1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: NHL:ssä harvinaiseen temppuun pystynyt Tampa Bay on mykistävä mestariteos, jonka taustalla on myös suomalaisosaamista

Kahden peräkkäisen mestaruuden voittaminen on NHL:n palkkakaton aikakaudella harvinaista. Tampa Bay Lightningista voidaan hyvällä syyllä puhua dynastiana, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Steven Stamkos sai nostaa Stanley Cupia toista kertaa vuoden sisällä. Kuva: Getty Images

Mykistävää.

Tampa Bay Lightningin kohdalla voidaan hyvällä syyllä puhua dynastiasta. NHL:ssä palkkakattoaikakaudella peräkkäisten mestaruuksien voittaminen on käytännössä lähes mahdotonta. Mestaruusikkunat avautuvat, mutta myös sulkeutuvat nopeammin kuin koskaan aiemmin.

Tampa oli tukehtumassa tämän ongelman alle menneen syksyn mestaruuden jälkeen, mutta osin tuurin ja sääntöporsaanreiän kautta se pystyi pitämään joukkueen kasassa.

Lopputulos oli jopa historiallisen kova.

Tampa voitti kymmenen kuukauden sisällä kaksi mestaruutta. Vastaavaan ei ole mikään toinen NHL-joukkue koskaan pystynyt. Tampan veto vuosien 2020 ja 2021 pudotuspeleissä hakee vertaistaan etenkin uuden ajan NHL:stä. Pelkästään kaksien pudotuspelien voittosaldo 32–13 on kaikilla tavoin mykistävää luettavaa.

Bolts ei ollut kahden pudotuspelirynnistyksen aikana yhdessäkään ottelusarjassa kertaakaan häviöllä otteluvoitoissa. Joukkue ei hävinnyt kahta ottelua peräkkäin. Viisi kertaa peräkkäin Tampa katkaisi ottelusarjan nollapelillä – ratkaisevan loppuottelun menneenä syksynä sekä tänä kesänä jokaisen sarjan.

Juuri nämä tosiasiat kertovat Tampa Bayn luonteesta olennaisen. Kun piti tappion jälkeen oikaista kurssi, joukkue pystyi siihen joka kerta. Kun sarjan päätteeksi piti katkaista vastustajalta niskat, Lightning pani pystyyn uskomattoman tiiviin joukkuepelin klinikan. Tampa tunnetaan nopeudestaan ja taidostaan, mutta tiukoissa paikoissa se oli ennen muuta tiivis puolustuspelijoukkue.

Lopulta kaksi peräkkäistä mestaruutta oli vain luonnollinen jatkumo vuosien hallinnalle NHL:ssä.

Kuva: Getty Images

Tampa Bay on ollut NHL:n mallioppilas jo pitkään oli sitten kyse pelillisestä identiteetistä tai siitä, miten huippuluokan seuraa johdetaan ammattimaisesti. Seitsemän edellisvuoden aikana Lightning on voittanut 333 runkosarjan ottelua, 70 peliä pudotuspeleissä, ollut kolmesti finaaleissa ja voittanut kaksi mestaruutta.

Voidaan puhua dynastiasta ja voidaan puhua NHL:n ylivertaisesta malliseurasta.

Eikä sattumalla ole mitään tekemistä näiden tosiasioiden kanssa.

Tampa on rakennettu seurana uskomattoman vahvalle pohjalle. Huippuluokan pelaajatarkkailuosasto on luonut vakaan pohjan omavaraisuudelle. Tässä kohtaa unohtaa ei saa myöskään Kari Kettusta, joka on toiminut seurassa pitkään pelaajatarkkailijana. Tätä kautta on rakentunut NHL:n ylivertaisin pelaajahautomo.

Niin moni tänään Stanley Cupia jäällä nostelleesta pelaajasta on kulkenut tien huipulle Tampan farmijoukkue Syracuse Crunchin kautta. Laadukas pelaajatarkkailu sekä oikein rakennettu pelaajapolku NHL:ään on luonut pohjan dynastialle. Kokonaisuuden on kruunannut loistava valmennus sekä seurajohdon kyky tehdä oikeanlaisia siirtoja joukkueen vahvistamisessa.

Yksi seurajohdon merkittävimpiä onnistumisia tältä osin liittyi joukkueen karhentamiseen.

Kaksi vuotta sitten Tampa halusi tehdä joukkueestaan kovemman. Sen jälkeen sisään tuli Patrick Maroon, Zach Bogosian, Barclay Goodrow, Blake Coleman ja niin edelleen. Tampa tunnetaan taidostaan, mutta mestarijoukkueet olivat myös äärimmäisen karheita yhdistelmiä. Lightning on periksi antamattoman kova ja tarpeen tullen jopa oikealla tavalla härski.

