1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Tallipäällikkö paljasti Valtteri Bottaksen räväkän reaktion Lewis Hamiltonin jatkoon – asiantuntija: "50–50-mahdollisuus, saako hän jäädä"

Lewis Hamiltonin tekemä kahden vuoden sopimus Mercedeksen kanssa oli Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildhin mukaan hyväksi koko lajille. Valtteri Bottaksen tilanne on yhä avoin.

Valtteri Bottaksen sopimus Mercedeksen kanssa päättyy tähän kauteen. Kuva: Getty Images

Seitsemänkertaisen F1-mestarin, Lewis Hamiltonin, ja Mercedeksen jatkosopimus julkistettiin lauantaina ennen Itävallan osakilpailun kolmansia harjoituksia. Kuusi mestaruutta Mercedeksellä ajanut Hamilton ajaa tallissa myös kausina 2022 ja 2023.

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh uskoo, että sopimusta on neuvoteltu pitkään, eikä kynnyskysymyksenä ole ollut vain raha. Hänen mielestään koko lajille on tärkeää, että Hamilton kertoo sitoutuvansa formuloihin noin pitkäksi aikaa jo tässä vaiheessa kautta.

– Hamiltonin sopimus kertoo sen, että hänellä on tahto ajaa edelleen formula ykkösissä. Eli hän on nälkäinen. Lisäksi hän uskoo selvästi siihen, että Mercedes organisaationa ja omistajien puolesta on sitoutunut siihen, että auton suorituskykyä saadaan vietyä haluttuun suuntaan, kun säännöt muuttuvat ensi vuonna, Mildh kertoi.

Mildh uskoo, että Hamiltonille on ollut sopimuksessa tärkeintä arvopohja, joka välittyy myös radan ulkopuolisissa asioissa. Sekä tallin, sen omistajien, tallipäällikkö Toto Wolffin ja Hamiltonin arvot kohtaavat.

Mitä Hamiltonin sopimus tarkoittaa sitten Mercedeksen suomalaiskuljettaja Valtteri Bottaksen kannalta? Tallipäällikkö Toto Wolff kertoi uutistoimisto AFP:lle, että tallissa suunnitellaan tulevaisuutta tiiviisti ja Bottasta on informoitu jokaisesta liikkeestä. Wolffin mukaan Bottakselta oli kysytty myös siitä, olisiko hänelle ok, että Hamiltonin sopimus julkaistaan lauantaina, oli suomalaiskuljettaja vastannut: “No, minua ei kiinnosta v***uakaan.”

– Ja se on ok. Me haluamme tehdä päätöksen (Bottaksen tulevaisuudesta) kesän aikana, Wolff sanoi.

Hamiltonilla entistäkin vahvempi status

Mildhin mukaan sopimuksellisesti kaikki on tällä hetkellä mahdollista Bottakselle, mutta tallilla on optio päätöksentekoon. Tällä hetkellä Mercedeksellä tehdään suunnitelmia ja rakennetaan strategiaa, millä lähdetään tulevaisuuteen.

F1-autoihin tulee ensi kaudeksi paljon teknisiä sääntömuutoksia muun muassa aerodynamiikkaan ja laji muuttuu näiden muutosten takia paljon. Tallien kannalta vielä merkittävämpi muutos on kulukatto, joka rajoittaa tallien vuosibudjettia.

– Uskon, että Hamiltonilla on tähän sanansa sanottavanaan. Ei välttämättä niin, että hän sanoo, että Bottas ajaa. Hamiltonilla on nyt entistäkin vahvempi ykkösajajan status ja tallia rakennetaan hänen ympärilleen. Silloin myös talli on vapaa miettimään, mitä seuraavaksi tehdään.

23-vuotiasta George Russellia on huhuttu Mercedeksen toiseksi kuljettajaksi.

Kun F1-kaudessa ajetaan yhdeksättä kisaviikonloppua, on Bottas kuljettajien MM-pistetilanteessa viidennellä sijalla. Hän on ajanut neljässä osakilpailussa kolmanneksi, kerran neljänneksi, kerran 12:nneksi ja keskeyttänyt kaksi kertaa.

– Tällä hetkellä Bottaksen tilanne näyttää aika vaikealtakin. Voisin kuvitella, että se on 50–50-mahdollisuus, saako hän jäädä vai otetaanko esimerkiksi George Russell tässä vaiheessa mukaan, kun iso murros on edessä.

Williamsilla ajavaa Mercedeksen kuljettaja-akatemian lupausta on huhuttu jo pitkään Mercedeksen toisen paikan kuljettajaksi.

Paluu Williamsille olisi takapakkia

Mildh muistuttaa, että muissa talleissa ei tällä hetkellä ole hirveästi vaihtoehtoja. Etenkin kun Bottaksen pitäisi asiantuntijan mielestä päästä ykköskuljettajan rooliin. Siinä missä Mercedeksellä tallia rakennetaan Lewis Hamiltonin ympärille, muun muassa McLarenilla sitä tehdään Lando Norrisin ja Ferrarilla Charles Leclercin ympärille.

Jos Bottas joutuu lähtemään Mercedekseltä, olisi Mildhin mielestä tärkeää, että uusi talli liittyisi kuitenkin Mercedekseen.

– Esimerkiksi Sebastian Vettelillä on yhden vuoden sopimus Aston Martinin kanssa ja siinä kuviossa Mercedeksellä ja Toto Wolffilla on iso rooli, Mildh sanoi.

Jos Mercedes valitsisi Russellin, olisi yksi vaihtoehto Bottakselle palata Williamsille. Talliin, jossa suomalaiskuljettaja aloitti F1-uransa ja jossa hän ajoi viiden kauden ajan.

– Siellä tehdään tosi kovaa työtä ja tämäkin päivä näytti, että talli on menossa hyvin eteenpäin. Mutta Bottakselle se olisi ainakin tänä päivänä hyvinkin iso takapakki, Mildh sanoi.

George Russell ylsi lauantaina ensimmäistä kertaa aika-ajojen päätösösioon Williamsillaan. Russell starttaa sunnuntain kisaan yhdeksännestä ruudusta.

Lue myös:

Lewis Hamilton jatkaa Mercedeksellä

Ylen F1-asiantuntija ymmärsi, miksi Valtteri Bottas avautui rajusti tiimilleen – "Valtterin tilanne on tukala"

Onko Valtteri Bottakselle tilaa tässä palapelissä? Asiantuntija muistuttaa, ettei Mercedes voi luvata liikoja suomalaisen ukaasista huolimatta