Hyppää sisältöön

Neljä parasta joukkuetta sai edun outoihin EM-kisoihin – Ylen asiantuntijat avaavat, miksi Englanti ja Italia ovat ennakkosuosikkeja

Espanja ja Italia sekä Tanska ja Englanti ratkovat jalkapallon EM-kisojen loppuotteluparin. Yle Urheilun asiantuntijoiden papereissa Italia ja Englanti ovat otteluissa ennakkosuosikkeja.

Italian edellinen ja ainoa Euroopan mestaruus on vuodelta 1968. Seuraavana joukkueen 32 pelin hurjaa tappiotonta putkea koettelee Espanja. Kuva: 2021 Getty Images

Jalkapallon EM-kisakuukausi huipentuu tällä viikolla kahteen välierään sekä sunnuntai-iltana kello 22 alkaen pelattavaan loppuotteluun. Ratkaisuottelut pelataan Lontoossa Wembleyllä, ja ensimmäisessä koitoksessa tiistaina yhteen iskevät Italia ja Espanja.

Kaikki viisi peliään turnauksessa voittanut Italia on ollut turnauksen vakuuttavimpia joukkueita, ja viime vuosilta tuttu tasapainoinen ja organisoitu kollektiivi on aiheuttanut jokaiselle vastustajalle harmaita hiuksia. Roberto Mancinin johtama nälkäinen lauma on pelannut 32 tappiotonta ottelua putkeen, ja edellinen tappio on syksyltä 2018.

Kun Mancini tarttui ruoriin toukokuussa 2018, Italia oli jäänyt ulos MM-kisoista ensimmäistä kertaa 60 vuoteen. Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola näkee entisen maajoukkuepelaajan tehneen monia asioita oikein aikakaudellaan.

– Heillä on vahva italialainen traditio, jonka päälle he puolustavat joukkueena erinomaisesti. Se ei tule äidinmaidossa, mutta maan kulttuuri ajaa siihen nuoresta futaajasta lähtien, Lehtola toteaa.

– Joukkue on hirmu hyvin tasapainossa, ja se hyökkää hyvin sekä monipuolisesti. Heillä on tilanteenvaihdot, pallonhallinta ja kombinaatiot kunnossa. He ovat valtavan työteliäitä hävitessään pallon, ja 10 suoran EM-karsintavoiton päälle he ovat saaneet edelleen hyviä tuloksia.

Analyysi- ja tilastopalveluiden mukaan Italia on noussut suurimmaksi mestarisuosikiksi. Esimerkiksi Optan tilastoja hyödyntävän mallin mukaan Italia on mestari 39-prosenttisella todennäköisyydellä ennen kotikentällään pelaavaa Englantia, jonka prosentti on 26,7.

"Espanja pelaa, kuten pelaa"

Seuraavana "Azzurrin" tappiotonta putkea koettelee Espanja, joka on saanut takkuisen alun jälkeen hyökkäyspeliään rullaamaan. Luis Enriquen valmentama ryhmä aloitti kisat kahdella tasapelillä Ruotsia ja Puolaa vastaan, mutta 5–0-voitto Slovakiasta vapautti joukkueen peliä. Vaikka Alvaro Morata ja Gerard Moreno ovatkin tuhlanneet paikkoja, kolmessa edellisessä ottelussa Espanja on tehnyt 11 maalia.

Todennäköisyydet tiistai-iltana ovat Italian puolella, joka voittaa ottelun analyysipalveluiden mukaan lähes kaksi kertaa kolmesta.

Enriquen pelifilosofiassa joukkue pyrkii pääsemään prässin alta pois syöttelemällä, ja kun vastassa on loistavasti prässityötään tekevä Italia, asetelma on kutkuttava.

– Tulee huikea matsi. Espanjan tapa avata peliä on sellainen, että he ovat rohkeita pallon kanssa ja heillä on huippumäärä taitoa. Näihin kisoihin ja tälle tasolle heillä on paljon nuoria ja kokemattomia pelaajia, Lehtola muistuttaa.

– Kun siihen lyödään vastaan Italian prässin voima, on mielenkiintoista nähdä, miten ne kohtaavat.

Lehtolaa mietityttää, miten ehdottomasti Enrique haluaa joukkueensa pelaavan. Mikäli avauspeli lyhyillä syötöillä tökkii, Espanjalla voi olla painetta muuttaa lähestymistapaansa.

– Siinä nähdään se, onko Espanja valmis tekemään kompromisseja. Jos heille tulee menetyksiä, joista Italia saa paikkoja rankaista, tehdäänkö muutoksia vai ajatellaanko kylmästi, että tämä on oppimatka seuraavia kisoja ajatellen?

Yle Urheilun asiantuntija Juho Rantala ei usko Espanjan antavan periksi identiteetistään.

– Espanja pelaa, kuten Espanja pelaa. Kysymys on lähinnä siitä, pystyykö joukkue pelaamaan omalla parhaalla tasollaan. He pyrkivät saamaan Italiaakin vastaan pallonhallinnan ja uskon, että he pyrkivät prässäämään ylhäältä. Sanomattakin on selvää, että nyt vastassa on kovin vastustaja, Rantala pohtii.

