1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Montreal Canadiens teki sen taas! Uskomatonta sitkeyttä joka kerta kovassa paikassa

Montreal Canadiens ansaitsee hatunnoston. Joukkue löysi keinot voittaa, mutta nousu Stanley Cup -finaalisarjan voittoon vaikuttaa peliesityksen perusteella yhä kaukaiselta haaveelta, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Cole Caufield (vas.) ja Josh Anderson juhlivat voittoa Tampa Baysta. Kuva: Getty Images

Sitkeitä ovat.

Kaunista tai laadukasta se ei missään nimessä ollut, mutta Montreal Canadiensin luonteesta neljännen Stanley Cup -finaalin voitto kertoi kaiken.

Montreal on ollut uskomattoman sitkeä kuluvan kesän pudotuspeleissä aina silloin, kun sen selkä on laitettu seinää vasten. Kun on ollut pakko voittaa, Montreal on löytänyt keinot.

Montrealin kausi on ollut kuluvana keväänä neljästi katkolla.

4 voittoa

Maaliero: 13–8

Ylivoimapeli: 42%

Alivoimapeli: 100%

Torjuntaprosentti: 94,4%

Les Habintants teki aikaisin tiistaina sen, mitä sen vähintäänkin piti tehdä: sen piti voittaa tämä ottelu keinolla millä hyvänsä säästyäkseen nöyryyttävältä 0–4-sarjatappiolta. Ylipäätään joukkueen piti laittaa Tampa Bay oikeasti ansaitsemaan mestaruutensa – Lightningin kolmessa ensimmäisessä voitossa oli hivenen halpa maku.

Eikä Canadiens pettänyt kovassa paikassa taaskaan. Itse asiassa jatkoajalle venyneen ottelun ratkaissut, kaksi maalia pelissä tehnyt Josh Anderson paljasti ottelun jälkeen joukkueen pakanneen tavaransa viitospelin matkaa varten jo iltapäivällä ennen nelospeliä.

Tämä kertoo Montrealin luonteenlaadusta paljon. Sille on annettava iso arvo.

Montreal voitti neljännen finaalin jatkoerässä 3–2. Stanley Cupin finaalisarjan voitot ovat nyt Tampa Baylle 3–1, kun mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Montreal-luotsille kritiikkiä pelaajavalinnoista

Vaikuttavampaa kuin itse voitto tiistaina oli tapa, jolla se tuli. Bleu, Blanc, Rouge ei todellakaan pelannut kesän parasta otteluaan, mutta se löysi keinot voittaa.

Suoritus oli Tampan kaltaista tähtisikermää vastaan tältä osin vakuuttava. Toki samaan hengenvetoon on todettava, ettei tuloksen taakse kurkkaaminen luo juurikaan uskoa Montrealin neljään peräkkäiseen voittoon.

Se on kuitenkin sivuseikka juuri nyt Canadiensin näkökulmasta – tärkeintä oli saada voittotili auki ja Tampaa horjutettua.

Pelaajiston lisäksi valmennus ansaitsee hatunnoston nelosottelun voitosta.

Päävalmentaja Dominique Ducharme sai ottelun alla paljon kritiikkiä tekemistään vaihdoksista kokoonpanoon. Etenkin Jesperi Kotkaniemen jättäminen pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle Jake Evansin sijaan aiheutti kanadalaismediassa sekä fanien keskuudessa voimakkaan reaktion.

Moni ehdotti myös maalivahdin vaihtamista, olihan Carey Price pelannut kolmessa ensimmäisessä ottelussa heikosti.

Jesperi Kotkaniemi joutui seuraamaan ottelun katsomosta. Kuva: Getty Images

Ducharmen valinnat osuivat kuitenkin nappiin.

Price oli kaukalon selkeästi paras pelaaja ja Evans vierellään Paul Byron ja Artturi Lehkonen pelasi loistavan ottelun. Evansin ketju oli ainoa viidellä viittä vastaan maalipaikat (3–0) voittanut Montreal-vitja. Omiin se ei antanut yhtäkään maalipaikkaa, ja juuri tämä oli suurin syy ohi tehtyjen maalien, miksi Ducharme valitsi kokoonpanoon Evansin eikä Kotkaniemen.

Kaiken lisäksi ketju värkkäsi kolmannessa erässä tärkeän 2–1-osuman. Evans ja Lehkonen tekivät niin ikään kokoonpanoon neljänteen otteluun nousseen, puolustaja Alexander Romanovin maalissa erinomaisen työn.

