1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Ida Hulkko

EM-hopeaa uinut Ida Hulkko tuhahti Olympiakomitean suuntaan, ei saa valmentajaansa Tokioon – näin huippu-urheilupomo perustelee ratkaisua

Ida Hulkko urheilee uransa ensimmäisissä olympialaisissa ilman valmentajaansa. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäen mukaan valmentajavalintoja tehdään lajiliittojen esitysten perusteella.

22-vuotias Ída Hulkko lähtee parantamaan Tokion olympialaisiin omissa nimissä olevaa Suomen ennätystä. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Suomalaisuimari Ida Hulkko, 22, osallistuu heinäkuussa uransa ensimmäisiin Tokion olympialaisiin. Toukokuussa EM-hopeaa 50 metrin rintauinnissa juhlineen Hulkon valmistautumista varjostaa se, ettei hänen valmentajansa Jere Jännes pääse mukaan Tokioon.

Jännes saa osallistua vielä valmistavalle leirille Fukuokassa. 22. heinäkuuta Jännes joutuu kuitenkin palaamaan Suomeen samaan aikaan, kun Hulkko hyppää Tokion kisakoneeseen.

– Olemme tehneet tätä hommaa tiiminä, joten tämä harmittaa erityisen paljon. Se on kyllä suuri stressitekijä, Hulkko sanoo Yle Urheilulle.

Hulkko sai kuulla asiasta Olympiakomitealta keskiviikkona. Hulkon mukaan asiaa perusteltiin muun muassa joukkueen pienemmällä koolla.

– Kuulemma oma menestyspotentiaali ja erinäiset syyt olivat lopulta se, miksi Jeren paikka peruttiin, Hulkko sanoo.

Ida Hulkon ja Jere Jänneksen yhteistyö on kantanut hedelmää. Kuva: Yle/Janne Isaksson

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäen mukaan kaikista kisoihin lähtevistä valmentajista on neuvoteltu yhdessä lajiliiton kanssa.

– On selvää, että kaikki urheilijat, lähes 50 urheilijaa eivät voi henkilökohtaista valmentajaa joukkueeseen saada. Tässä tapauksessa meillä on mukana kaksi uintivalmentajaa ja siitä on sovittu yhteisesti uintiliiton kanssa, Lehtimäki sanoo ja viittaa Olympiakomitean rajoitettuun akkreditointien määrään.

Lehtimäen mukaan valmentajien ja taustahenkilöiden valinnat perustuvat lajiliittojen esityksiin. Liitot joutuvat karsimaan osan valmentajista ja taustahenkilöistä, sillä alle 50 urheilijan joukkueena Suomella on vain 31 akkreditointia käytettävänään.

– Lajiliitto katsoo oman valmennusjärjestelmän mukaisesti ne valmentajat, jotka haluaa olympiakoneeseen. Akkreditointien määrä on tietysti rajoittava tekijä. Joudumme rajaamaan eri lajien valintoja suhteessa akkreditointeihin, Lehtimäki sanoo.

Lisäksi Lehtimäen mukaan Suomen joukkueen rakenne on todella haasteellinen. Suomella on 13 eri urheilumuotoa, ja kilpailupaikkoja on eri puolilla Tokiota.

– Sapporossa kävellään, golf ja purjehdus ovat kaukana kisäkylästä... Tämä asettaa meille todella hankalan tilanteen kattaa tällä akkreditointien määrällä huolto- ja valmennustarpeet jokaiseen lajiin, Lehtimäki sanoo.

Kupla vaikeuttaa

Myös eri lajien tarpeet vaikuttavat valintoihin. Lehtimäen mukaan esimerkiksi hevosurheilun kohdalla säännöt vaativat kisapaikalle eläinlääkärin, hevosen hoitajan ja valmentajan. Kamppailulajeissa kuten painissa tai nyrkkeilyssä täytyy puolestaan olla lääkäri valvomassa jokaista ottelua kehän tai maton reunalla.

