1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Näitä yleisurheilun megatähtiä ei nähdä Tokiossa – rannalle jääneiden joukossa aituri, jonka krampit yllättivät pahimpaan mahdolliseen aikaan

Rion olympialaisissa 2016 ja Dohan MM-kisoissa loistaneista urheilijoista osa jäi ilman olympiapaikkaa, vaikka he olivat ennakkosuosikkeja. Yhdysvalloissa, Jamaikalla ja Keniassa valintajärjestelmä on armoton, eivätkä supertähdet saa erityiskohtelua.

Tätä tuuletusta ei nähdä Tokion olympialaisissa. Nelinkertainen olympiavoittaja Mo Farah jäi kauas 10 000 metrin olympiarajasta. Kuva: Getty Images

Maailman parhaat yleisurheilijat kokoontuvat Tokioon 31. heinäkuuta alkavassa olympialaisten yleisurheilussa. Jotkut ennakkosuosikit joutuivat jäämään olympialaisista loukkaantumisen tai dopingpannan takia. Muutamille supertähdille sen sijaan kansallinen olympiakarsinta on tehnyt tepposet.

Maailman parhaan yleisurheilumaan, Yhdysvaltojen, olympiakarsintasysteemi on armoton. Jokaisessa lajissa kolme olympiaedustuspaikkaa jaettiin viime viikolla päättyneissä maan kymmenen päivää kestäneissä olympiakarsinnoissa. Myös Jamaikan pikajuoksijat ja Kenian kestävyysjuoksijat joutuvat selviytymään maansa tiukoista karsinnoista olympiapaikan saadakseen.

Koska olympiapaikat jaetaan yhden kilpailun perusteella, jättiyllätykset ovat enemmän sääntö kuin poikkeus ennen jokaisia kesäkisoja. Niin kävi tälläkin kertaa.

Krampit pilasivat aitamestari McLeodin olympiahaaveet

Kesäkuussa maailman kauden toiseksi kovimman ajan 13,01 miesten pika-aidoissa juossut Omar McLeod juoksi Jamaikan olympiakarsintojen välierissä 13,04 ja oli leikiten pääsemässä Tokioon. Häntä nopeammin tällä kaudella on juossut vain maailmanennätystä hätyytellyt yhdysvaltalainen Grant Holloway.

McLeodille sattui kuitenkin viime viikolla todella huono päivä. Hallitseva olympiavoittaja kärsi juuri 110 metrin aitajuoksun finaalia krampeista ja hölkkäsi lopulta maaliin ajalla 16,22.

– Lähentäjälihakseni ja pohkeeni alkoivat krampata pahasti. Sillä hetkellä en tiennyt, mitä tehdä, joten vain panikoin ja rukoilin ja yritin tehdä kaikkeni. Ajattelin, että jos en juokse, en voi päästä olympialaisiin. Päässäni oli niin paljon ajatuksia ennen sitä kisaa, McLeod kertoi Instagram-julkaisussaan.

McLeod kertoi sosiaalisessa mediassa toivovansa, että Jamaikan yleisurheiluliitto päästäisi hänet kilpailemaan Tokiossa karsintakatastrofista huolimatta. Jamaika on kuitenkin aiemmin pysynyt tiukasti linjassaan, että kisoihin valitaan karsintojen kolme parasta.

Omar McLeodin (oik.) epäonni jatkuu. MM-Dohassa 2019 hän kaatui, Tokion olympialaiset jäävät väliin karsintakatastrofin takia. Kuva: Getty Images

McLeod on voittanut Rion olympiakullan lisäksi MM-kultaa 2017. Sen jälkeen arvokisavuodet ovat olleet jamaikalaiselle epäonnisia. Jälkipyykistään parhaiten muistetussa vuoden 2019 MM-finaalissa McLeod kompuroi Orlando Ortegan tielle ja tuli hylätyksi.

Keniassa valintakohun ainekset

Kenian olympiakarsinnoissa kovimmat kamppailut käytiin tuttuun tapaan kestävyysjuoksumatkoilla. Moni hieraisi silmiään miesten 1 500 metrin lopputulokselle: hallitseva maailmanmestari Timothy Cheruiyot jäi Nairobissa neljänneksi ja ulos maansa olympiajoukkueesta.

Charles Simotwo voitti karsinnat ajalla 3.33,02 ennen Kamar Etiangia (3.33,12) ja Abel Kipsangia (3.34,36). Cheruiyot kellotti ajan 3.34,62.

Kenian olympiakarsinnoissa kaksi parasta saa suoran olympiapaikan, mikäli he ovat rikkoneet olympialaisten tulosrajan. Valintakelpoinen Cheruiyot on valmentajansa mukaan terve ja hyvässä kunnossa epäonnistumisesta huolimatta.

Kenian yleisurheiluliiton valitsijat päättivät lähettää Tokioon melko tuntemattoman kärkikolmikon, josta kukaan ei ole menestynyt arvokilpailuissa tai Timanttilliigassa.