– On selvää, että jos Espanja haluaa voittaa Italian, täytyy pelata todella hyvin. Italialla ei ole merkittävää juttua, mihin voisi iskeä ja heikkouksia ei oikeastaan ole. Se on aika kompakti paketti.

Italian ja Espanjan arvokisakohtaamisista muistetaan esimerkiksi kesän 2012 loppuottelu, jossa Espanjan kultainen sukupolvi murskasi Italian tylysti 4–0. Tuosta ottelusta mukana ovat edelleen Italian tähtipuolustajat Leonardo Bonucci ja Giorgio Chiellini sekä Espanjan mestarikaksikko Jordi Alba-Sergio Busquets.

Edellisissä EM-kisoissa Ranskassa viisi vuotta sitten Italia lähetti Espanjan laulukuoroon neljännesvälierissä Chiellinin ja Graziano Pellen maaleilla 2–0.

Tällä kerralla ennakkosuosikin viitan voi asettaa Yle Urheilun asiantuntijan Antti Pohjan mukaan Italian harteille. Silti Espanja tekee Pohjan mukaan jotkut asiat paremmin kuin kukaan turnauksessa.

– Italia lähtee jonkin verran suosikkina, ja kun ajatellaan Espanjan puolustusta, se voi olla tuhoisaa. Espanjan hyökkääminen varsinkin lohkopelien jälkeen on ollut monipuolisempaa kuin ehkä kenelläkään muulla, Pohja näkee.

– He voivat tulla keskeltä tai keskityksillä laidoilta matalilla syötöillä. Useamman pelaajan kombinaatiot ovat makeaa katseltavaa.

Joko vihdoin finaaliin, Englanti?

Keskiviikon välierässä kohtaavat Englanti ja Tanska. Kolmen leijonan joukkue on pelannut sensaatiomaisesti viisi ottelua päästämättä maaliakaan, ja tolppien välissä Jordan Pickford on tehnyt viidellä nollapelillään jo EM-kisojen yhden turnauksen ennätyksen.

Kaikkiaan Englanti on pitänyt maalinsa puhtaana jo yli seitsemän ottelun ja kaikkiaan 662 minuutin ajan. Viimeksi Englannin alle jäi Ukraina, joka taipui lauantaina Roomassa selvästi 4–0.

Saarivaltiossa janotaan arvokisakultaa, joka on kiertänyt Englannin jo 55 vuoden ajan. Vuoden 1966 kotikisojen maailmanmestaruuden jälkeen Englanti on pelannut välierätasolla niin MM- kuin EM-kisoissakin, mutta finaalissa sitä ei olla nähty.

EM-kisojen välierissä Englanti on pelannut kahdesti, viimeksi kotikisoissa 1996.

Lehtola näkee, että keski-iältään kisojen toiseksi nuorin joukkue (25,2) sai elokuvamaisen valmistautumisen Ukrainaa vastaan.

– He pääsivät käyttämään laajaa materiaalia, voittivat iloisesti ja pääsivät aika helpolla. Nyt he palaavat kotiin Wembleylle pelaamaan. Kaikki tähdet ovat kohdallaan Englannin suuntaan, Lehtola toteaa.

– Heillä on paljon nuoria pelaajia, joille menneisyyden haamut ovat taakse jäänyttä elämää. Sellaista pelkoa ei ole, etteikö lataus olisi kohdallaan tässä pelissä. Englanti on ollut tosi tasapainoinen, ja heidän kannaltaan näyttää hyvältä.

Englannin päävalmentaja Gareth Southgate vei Englannin MM-välieriin kolme vuotta sitten, ja joukkue on jälleen neljän parhaan joukossa. Vaikka Southgaten kykyjä on epäilty, Rantalan mukaan EM-turnaus on osoittanut ex-maajoukkuepuolustajan tekevän jatkuvasti oikeita ratkaisuja.

– Mitä tahansa Southgate on tehnyt pelaajavalintojen suhteen, ne ovat onnistuneet. Kyse on vahvasta joukkuepelaamisesta, ja siinä Englanti on ollut todella hyvä. Peli on parantunut, vaikka toki Ukraina oli selvästi heikoin puolivälieräjoukkueista.

Tanskalta vaaditaan paljon

Tanskan tarina turnauksessa on ollut uskomaton. Juutit hävisivät Suomelle ja Belgialle kotikentällään 0–1 ja 1–2, mutta nousivat mukaan jatkopeleihin lyömällä Venäjän 4–1. Neljännesvälierässä Wales kaatui 4–0, mutta lauantaina Bakussa Tshekki antoi Tanskalle kovan vastuksen taipumalla kovan taistelun jälkeen 1–2.

Tanskalle annetaan vain 10,4-prosenttinen mahdollisuus mestaruuteen, ja Englantia vastaan se voittaa ottelun noin kerran kolmesta. Edellinen Tanskan kokemus Wembleyltä on positiivinen, sillä Kansojen liigan ottelussa viime lokakuussa punapaidat poistuivat kentältä Christian Eriksenin maalilla 1–0-voitto taskussaan.