Valmentajien ja taustajoukkojen kohdalla haasteena on osin koronapandemia, vaikkakaan akkreditoitavien ihmisten määrä ei ole vähentynyt aiemmista vuosista. Aiempina vuosina henkilökohtaiset valmentajat ovat voineet majoittua kisakylän ulkopuolelle ja auttaa siten valmennettaviaan.

– Kisakylän ulkopuolella olevan henkilön on erittän vaikea toimia urheilijan apuna, koska toimitaan kuplassa, eikä kuplaa haluta puhkoa ulkopuolelta, Lehtimäki sanoo.

Suomi pyrkii kuitenkin maksimoimaan taustajoukkojen määrän vaihtamalla akkreditointeja kisojen aikana.

– Laitamme tietyistä lajeista ihmisiä kotiin ja tuomme tietyistä lajeista heitä kisapaikalle, jotta saamme akkreditoinnit riittämään niin, että pystymme takaamaan urheilijoille olosuhteet, että siellä on huolto ja valmennus kunnossa.

Ida Hulkko saavutti hopeaa toukokuun EM-uinneissa. Kuva: Getty Images

Ei kaada suoritusta

Hulkko kertoo kilpailleensa melko vähän niin, ettei valmentaja Jere Jännes ole ollut mukana. Hulkon mukaan hänelle onkin kehittynyt Jänneksen kanssa oma tyyli ja tapa toimia.

– Yritetään vaan toivoa, että olympiakomiteasta joku ihminen, kisapappi tai muu tulee kellottelemaan ja kertomaan minulle tekniikkavinkkejä. Ei tässä muu auta, Hulkko tuhahtaa.

– Se ei ollut itselleni tärkeää pelkästään kisasuorituksen kannalta. Hän on tukihenkilö, joka on omassa nurkassa koko ajan. Se huolettaa eniten tässä vaiheessa, Hulkko sanoo.

Hulkko kuitenkin luottaa fyysiseen kuntoonsa, eikä hän usko valmentajan poissaolon kaatavan suoritusta olympilaisissa. Hän uskoo sen kuitenkin vaikuttavan suoritukseen.

– Nyt joudumme miettimään kaksi viikkoa ennen kisoja asioita uusiksi. Keskustelen Jeren ja muiden valmentajian kanssa, että miten tehdään ja toimitaan, että saamme kaiken irti parhaalla mahdollisella tavalla, Hulkko sanoo.

Ida Hulkko saavutti EM-hopeaa toukokuussa. Suorituksen voi katsoa seuraavalta videolta.

Ida Hulkko ler under simträningar i Tammerfors.

Hulkko on valmentaja Jere Jänneksen ensimmäinen valmennettava olympialaisissa. Hän ei kuitenkaan vaikuta katkeralta päätöksen takia.

– Toki olemme toimineet Idan kanssa vahvasti tiiminä ja minulla oli oletus, että pääsen mukaan. Käsityksemme mukaan se paikka oli jo varma. Toki tämä vaikuttaa, mutta eletään sen mukaan ja edetään niillä korteilla mitä tarjotaan, Jännes pyöritteli Yle Urheilulle.

Hulkko lähtee loppujen lopuksi hyvällä mielellä Tokion olympialaisiin, vaikkakin hän haluaa myös näyttää uuden käänteen takia menestyspotentiaalinsa. 100 metrin rintauinnin pitkän radan Suomen ennätyksen 1.06,73 toukokuussa uinut Hulkko olisi kisoissa tyytyväinen välieräpaikkaan.

– Se vaatii nappisuorituksen samalla tavalla kuin mitali toukokuun EM-kisoissa. Toivotaan, että pystyisin parantamaan helposti omaa Suomen ennätystä ja menisin sinne 1.06 alaosille. Se olisi minulle todella hyvä suoritus, Hulkko sanoo.

Lue myös:

Ida Hulkko jatkaa tutussa joukkueessa ISL-uintiliigassa

Olympiaraja jäi rikkomatta Jenna Laukkaselta Kuopion SM-uinneissa: “Uran kannalta parempi, että nyt tulee pidempi tauko uimisesta"

Jallow pokkasi kaksi SM-kultaa – olympiaraja jäi kuitenkin saavuttamatta