1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Nuoren brittikuskin ilmiömäinen suoritus tuskin toistuu kisassa – Ylen F1-asiantuntija povaa myös, että Mercedes on pulassa

Lando Norris hämmensi F1-sarjan Itävallan osakilpailun aika-ajossa. Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh ei yllättynyt Norrisin taidoista, mutta se, miten McLaren kestää pehmeillä renkailla kisassa, vaikuttaa lopputulokseen.

Lando Norris on kuulunut F1-sarjan lupaavimpiin ajajiin. Lauantain aika-ajossa hän oli yllättää paalupaikan napanneen Max Verstappeninkin. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Lauantain aika-ajojen ykkösnimi ainakin kotiyleisön mielestä oli pohja-ajan ajanut Max Verstappen. Kolmannen peräkkäisen paalupaikan napanneen alankomaalaisen takana nähtiin kuitenkin todellinen sensaatio, kun McLarenin Lando Norris haastoi tosissaan tämän hetken ykköskuljettajan.

21-vuotiaan brittikuljettajan kakkossija sai Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildhinkin yllättymään.

– Itse kuljettaja ei yllättänyt, mutta hänen päivän suorituksensa oli ilmiömäinen! Hän jäi vain sekunnin murto-osia paalupaikasta. Se oli iso suoritus ja iso näyttö McLarenin organisaation kyvyistä kehittää asioita, Mildh hehkutti.

Asiantuntija ei ole kyseenalaistanut kaudella 2019 F1:ssä debytoineen Norrisin kykyjä tai lahjakkuutta koskaan, sillä nuorukaisella on aina ollut oikea asenne kilpa-ajoon. Myös McLaren haluaa satsata Norrisiin nyt ja tulevaisuudessa.

Tästä huolimatta se, että Norris murtautui kakkospaikalle ja kiilasi Mercedes-kaksikon Lewis Hamilton - Valtteri Bottas edelle ja Red Bullin Verstappenin ja Sergio Perezin väliin oli Mildhin mielestä hatunnoston arvoinen suoritus. Se tuo sunnuntain kisaan sekä F1-sarjaan myös uutta väriä.

Mutta mitä Landon Norrisilta voidaan odottaa sunnuntain kilpailusta? Mildhin mielestä suurin kysymysmerkki on se, miten McLaren toimii pehmeämmillä renkailla ja pitkissä vedoissa.

– Uskon, että Norris pystyy klaaraamaan startin hyvin. Hänelle on tärkeintä selvitä ensimmäisistä kierroksista, päästä rytmiin kisan aikana ja saada sitä kautta mahdollisuuksia menestymiseen, Mildh sanoi.

Vaikka Norris onnistuisi saamaan lähtönsä nappiin ja pitämään vauhtinsa kohdillaan, ei Mildh kuitenkaan usko, että Norris pysyisi voittotaistelussa mukana.

– Pitkässä juoksussa Mersu tulee sieltä takaa ja Perez on varmasti myös nopea. ja Verstappenin vauhdissa hänen on mahdotonta pysyä, joten hän todennäköisesti joutuu alkuvaiheessa veturiksi.

Mercedes on pulassa

Mercedes alisuoriutui lauantain aika-ajoissa. Lewis Hamilton ajoi neljännelle ja Valtteri Bottas viidennelle sijalle. Mildhin mielestä näyttää siltä, että tällä hetkellä talli on pulassa.

– Mercedeksen auto on todella herkkä kaikennäköisille muutoksille. Samalla radalla ajetaan kuin viime viikolla, mutta tälle viikolle esimerkiksi renkaiden seoksia vaihdettiin pehmeämmiksi ja tilanne muuttui totaalisesti, Mildh totesi.

Bottas totesi torstaina, että Mercedes yrittää saada etua pehmeistä rengasseoksista, mutta toisin kävi. Mildhin mukaan auto ei tällä hetkellä pysty sopeutumaan tai reagoimaan muutoksiin halutulla tavalla.

– Heillä on selvästi vaikeuksia tämän auton kanssa. He ovat tehneet muutoksia viime vuodesta ja nyt ruvetaan miettimään jo seuraavan vuoden autoa. Sen sijaan Red Bull on tällä hetkellä todella hyvä tekemään kehitystyötä ja aika-ajo näytti, että McLarenkin on hienossa iskussa.

Mercedes ei ole pystynyt kehittämään autoaan yhtä hyvin kuin esimerkiksi Red Bull. Mersulla on Itävallassa ollut vaikeuksia muun muassa pehmeiden rengasseoksien kanssa. Kuva: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Vaikka Mercedes-kaksikko joutuu lähtemään kärjen takaa, Mildh muistuttaa, ettei Mersua kannata aliarvioida, sillä talli on aina vahva kilpailuissa. Viime viikolla ajetussa Steiermarkin osakilpailussa viidennestä ruudusta startannut Valtteri Bottas ajoi kolmanneksi ja sai pidettyä hurjaa takaa-ajoa tehneen Sergio Perezin takanaan.

– Kaikki on hirveästi kiinni ihan ensimmäisistä kierroksista, koska tuo on ahdas rata, kierros on lyhyt, on vähän kaarteita ja voi tapahtua paljon.

Red Bullissa kaikki kehittyvät oikeaan suuntaan

Mildhin papereissa Itävallan osakilpailuun on vain yksi ennakkosuosikki: F1-sarjaa johtava Max Verstappen, joka menee todennäköisesti sunnuntainakin menojaan. Alankomaalainen on Mildhin mielestä ollut itse varmuus siitä lähtien, kun hän tuli F1-sarjaan vuonna 2015, mutta nyt hän suorastaan uhkuu rauhallisuutta, kypsyyttä ja voitontahtoa.

– Kaiken pitää olla viimeisen päälle ja kohdallaan. Hän osaa nyt vaatia oikeita asioita, mutta samalla suoriutumaan tosi hyvin.

Samaan aikaan Red Bull -talli tekee oikeita asioita, ja se on pystynyt kehittämään muun muassa auton aerodynamiikkaa oikeaan suuntaan. Myös Verstappenin tallikaverin, Sergio Perezin vauhti on kiihtynyt.

– Kaikki kehittyvät oikeaan suuntaan Red Bull alkaa tallina toimia yhä voimakkaammin. Kyllä Verstappen on hyvin vahva mestariehdokas tälle vuodelle.

Itävallan GP starttaa kello 16.00. Kisaa seurataan hetki hetkeltä Yle Urheilun verkkosivuilla.

Lue myös:

McLarenin brittisensaatio oli kaapata paalupaikan Max Verstappenilta – Bottakselle ja Hamiltonille karmea tulos, Vettel sai rangaistuksen

Tallipäällikkö paljasti Valtteri Bottaksen räväkän reaktion Lewis Hamiltonin jatkoon – asiantuntija: "50–50-mahdollisuus, saako hän jäädä"