1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Kahden keihäänheittäjän valinta Suomen olympiajoukkueeseen varmistui – Ruuskanen ja Helander joutuvat kaksinkamppailuun kolmannesta kisalipusta

Suomen olympiajoukkue täydentyi maanantaina 13 urheilijalla. Eniten keskustelua herätti Suomea miesten keihäänheitossa edustavien valinta. Lisäksi Anni Vuohijoen paikka painonnostossa on yhä mahdollinen villillä kortilla.

Olympialaisiin valittu keihäänheittäjä Toni Kuusela heitti ennätyksensä 85,03 metriä, Orimattilassa 15. kesäkuuta. Kuva: Lehtikuva

Suomen olympiakomitea on valinnut 13 urheilijaa olympiajoukkueeseen. Tänään oli viimeinen valintapäivä heinäkuun lopulla alkaviin Tokion olympiakisoihin.

Suurin mielenkiinto valinnoissa keskittyi miesten keihäänheitoon. Lajissa on neljä valintakelpoista urheilijaa, mutta vain kolme maapaikkaa. Kisajoukkueeseen liitettiin tänään Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela, mutta Olympiakomitea ilmoitti kisoihin silti neljä keihäänheittäjää.

– Meillä oli mahdollisuus ilmoittaa viimeisenä ilmoittautumispäivänä neljä keihäänheittäjää Tokioon, koska yleisurheilussa on mahdollista asettaa lajeihin kolmen kilpailevan urheilijan lisäksi myös varaedustaja. Näin ollen ilmoitimme myös valintakelpoiset Antti Ruuskasen ja Oliver Helanderin kisoihin, huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa viimeinen paikka ratkaistaan heidän välillään 14. heinäkuuta kisattavan Joensuun GP:n jälkeen. Lehtimäki sanoo heittäjillä olevan tiedossa yhteisesti Suomen urheiluliiton kanssa sovitut valintakriteerit ja he ovat niihin sitoutuneet.

– Helanderin kohdalla terveystilanne on kysymysmerkki, joten hänen tulee osoittaa olevansa kunnossa. Ruuskanen on terveenä, mutta ei ole vielä saanut sellaisia heittoja, joita hän ehkä itsekin toivoisi. Siksi päätimme antaa heille lisäaikaa Joensuun kisoihin asti, Lehtimäki kertoo Yle Urheilulle.

Lehtimäki ei kommentoi Helanderin terveystilannetta tämän enempää.

Helander ja Ruuskanen ovat rikkoneet Tokion olympiarajan toissa kaudella, mikä oikeuttaa kisalippuun.

Tällä kaudella molemmat ovat heittäneet kaksi kilpailua. Helanderin ainoa tulos on 80,82 Paavo Nurmen kisoista. Hän jätti kipeytyneen akillesjänteen takia kesken Orimattilan kisan, josta hän ei saanut tulosta. Ruuskanen on heittänyt tänä kesänä tuloksen 77,89 kaksi kertaa.

– Molemmat ovat heittäneet tänä kesänä omaan tasoonsa nähden kohtalaisen vaisusti, Lehtimäki toteaa.

Kuusela ja Etelätalo ovat pystyneet tänä kesänä parempiin tuloksiin. Kuuselalla on hallussaan kauden kotimainen kärkitulos 85,03 ja Etelätalo on heittänyt tasaisesti 80 metrin paremmalle puolelle.

Anni Vuohijoen paikkaa jännitetään

Lisäksi tänään valittuja urheilijoita ovat uimari Mimosa Jallow, keskimatkan juoksija Sara Kuivisto, aitajuoksijat Nooralotta Neziri ja Viivi Lehikoinen, estejuoksija Camilla Richardsson, seiväshyppääjät Wilma Murto ja Elina Lampela, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä moukarinheittäjät Krista Tervo ja Silja Kosonen sekä seitsenottelija Maria Huntington.

Tokioon Suomea edustamaan valittu kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä (oik.) iski nyrkkiä kilpakumppani Senni Salmisen kanssa. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Kisajoukkueeseen on nimetty 47 urheilijaa. Valintakelpoisia olisivat olleet myös kisoista poisjääneet Emil Ruusuvuori, Lotta Kemppinen ja Airi Mikkelä. Ruusuvuori jäi pois omasta päätöksestään, Kemppinen on loukkaantunut ja Mikkelä on lopettanut huippu-urheilijauransa.

– Lisäksi jännitämme vielä ainakin Anni Vuohijoen kohtaloa painonnoston villien korttien osalta, huippu-urheiluyksikön johtaja Lehtimäki sanoo.

Hän kertoo, että tänään saadaan lisätietoa Vuohijoen tilanteeseen liittyen, kun Kansainvälinen painonnostoliitto päättää ovatko Turkki ja Kolumbia osallistumiskelpoisia olympialaisiin. Lehtimäki vahvistaa mahdollisuuden olevan pieni.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että molemmat maat saisivat asettaa yhden urheilijan kisoihin. Tietojeni mukaan maat asettaisivat urheilijat Vuohijoen sarjaan. Jos näin on, hänellä ei ole paikkaa olympialaisissa.

Lehtimäki sanoo Suomen olympiakomitean virallisena tavoiteena olevan kymmenen mitalia tältä olympiadilta. Olympiadi on olympiakisojen välinen nelivuotiskausi, johon lukeutuvat kesä- ja talviolympialaiset. Suomi sai vuonna 2018 Etelä-Korean Pyeongchangin talviolympialaisissa kuusi mitalia.

– Neljä puuttuu, joten tavoite Tokion olympialaisissa on hurjan kova, epärealistinenkin varmasti. Se on aikanaan tavoitteeksi asetettu ja siinä pysytään, Lehtimäki sanoo.

Tokion olympiakisat alkavat 23. heinäkuuta ja päättyvät 8. elokuuta.

Lue myös:

Vaisusti heittänyt Antti Ruuskanen myönsi suoraan päivä ennen olympiavalintoja: "Näillä näytöillä ei tarvitse kisoihin mennä"

Krista Tervo kiskaisi uuden ennätyksensä 72,92 – heitti hurjan kilpailun moukarikarnevaaleilla

Valintakelpoinen Lotta Kemppinen ei ehdi kuntoutua Tokioon: "Ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa"