1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Mitä tekee Patrik Laine? Jarmo Kekäläisen johtamalla Columbuksella on ongelma, suomalaistähti toivoo uudelta valmentajalta "freesimpää ilmettä"

Patrik Laineen sopimus Columbus Blue Jacketsin kanssa päättyi tähän kauteen. Kesälomaansa Pirkanmaalla viettävä hyökkääjä jättää sopimusneuvottelut suosiolla pelaaja-agenttien murheeksi.

Patrik Laine tykkää viettää kesällä aikaa golfin parissa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Ei kaljailtoja vaan aikaisia aamuja golfkentällä. Jääkiekkoilija Patrik Laineen kesä etenee totutusti lyöntikuntoa hakien, jääkiekko on vielä tässä kohtaa kesää taka-alalla.

Mennyt kausi Columbus Blue Jacketsissa oli monien otsikoiden aihe. Flopista pettymykseen, seuravaihdosta penkitykseen. Yhteen kauteen mahtui kaikkea ei niin mukavaa ja paljon siltä väliltä.

– Oli koronaa, loukkaantumista ja treidiä, mutta en mene niiden taakse. En ollut henkilökohtaisesti sillä tasolla, millä olisi pitänyt olla. En vaan ollut tarpeeksi hyvä tällä kaudella, Laine kertaa golftapahtuman yhteydessä Nokialla.

Mitäpä sitä kaunistelemaan, kausi oli katastrofi. Mittari tuli täyteen ihan kaikkea, hyökkääjä myöntää.

– Kun ei ole sillä tasolla kuin haluaisi, se alkaa syödä korvien väliä. Ja kyllä se aika loppuun söi kaudella. En olisi montaa peliä enää jaksanut, Laine hymähtää.

Winnipegissä Laine oli rakastettu tulokas mutta aika Kanadassa päättyi toiveisiin seuranvaihdoksesta. Hyökkääjä sai tuta, miltä tuntuu olla kauppatavaraa ja vaikeudet eivät helpottaneet uudessa seurassakaan. Peli ei kulkenut, penkki kutsui ja otsikoissa olivat vuorotellen sekä päävalmentaja John Tortorella että jumia potenut penkinlämmittäjä.

Patrik Laineen mukaan John Tortorella (oik.) oli kahden kesken asiallinen ja mukava mies. Kuva: Icon Sportswire, kuvankäsittely Lasse Isokangas / Yle

– Jos ei häntä tunne, voisi ajatella, että hän on ihan sekaisin. Mutta kahden kesken hän oli niin asiallinen ja mukava mies. Toki olihan siellä vanhan liiton asioita. Hän teki päätöksen siirtyä sivuun ja nyt sitten katsotaan, mitä keksitään uuden valmentajan kanssa, Laine sanoo.

Vanhasta liitosta uuteen aikaan

Tortorellan kanssa yhteinen ajanjakso päättyi tunnelmissa “hymyillään kun tavataan”, nyt Columbuksessa mietitään, millainen on Brad Larsenin ajanjakso. Tuleeko apuvalmentajasta päävalmentajana enemmän uutta liittoa kuin vanhaa. Laineen toiveissa olisi pieni tunnelman ja toiminnan tuuletus. Liikkeelle lähdetään puhtaalta pöydältä.

– Niin ainakin puhuttiin, kun palaveria oli. Saa nähdä, onko vanhaa liittoa luvassa, mutta joissain asioissa olisi kiva, jos olisi vähän freesimpää ilmettä, Laine toivoo.

Laineen sopimus Columubksen kanssa päättyi tähän kauteen ja hyökkääjän tulevaisuus on tällä hetkellä auki. Laine on niin sanottu rajoitettu vapaa agentti, joten Colmubus voi vastata muiden seurojen tarjoiuksiin hänestä.

NHL-pelaajilta on turha kysyä sopimusneuvotteluista, koska ne ovat julkistukseen saakka salassa pidettäviä agenttihommia. Kaiken Columbus-kohun jälkeen laineet ovat tasoittuneet ja jatko seurassa voisi olla mahdollinen.

– Kaikesta huolimatta, Laine sanoo ja kehuu Jacketsin pukukopista konttorille.

Julkisuudessa on kuitenkin liikkunut toisenlaisiakin mielipiteitä Columbuksessa. Esimerkiksi urheilumedia The Athletic julkaisi toukokuussa laajan jutun (siirryt toiseen palveluun), jossa kysyttiin viideltä entiseltä Columbus-pelaajalta, miksi tähtipelaajat toisensa jälkeen haluavat jättää seuran.

Athleticin jutussa ongelman syyksi tarjottiin tylsää kaupunkia, tähtikulttia vierastavaa seurakulttuuria, GM Jarmo Kekäläisen tiukkuutta sopimusneuvotteluissa ja sitä, että Columbuksessa ajatellaan aina enemmän tulevaisuutta kuin nykyhetkeä.

On totuus mikä tahansa, moni tähtipelaaja on jättänyt Columbuksen viime vuosina. Viimeisimpänä ykköspuolustaja Seth Jones ilmoitti haluavansa lähteä. Lainekin aikanaan saapui seuraan osittain sen takia, että ykkössentteri Pierre-Luc Dubois halusi pois Columbuksesta.

Imagollisesti sekä Laine että Columbus voisivat tarvita uuden startin. GM Kekäläinen ei hänkään päässyt kaudesta helpolla. Suomalaisten tiet voisivat kohdata kenties golfkentällä, mutta tiiaikaa ei ole varattu.

– Hän on kuitenkin työnantaja, joutuisin varmaan antaa hänen voittaa, Laine sanoo.

Barkov–Laine-kaksikko fanien haaveissa

Turun treenikesät jäivät koronavuoteen, ja jo viime kesänä Laine teki kesäjakson hikoilut yhdessä Florida Panthersin Aleksandr Barkovin kanssa. Barkov on kaikin puolin Laineelle niin hyvää seuraa, että NHL-huhuissa on intouduttu ajoittain visioimaan hyökkääjiä samaan joukkueeseen. Laineen oikeudet ovat Kekäläisen kassakaapissa, mutta sopimusta ei ole, joten ainahan sitä saa haaveilla.

Patrik Laine kirjasi viime kaudella NHL:n runkosarjassa 46 ottelusta tehosaldon 12+12=24 / -28. Kuva: Getty Images

– Päivittäin hierotaan sotasuunnitelmia, jos tämmöinen tapahtuu. Ei vainkaan, ei hierota. Ei sitä tässä sarjassa ikinä tiedä, vaikka Sasha pelaisikin yhtä äkkiä Columbuksessa, Laine nauraa.

Alkavalla kaudella KOK haaveilee saavansa NHL-pelaajat mukaan Pekingin olympialaisiin. Jääkiekon laskeutuminen Aasiaan saisi NHL-tähdistä melkoisen markkinointivoiman, mutta NHL:n ja olympiapomojen väliset neuvottelut ovat nekin kesken.

Aleksandr Barkov on moneen kertaan puhunut olympiahaaveistaan. Patrik Laine ei jaksanut keväällä edes sietää ajatusta jääkiekosta saati maajoukkuekeikasta MM-kisoihin, mutta uusi kausi, uudet kujeet ja olympiaunelma elää hänenkin mielessään.

– Se olisi itselle iso juttu, kun en ole vielä päässyt olympialaisiin. Olympialaisissa pelaaminen on minulle sellainen haave, jonka haluaisin saavuttaa.

Lue myös:

Patrik Laine kertoo väleistään kohuvalmentaja John Tortorellaan: "Tuli huomattua, että hänelle on ihan sama, kuka olet tai kuinka paljon sinulla on palkkakuitissa nollia"

Patrik Laine ei lähde Leijonien avuksi MM-kisoihin – "Sellainen kausi, että en jaksa peliäkään jääkiekkoa enää"

Kommentti: Olisitko uskonut tätä tilastoa vuosi sitten? Hauska yksityiskohta kertoo osuvasti Patrik Laineen ja Jesse Puljujärven tuloskäyrästä NHL:ssä