Alivoimalla Canadiens on timanttinen

Myös loistavasti toimineessa alivoimapelissä (5/5) Evans oli tärkeässä roolissa. Upeasti läpi kevään toiminut alivoimapeli ei ollut yltänyt loppuottelusarjan kolmessa ensimmäisessä pelissä alkukesän tasolle, mutta tiistaina alivoimanelikot pelasivat timanttisen pelin.

Etenkin Shea Weberin varsinaisen peliajan lopussa ottaman neljän minuutin jäähyn tappaminen osoittautui käänteen tekeväksi suoritukseksi lopputuleman kannalta. Montreal oli itse asiassa lähellä ratkaista ottelun jo alivoimalla, kun Philip Danault pelasi vetopaikan Nick Suzukille. Yhtä kaikki erinomainen alivoimapeli toimi jälleen kerran tärkeänä selkärankana suurelle voitolle.

Tietenkin koko Montreal laulaa tiistaiyönä kaksi maalia tehneen Josh Andersonin nimeä, mutta kunnia kuuluu myös alivoimalla raataville pelaajille. Maalivahti Carey Pricen ja tämän edessä kussakin vaihdossa raatava nelikko ei saa henkilökohtaisia tilastomerkintöjä jäähyntappamisista, mutta ilman viittä erinomaista alivoimapeliä, Tampalla olisi jo mestaruuslippikset päässään.

Chapeau Les Habitantsin alivoimapelaajille!

Paljon jäi silti parannettavaakin.

Josh Anderson viimeistelee voitto-osuman jatkoajalla. Kuva: Getty Images

Montreal pystyy parempaan

Voitosta huolimatta Montreal ei pelannut tiistaina kovin hyvin. Valmistautuminen ei ollut sujunut erityisen hyvin, sillä Tampa vei ottelun alkua mielensä mukaan.

Kahdestatoista ensimmäisestä laukauksesta yksitoista merkittiin vierasjoukkueelle. Kolmannessa erässä Montreal hävisi vaaralliset maalipaikat viidellä viittä vastaan 0–8.

Anderson, Nick Suzuki ja Cole Caufield värkkäsivät kaksi jättimäisen isoa osumaa, mutta tulivat samalla pahasti ylikävellyksi viidellä viittä vastaan. Vaaralliset maalipaikat viidellä viittä vastaan kirjattiin vitjan ollessa jäällä Tampan eduksi 7–1. Montrealin ykkösketju Toffoli-Danault-Gallagher hävisi ykkössektorin maalipaikat 0–4.

Jääkiekko on kuitenkin maalintekopeli, joten maalipaikkatilastoilla – tai millään muullakaan toissijaisella tilastolla – ei viime kädessä ole merkitystä. Tärkeintä Montrealin kannalta oli voittaa yksi peli ja puhaltaa sitä kautta sammuvaan hiillokseen lisää eloa. Sen joukkue teki ja siitä se ansaitsee kiitoksen.

Toisaalta jos tilannetta tarkastelee Tampan näkökulmasta, se näyttäytyy hyvin erilaisena.

Hallitseva mestari pelasi nelospelissä hyvän ottelun ylivoimapeliä lukuun ottamatta. Se hallitsi peliä, loi paikkoja, mutta ei onnistunut tällä kertaa viimeistelyssä. Käsillä oli kuitenkin ottelu, jollaisen Tampa rehellisyyden nimissä harvoin häviää. Tampa antoi tiistaina itselleen mahdollisuuden, mutta kuti jäi piippuun – toistaiseksi.

Isossa kuvassa Montreal ei pystynyt vielä merkittävästi horjuttamaanTampaa. Tehdäkseen ihmeen, johon vain vuoden 1942 Toronto Maple Leafs on pystynyt, eli nousemaan 0–3-tappioasemasta, sen pitäisi voittaa vielä kolme ottelua lisää häviämättä kertaakaan. Urakkaa ei kannata alun alkaenkaan miettiä kokonaisuutena, mutta ei tiistain kamppailu uskoa tähän ihmeeseen juurikaan lisännyt.

Ei voittoa ja sen merkitystä Montrealille kuitenkaan vähätellä saa. Tärkeillä hetkillä se teki paljon asioita oikein ja ansaitsi siksi voittonsa.

Toivo elää.

Lue myös:

Montreal kavensi NHL:n finaalisarjan ja siirsi Tampa Bayn mestaruushaaveita – trillerin ratkaisu haettiin jatkoerästä

Valtteri Filppula näki läheltä, miten Tampa Baysta tuli uusin NHL-dynastia: "Siellä on mennyt kaikki nappiin"