Lehtola toivoo, että kaukana Bakussa puolivälieränsä pelanneelta Tanskalta löytyisi vielä paukkuja laittaa kaikki peliin, vaikka kisarupeama on ollut raskas niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tanskan materiaali on Lehtolan mukaan Englantia heikompi, mutta eväät pärjätä ovat olemassa.

– Toivon Tanskan olevan niin pirteä ja rohkea puolustamisessaan edelleen, ettei pelistä tulisi sellaista, missä Englanti saa liikuttaa palloa rauhassa murtopaikkoja etsien. Toivottavasti peli lähtisi eläväiseen suuntaan alusta lähtien, ja Tanska voi sen tehdä.

– Jos pitäisi arvioida, kumpi ottaa pallonhallinnan, en itse asiassa tiedä. Tanska on kova, vaikka he eivät Tshekkiä vastaan niin hyvin pelanneetkaan. Päävalmentaja Kasper Hjulmand on muutellut keskikentän ryhmitystä useampaan otteeseen pelien sisällä, ja on jännä nähdä, mitä hän nyt tekee, Rantala pohtii.

Antti Pohjan toiveissa Tanska lähtee myös haastamaan Englantia ennakkoluulottomasti.

– Toivon, että he lähtevät pelillisesti vähän eri tavalla Englantia vastaan kuin Ukraina. Tanska osaa prässätä korkealta, ja he myös käyttävät sitä ajoittain. Jos he saavat pallonhallintaa itselleen, se vie Englantia epämukavuusalueelle.

Jatkossa vain kisaisäntiä

Uefan entisen puheenjohtajan Michel Platinin idea jaetuista EM-kisoista ympäri Euroopan on saanut paljon kritiikkiä, ja etenkin koronapandemian aikaan ongelmat ovat moninkertaistuneet. Jokaista välieräjoukkuetta yhdistää alkulohkojen pelaaminen kokonaisuudessaan kotikentillä Roomassa, Sevillassa, Lontoossa ja Kööpenhaminassa.

Ottelut Wembleyllä lisääntyivät, koska Dublin putosi kisaisäntien joukosta keväällä. Englanti pääsee siis pelaamaan kotipyhätössään Ukraina-peliä lukuun ottamatta kaikki ottelut.

Gareth Southgate on virittänyt Englannin loistavaan iskuun, ja joukkue pääsee hakemaan Euroopan mestaruutta kotikentällään. Kuva: 2021 UEFA

Lehtolan mukaan pidempään kotona olemisella on merkityksensä.

– Faktat pakottavat tekemään sellaisen analyysin, kun puhutaan kaikista neljästä joukkueesta. On se iso juttu, kun saa olla omassa leirissä omassa maassa. Kun on nyt saatu vähän kotiyleisöäkin peleihin, on sillä varmasti ollut vaikutuksensa vallitsevaan tilanteeseen.

– Totta kai sillä on merkitystä, mutta silti nämä neljä maata ovat ansainneet paikkansa täällä. Nämä ovat muutenkin niin oudot kisat, kun matkustetaan niin paljon. Kun on normaali kotietu kisoissa, eiväthän vierasjoukkueet matkustele, Rantala jatkaa.

Rantala nostaa yksityiskohtana esiin välieräjoukkueista sen, ettei missään ryhmässä ole ollut selvästi yli muiden loistaneita tähtiä. Kaikki ryhmät ovat vahvasti yhteen pelaavia ja hyvin organisoituja kokonaisuuksia.

– Jos pitäisi sanoa, kuka on ollut vaikka Tanskan tähti, voit nimetä monta. Se on nimenomaan joukkue, ja sama on muillakin. Nämä ovat hyvin valmennettuja joukkueita, Rantala kehaisee.

Lue myös:

Englannin välieräottelu Wembleyllä sai päävalmentajan ja tähtipelaajan innostumaan: "Ihanaa nähdä kaikki oluet käsissä"

"It's coming home" raikuu jälleen – vaan mistä lausahduksessa on kyse? Englannin tie EM-finaaliin ei ole koskaan ollut yhtä selvä

Tyly kylvetys! Englanti rynni välieriin murskavoitolla, asiantuntija soimasi Ukrainan "Mikki Hiiri -puolustusta" – EM-kisojen välieräparit ovat selvillä

Italialaismedia: EM-kisojen komeetta on tulossa sunnuntaina Sakari Oravan leikattavaksi Turkuun

Kommentti: Vuosikymmeniä vanhan hittikappaleen merkitys muuttui hädän keskellä – tästä toiveikkaasta hetkestä alkoi jalkapallokesän suurin tarina

Kommentti: Tästä on kyse Italian tähtihyökkääjän raivoa ja myötähäpeää herättäneessä tempussa – suomalaisillakaan ei ole varaa moraalisaarnaan

Miksi EM-suosikki Belgia epäonnistui jälleen? Asiantuntija hämmästeli vaisuja esityksiä ja vertasi tilannetta Huuhkajiin: "Sama koskee muitakin"