Erittäin tärkeä huomio liittyikin siihen, miten etenkin tänä kesänä Tampan käynnistävänä voimana toimi usein kolmos- ja nelosketjut. Loppuottelusarjassa Tampan kolmosen ja nelosen pelaajat tekivät yhteensä kahdeksan osumaa. Tähtipelaajat Steven Stamkos ja Brayden Point saivat yhdessä aikaan yhden.

Tampa Bay juhlii toista peräkkäistä mestaruutta. Kuva: Getty Images

Käsillä oli uskomattoman syvä ja käsittämättömällä tavalla harmoniassa ollut jääkiekkojoukkue – nimenomaan joukkue.

Tampa Bayn tarina on lopulta paljon muutakin kuin kaksi Stanley Cupia.

Puhumme jääkiekkojoukkueesta ja seurasta, joka on täysin omalla tasollaan koko maailmassa. Lightning on toiminut pelillisen puolen suunnannäyttäjänä jo pitkään. Bolts on valmennuksellinen mestariteos, missä yhtään pientäkään yksityiskohtaa ei olla jätetty miettimättä.

Tampa Bay on pystynyt jo pitkään pelaamaan millaista jääkiekkoa tahansa, ja aina laadukkaasti. Jon Cooperin valmentama joukkue voi lähteä pienille kujille pelaamaan katutappelulätkää ja voittaa niin, tai sitten se voi murskata vastustajan nopealla taitojääkiekolla. Tai jos katkaisupelissä pitää pelata tiiviistä ja nihkeää, 1–0-voitoistakin se on tehnyt usein taidetta.

Lightning on uskomattoman yhtenäinen joukkue, jonka pelaamisessa laadukas valmennus sekä yhteiset kokemukset näkyvät täysin poikkeuksellisena viisikon yhteispelinä.

Mestarijoukkueet ovat aina hyviä, mutta Tampa Bayssa on jotakin erityistä. Jotakin suuremmassakin mittakaavassa poikkeuksellista.

Ja tietenkin tuplamestarin riveistä löytyi hirmuinen pelaaja-aines.

Pudotuspelien arvokkaimmaksi valittu venäläismaalivahti Andrei Vasilevski on pelaamassa itseään yhdeksi kaikkien aikonen maalivahdeista – jos ei ole sitä jo nyt. Kaksi Stanley Cupia 26-vuotiaana, joukkueelleen lähes korvaamattoman tärkeänä pelaajana, on huimaa kertomaa.

Vasilevski voitti pudotuspelien arvoikkaimmalle pelaajalle jaettavan Conn Smythe Trophyn. Kuva: Getty Images

Vasilevskin edestä löytyy iso kasa tulevaisuuden kunniagalleria-pelaajia: Victor Hedman on aikansa dominoivin kahden suunnan puolustaja. Sitten on vielä Nikita Kutsherovia, Brayden Pointia, Steven Stamkosia ja niin edelleen.

Tulevana syksynä Tampa on kovien ratkaisujen edessä pelaajistonsa kanssa. Pitkälle toistakymmentä miljoonaa taalaa yli palkkakaton oleva seura joutuu luopumaan muutamasta mestarijoukkueen avainpelaajasta. Tämän ei kuitenkaan kannata antaa hämätä.

Kärki on tulevaisuudessakin äärimmäisen kova ja seurana Tampa on jatkossakin erittäin laadukasta työtä tekevä yhteisö. Mikäli sen omavaraisuusaste säilyy hyvänä, se tulee marinoimaan AHL:n kautta kovan kärjen taakse uusia nuoria tasapainottamaan joukkuetta.

Tuskin tämä dynastia siis vielä tähän päättyy.

Salama voi siis iskeä useampiakin kertoja samaan paikkaan.

Lue myös:

Valtteri Filppula näki läheltä, miten Tampa Baysta tuli uusin NHL-dynastia: "Siellä on mennyt kaikki nappiin"

Tampa Bay juhlii Stanley Cup -mestaruutta – kapteeni hehkutti: "Tämä ryhmä jää historiaan"

Miksi Jesperi Kotkaniemi joutui katsomoon kesken NHL:n finaalisarjan? Ville Nieminen ja Ismo Lehkonen purkavat suomalaishyökkääjän tilanteen

Kommentti: Montreal Canadiens teki sen taas! Uskomatonta sitkeyttä joka kerta kovassa paikassa

Montreal kavensi NHL:n finaalisarjan ja siirsi Tampa Bayn mestaruushaaveita – trillerin ratkaisu haettiin jatkoerästä