Norjalaiskomeetta Jakob Ingebrigtsen ei ole vielä kertaakaan onnistunut kukistamaan Kenian Timothy Cheruiyotia 1 500 metrillä. Kuva: Getty Images

Cheruiyot sen sijaan on paitsi maailmantilaston kärkimies yli sekunnin marginaalilla huippuajalla 3.30,48, myös ollut miltei voittamaton viime vuosina. Ennen Kenian olympiakarsintaa hän oli voittanut kaikki tonnivitosen ja mailin kilpailunsa kahta lukuunottamatta elokuun 2017 jälkeen, mukaan lukien 18 Timanttiliigan osakilpailua.

Myös 3 000 metrin esteiden hallitseva maailmanmestari ja olympiavoittaja Conseslus Kipruto jäi ilman olympiapaikkaa keskeytettyään Kenian karsinnoissa. Kipruto oli kilpaillut vain pari kertaa sen jälkeen, kun hän voitti Dohassa MM-kultaa syksyllä 2019.

Ikämiehet Gatlin ja Farah vaikeuksissa

Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä yhdysvaltalaissprinttereistä, 39-vuotias Justin Gatlin, joutui toteamaan nuoremmat paremmakseen Yhdysvaltain olympiakarsintojen 100 metrillä jäätyään finaalissa kahdeksanneksi. Voiton vei maailmantilaston kärkimies Trayvon Bromell, 26, ajalla 9,80.

Tokion olympialaisista ei tullutkaan Gatlinin monivaiheisen uran joutsenlaulua.

Vuonna 2004 satasen olympiakultaa voittaneen Gatlinin karsiutumista ei voi kuitenkaan pitää suurena yllätyksenä, sillä floridalainen on kauden parhaallaan 9,98 vasta 12:nneksi paras yhdysvaltalainen.

Justin Gatlin, 39, ei onnistunut nappaamaan olympiapaikkaa uransa viimeisissä Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa. Kuva: Getty Images

Miesten 800 metrin hallitsevan maailmanmestarin Donavan Brazierin epäonnistuminen Yhdysvaltain karsinnoissa oli yksi yleisurheilukauden suurimpia yllätyksiä. Brazier, 24, jäi kilpailussa kahdeksanneksi, eikä siten pääse Tokioon.

Brazier ei ennen kohtalokasta kisaa ollut jäänyt kolmen parhaan ulkopuolelle yhdessäkään 800 metrin ulkoratakisassa neljään vuoteen.

Kirinsä liian aikaisin aloittanut ja loppuaikaan 1.47,88 hyytynyt Brazier ei selitellyt, vaan totesi, ettei selvästikään ole arvokisakunnossa.

Brazieria valmensi syksyyn 2019 asti nykyisin toimintakiellossa oleva kohuvalmentaja Alberto Salazar.

Pohjois-Amerikan ennätyksen 1.42,34 toissa vuoden MM-kisoissa juossut Donavan Brazier oli pettynyt vaisuun juoksuunsa Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa. Kuva: Getty Images

Toisella puolella Atlanttia Brazierin entinen tiimikaveri, nelinkertainen olympiavoittaja Mo Farah, yritti vielä olympialaisten kymppitonnille Ison-Britannian mestaruuskisojen yhteydessä järjestetyssä kutsukisassa. Hän jäi kuitenkin 19 sekunnin päähän olympiarajasta 27.28,00 eikä saanut olympiapaikkaa.

38-vuotias Farah teki Lontoon ja Rion olympialaisissa saman kuin 1970-luvulla Lasse Viren, eli voitti sekä 5 000 että 10 000 metrin olympiakultaa kaksissa peräkkäisissä olympialaisissa.

Viime vuosina maratonille keskittynyt Farah oli hyvin pettynyt olympiapaikan kariuduttua.

– Tällä hetkellä minulla on kurja olo, mutta en aio lopettaa tällä tavalla. Näette vielä sen hymyn kasvoillani, Farah sanoi BBC:n mukaan.

Tokion olympialaiset alkavat 23. heinäkuuta. Yleisurheilua kisataan Tokiossa 31. heinäkuuta alkaen. Kisat nähdään ja kuullaan suorina lähetyksinä Ylen kanavilla.

Lue myös:

Valintakelpoinen Lotta Kemppinen ei ehdi kuntoutua Tokioon: "Ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa"

Huippuajalla 400 metrin MM-kultaa voittaneelle Naserille kahden vuoden kilpailukielto

Yleisurheilun olympiarankingille sinetti – kymmenen uutta suomalaista sai valintakelpoisuuden Tokioon

Sydney McLaughlin aitoi maailmanennätyksen 400 metrillä

USA:n olympiakarsinnoissa hurjia tuloksia: Price ylitti toisena naisena 80 metriä moukarissa – Grant Holloway sadasosan päähän pika-aitojen ME:stä