Huippuajalla 400 metrin MM-kultaa voittaneelle Naserille kahden vuoden kilpailukielto

Salwa Eid Naseria ei nähdä Tokion olympialaisissa. Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin antoi hänelle kahden vuoden kilpailukiellon dopingsääntöjen rikkomisesta.

Salwa Eid Naser saa pitää maailmanmestaruutensa, mutta ei pääse kisaamaan Tokion olympialaisiin. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Bahrainin 400 metrin maailmanmestari Salwa Eid Naser, 23,ei pääse kilpailemaan Tokion olympialaisiin. Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin (CAS) on antanut Naserille kahden vuoden kilpailukiellon dopingsääntöjen rikkomisesta.

Dohan MM-kisoissa voittoon huippuajalla juossut Naser asetettiin viime vuonna väliaikaiseen kilpailukieltoon. Hän oli jättänyt olinpaikkansa ilmoittamatta tai häntä ei ollut tavoitettu dopingtestiin neljä kertaa 12 kuukauden aikana, ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) sääntöjen mukaan jo kolmesta testipoissaolosta voi seurata kahden vuoden kilpailukielto.

Yleisurheilun etiikkaa valvova elin Athletics Integrity Unit (AIU) joutui kuitenkin hylkäämään Naserin dopingsyytteet Maailman antidopingtoimiston (Wada) sääntötulkinnan sekä sen takia, ettei yhtä testipoissaoloa voitu vahvistaa, sillä testaaja oli erehtynyt juoksijan kotiovesta. Naserin todettiin syyllistyneen näin ainoastaan kahteen testipoissaoloon.

AIU ja WA valittivat tapauksesta CASiin, joka kertoi päätöksestään keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun). Nigeriassa syntynyt, mutta vuodesta 2014 lähtien Bahrainia edustanut Naser saa kuitenkin pitää vuoden 2019 maailmanmestaruutensa. CASin päätöksessä todetaan, ettei vetoomustuomioistuimelta pyydetty päätöstä dopinghuijaukseen, vaan ainoastaan rikkoiko hän testipoissaolosääntöjä. Hänen 25. marraskuuta 2019 jälkeen tehdyt tuloksensa kuitenkin hylätään.

Naserin 3. lokakuuta 2019 Dohan MM-kisoissa juoksema 400 metrin voittoaika 48,18 on kaikkien aikojen kolmanneksi nopein aika. Hänen edellään tilastoissa ovat ainoastaan Marita Koch ja Jarmila Kratochvilova, jotka juoksivat huippuaikansa 1980-luvulla.

CASin tiedotteessa todettiin, että olympiakisojen väliin jääminen on urheilijalle suuri pettymys, mutta tästä hän ei voi syyttää muita kuin itseään.

– Hän yritti päästä pakoon tekojensa seuraamuksia antamalla asiantuntijaryhmälle todisteita, jotka eivät pitäneet paikkansa. Sellainen toiminta huipputason urheilijalta heikentää koko antidopingtoimintaa ja on sen vuoksi rangaistavaa, tiedotteessa sanottiin.

Lue myös: