1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Viekö Andrei Vasilevskin ylivoima mielenkiinnon NHL:n loppuotteluista?

Tampa Bay Lightningin maalivahti Andrei Vasilevski on täysin ylivoimainen pelaaja pelipaikallaan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Andrei Vasilevski on torjunut tämän kauden pudotuspeleissä 20 ottelua torjuntaprosentilla 93,9. Kuva: 2021 Getty Images

Tiedättekö muuten, milloin Andrei Vasilveski on edellisen kerran hävinnyt Montreal Canadiensille varsinaisella peliajalla?

Vastaus: 9.4.2016.

Siitä on hieman yli viisi vuotta.

Toinen voitto vuoden 2021 Stanley Cupin finaaleissa oli venäläismaalivahdille jo kymmenes peräkkäinen Montrealia vastaan. Ottelutapahtumia hallinnut Montreal hävisi maalein 1–3.

Yhtälö, jossa maalinteon kanssa alati tuskaileva Montreal joutuu kamppailemaan illasta toiseen planeetan ylivoimaisesti parasta maalivahtia vastaan, ei lupaa kanadalaisten mestaruushaaveille hyvää.

Vasilevski näytti taas torstaina suuruutensa. Jo ottelun toisella minuutilla Tampa-veskari teki äärimmäisen ison torjunnan pysäyttäessään läpiajoon karanneen Montreal-hyökkääjä Nick Suzukin. Ja näitä torstaina riitti, sillä Vasilevski torjui ottelussa lopulta peräti 42 kertaa päästäen taakseen ainoastaan yhden osuman.

Ei ole kahta sanaa, kuka oli Tampa-voiton tärkein arkkitehti. Eikä tässä toden totta ole mitään uutta.

Vaikka niin usein Tampasta esiin nostetaan tähtikategorian pistelingot, ilman venäläistä Bolts-koneisto olisi tukehtunut lukuisia kertoja niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin – jo aiempina vuosina. Vasilevski olisi voinut olla ehdolla jopa runkosarjan arvokkaimman pelaajan palkintoon, niin tärkeästä palasesta on kyse.

Andrei Vasilveski on ollut lähes ylitsepääsemätön este Montrealille. Kuva: 2021 Getty Images

Juuri Vasilevski tekee Tampasta sen, mitä se on: lähes voittamattoman yhdistelmän.

Se, että maailman parhaan jääkiekkojoukkueen takana päivystää maailman paras maalivahti, tekee pelaamisesta Tampaa vastaan äärimmäisen vaikeaa ja varmasti turhauttavaa. Vaikka joukkue venäläisen edessä vetäisi jonkin sortin ohi-iltaa, mitään takeita voitosta ei silti ole. Tästä torstai oli viimeisin osoitus.

Vasilevskin suuruus rakentuu isojen otteluiden ja tärkeiden hetkien ympärille. Lightning-maalivahti on lähes poikkeuksetta astunut esiin, kun joukkue on sitä eniten tarvinnut. Neljä peräkkäistä katkaisupelien nollapeliä kertoo Vasilevskin ylivoimasta olennaisen. Mitä kovempi paikka, sitä kovempi suoritus.

Viidessä viime ottelussa Vasilevski on pitänyt kaksi nollaa ja päästänyt kahdessa ottelussa taakseen yhden maalin. Ylivoimaista.

Käynnissä olevien pudotuspelien osalta Vasilevskin ylivoima on mykistävää. Venäläinen on päästänyt 38 osumaa, kun maaliodottama on ollut 54. Pelastettujen maalien GSAA-tilastossa tällä on täysin ylivoimainen +12,38-lukema. Nämä numerot kertovat Vasilevskin merkityksestä joukkueelleen: kun veskaria tarvitaan, tämä torjuu.

Kun puhutaan GSAA-tilastosta, tällaisiin lukemiin on ylletty NHL:ssä viime vuosina todella harvoin. Vasilevskin pudotuspelivetoa voisi verrata Tuukka Raskin keväisiin 2013 ja 2019 sekä Tim Thomasin satumaiseen 2011 kesään, ei muihin.

Andrei Vasilveski on lähes poikkeuksetta astunut esiin, kun joukkue on sitä eniten tarvinnut. Kuva: 2021 Getty Images

Huippujoukkueen takana Vasilevskin voisi kuvitella pääsevän helpommalla, mutta näin ei useinkaan ole ollut. Tampa on antanut Vasilevksia kohden yli kahdeksan ykkössektorin laukausta ottelua kohden pudotuspeleissä. Lukema on vähintään neljä ottelua pelanneiden osalta koko NHL:n kolmanneksi korkein. Esimerkiksi Carey Pricen lukema pyörii kuudessa ja puolessa.

Laukaukset ovat lisäksi tulleet kohti Tampan maalia keskimäärin reilun metrin lähempää kuin esimerkiksi Pricen vartiomaa Montreal-kehikkoa.

On lopulta ihan sama, miten päin numeroita ja tilastoja kääntelee, lopputulema on aina sama: kun puhe kääntyy torjuntaprosentteihin, vaarallisten maalipaikkojen torjuntaprosentteihin, päästettyihin tai pelastettuihin maaleihin, Andrei Vasilevski nousee omiin korkeuksiinsa.

Niin upean kevään kuin Carey Price Montrealissa onkin pelannut, Andrei Vasilevski on pelannut vielä paremman. Tämä on kylmä ja tyly fakta, joka ei suoranaisesti lisää uskoa Montrealin mahdollisuuksiin. Torstain tappio nakertaa varmasti Montrealin alitajuntaa, sillä kakkospelin ryöstäminen Tampasta oli mestaruushaaveiden kannalta käytännössä pakkorako.

Ruki vverh” kajahti kuitenkin ilmoille, ties kuinka monennen kerran Andrei Vasilevskin taholta. Kliininen ryöstö kyllä tapahtui, mutta tälläkin kertaa Tampa-veskarin toteuttamana.

Käsillä on toisissa pudotuspeleissä putkeen käsittämätön MVP-tason maalivahtiklinikka. Ehkä tällä kertaa Vasilevski pääsee myös pokkaamaan arvostetun pokaalin loppuottelusarjan päätteeksi.

Oikealle miehelle menisi.

Lue myös:

Suomalaisten tähdittämä Montreal hallitsi NHL-finaalia, mutta Tampa Bay korjasi jälleen täyspotin – Artturi Lehkonen lensi rajusti laitaan

Joel Armia oli romuna, kun kuuli shokkiuutisen Stanley Cup -finaalien aattona – hetkessä kaikki muuttui: "Ei tämän parempaa ole"

Kommentti: Tuomo Ruutu raottaa suomalaisvalmentajille tärkeää ovea NHL:ään – tämä erottaa hänet Jukka Jalosesta

Tuomo Ruutu Floridan apuvalmentajaksi NHL:ssä – "Olemme erittäin ylpeitä"

Tampa Bay aloitti finaalisarjan väkevästi, Kotkaniemi alusti Montrealin ainoan maalin – "Meidän pitää karsia virheitä"

Kommentti: Montreal loi melkoisen mestariteoksen NHL:n välierissä – ja se on kuin Jukka Jalosen reseptikirjasta

Ismo Lehkonen hehkuttaa Canadiensin viisikkopeliä ja poikansa voittomaalia: ”Hyville ihmisille sattuu hyviä asioita”