1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Tyrmistynyt sponsori paljasti: Uefa kielsi sateenkaarimainokset Pietarin ja Bakun EM-kisastadioneilla

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on kieltänyt sateenkaarenväriset mainokset vedoten Venäjän ja Azerbaidzhanin lainsäädäntöön. Asian nosti esille saksalainen autojätti Volkswagen.

Sateenkaarilippu Hollannin ja Tshekin neljännessvälierässä Budapestissa 27. kesäkuuta 2021. Kuva: 2021 BSR Agency / Getty Images

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on uuden kohun pyörteissä. Saksalainen autojätti ja käynnissä olevien EM-kisojen sponsori Volkswagen kertoo, että Uefa on pyytänyt sponsoreitaan jättämään pois sateenkarivärit mainoksistaan Pietarin ja Bakun EM-kisastadioneilla.

– Uefa kertoi meille, että ei olisi mahdollista käyttää sateenkaarenväristä mainontaa Pietarin ja Bakun mainostauluilla johtuen Uefan lainsäädäntöhuolista Venäjän ja Azerbaidzhanin areenoilla, Volkswagen kertoi uutistoimisto AFP:lle lähettämässään tiedotteessa.

Aikaisemmin EM-kisoissa syttyi suuri sateenkaarikohu, kun Münchenin kaupunki olisi halunnut valaista Münchenin EM-kisastadionin sateenkaaren väreihin Saksan ja Unkarin kamppailussa. Syynä oli Unkarin parlamentin tiistaina 15. kesäkuuta hyväksymä laki, joka kieltää homoseksuaalisuutta "mainostavan" materiaalin levittämisen alaikäisille.

Uefa ei suostunut paikallisten viranomaisten pyyntöön ja vetosi linjauksessaan, että Euroopan jalkapalloliitto ei ole poliittinen järjestö. Lukuisat EM-kisojen sponsorit vaihtoivat EM-kisastadionien laitamainokset sateenkaaren väreihin neljännesvälierissä, mutta neljännesvälieriä ei pelattu Bakussa ja Pietarissa.

Puolivälieristä Sveitsin ja Espanjan kohtaaminen on perjantaina Pietarissa ja Bakussa pelataan lauantaina Tshekin ja Tanskan välinen kamppailu.

Volkswagen kertoi AFP:lle olevansa pahoillaan Uefan viimeisimmästä kiellosta. Autojätti olisi omien sanojensa mukaan halunnut lähettää selvän merkin moniarvoisuuden puolesta. Volkswagen kertoi, että sen sallitaan mainostavan sateenkaaren väreillä Roomassa ja Lontoossa EM-kisojen loppuun saakka.

Uutistoimisto AP:n mukaan Uefa kertoi, että sponsorien mainosten pitää noudattaa paikallisia lakeja ja siksi sateenkaaren värit eivät tule kyseeseen Bakussa ja Pietarissa.

Lue lisää:

Sateenkaarikohuun uusi käänne EM-kisoissa! Katso kuvat ja video sateenkaarilipun kanssa kentälle rynnänneestä fanista

Puhuiko sponsorien sana sateenkaaristadionin EM-kisapannassa? Saksalaisministeriltä kovaa ryöpytystä – suomalaistutkija spekuloi samalla aiheella

Uefa-pomo vastasi saksalaisten kritiikkiin sateenkaaristadionin EM-kisapannasta: “Emme halua, että meitä käytetään populistisiin toimiin”

Miksi sateenkaaren värein valaistu EM-kisastadion kiellettiin? Suomalaismeppi näki muotoiluvirheen: Uefa oli pakotettu tähän ratkaisuun