1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. olympialaiset

Kommentti: Matkustimme Tokioon ja kokemus oli odotetun outo – Japanin hallitus suunnittelee olympiakisojen ajaksi alkoholikieltoa ravintoloihin

Tokiossa julistettiin koronan vuoksi hätätila, jonka on tarkoitus jatkua koko olympialaisten ajan. Olympialaisiin matkustanut toimittaja Heikki Valkama kertoo, miten erityisjärjestelyt lentokentällä toimivat ja mistä Japanissa puhutaan juuri nyt.

Kisavieraita otettiin vastaan lentokentällä Tokiossa. Kuva: Getty Images

TOKIO. Hiljaisena torstaiaamuna Tokion Naritan lentokentällä testaushenkilökuntaa on lähes yhtä paljon kuin matkustajia. Tänään tulijoita ei vielä ole paljoa.

Eri maiden urheilijat, toimittajat ja taustahenkilöt erotetaan omiksi pienryhmikseen.

Kanssamme samalla Finnairin lennolla on tullut ruotsalaisia ja norjalaisia urheilijoita sekä muita kisoihin osallistuvia pohjoismaalaisia. Ruotsalaiset purjehtijat erottuvat sinikeltaisissa veryttelyasuissaan hyvin joukosta.

Jo ennen saapumista Tokioon jokaisen kisoihin tulevan henkilön pitää ladata sovellus, OCHA, joka seuraa koronatestejä ja karanteeneja. Testejä tehdään ennen matkaa, lentokentällä ja karanteenin aikana sekä kisojen aikana, aluksi päivittäin, sitten neljän päivän välein.

Meitä saapujia viedään jonosta toiseen, odotustuoleilta toisille.

Viimein tullaan pisteelle, jossa syljeskellään.

Koronatestiä ei oteta täällä tunkemalla tikkua nenään, vaan sylkemällä koeputkeen. Syljeskellä pitää, kunnes sylkeä on riittävästi, koeputkeen merkittyn viiivaan saakka.

Tokion lentokentällä olympialaisiin osallistuvilla on omat odotusalueensa.

Henkilökunta lentokentällä on kohteliasta ja ystävällistä.

Japanilaiseen tyyliin – itse osallistun kisoihin Ylen toimittajana ja Japani-asiantuntijana – prosessin aikana työntekijät varmistavat ääneen sen, mitä toinen tekee. Hyöritään ja pyöritään, näytetään kiireisiltä.

Ja kuten asiaan kuuluu, odotellaan. Kuljetaan luukulta toiselle, tarkastuspisteeltä toiselle.

Toistaiseksi kentällä on tyhjää mutta suuriin joukkoihinkin on varauduttu. Joka paikassa on tyhjä tuoleja, jotka on asetettu parin puolentoista metrin päähän toisistaan. Koska kisoihin on vielä kaksi viikkoa, ei urheilijoita tai toimitsijoita tai muutakaan väkeä ole kentän täydeltä.

Me pääsemme alle kolmessa tunnissa, vaikka arvio tavalliselle pandemiatestin ja maahantulomuodollisuuksien kestolle on kolmesta viiteen tuntia. Ja jos saan esittää valistuneen arvauksen, kisojen alla kiireisimpinä päivinä viisi tuntia voi olla optimistinen arvio. Pääjoukon tullessa odottelua ja jonottelua on moninkertainen aika luvassa. Nyt meitä oli parikymmentä. Varmasti henkilökuntaakin on enemmän.

Ensimmäiset neljä vuorokautta vietetään hotellilla. Vasta sen – ja päivittäisten negatiivisten testien jälkeen – saa lähteä kisapaikoille. Ja ensimmäisten vuorokausien laskenta alkaa vasta saapumisesta seuraavasta päivästä.

Tartunnat ja huoli olympiakisojen turvallisuudesta taas kasvussa

Lentokentällä on rauhallinen tunnelma, mutta jo television avaaminen kertoo, että nyt on tavallista vilkkaampi uutispäivä.

Keskiviikkona Tokiossa raportoitiin 920 koronatartuntaa, mikä on suuri uutinen. Viimeksi niitä oli yhtä paljon toukokuun puolivälissä. Tartuntojen määrä on suuri uutinen.

Sen jälkeen on Tokiossa ja eri puolilla Japania ollut voimassa tiukat rajoitukset.

Nyt tartuntoja on erityisesti 40–50-vuotiailla, joita on myös sairaalahoidossa Tokiossa enemmän kuin muunikäisiä. Rokotukset purevat, mutta niitä on vasta osalla. Yli 65-vuotiaista on rokotettu kutakuinkin 70 prosenttia.

Nyt Tokion kisojen lähestyessä tartunnat ovat kasvussa.

– Miten tällaisessa tilanteessa voitte järjestää olympialaiset? Vaarannatte kansalaisten henkiä, Japanin kommunistisen puolueen pääsihteeri Akira Koike kysyi hallitukselta Japanin yleisradion NHK:n suorassa lähetyksessä parlamentista.

Tänään Tokioon julistettiin hätätila. Sen on määrä kestää kisojen yli 22.8. saakka. Tämä on maan hallituksen toive, kertoi viruspolitiikasta vastaava taloudellisen uudistumisen ministeri Yasutoshi Nishimura.

NTV:n haastattelemien hallituslähteiden mukaan hätätilan julistaminen kisojen ajaksi haluttiin välttää kokonaan.

Mutta nyt näyttää useissa medioissa esitettyjen arvioiden mukaan siltä, että kisat käydään ilman katsojia, ainakin kaikki Tokion alueella järjestettävät lajit. Hallituslähteiden mukana kisoja tuskin silti perutaan.

Ensin hallituksen edustaja kertoi torstaina, että kisoihin otetaan 5000 katsojaa tai 50 prosenttia kapasiteetista, jos 50 prosenttia on alle 5000 katsojaa. Myöhemmin illalla Japanin aikaa olympialaisista vastaava ministeri Tamayo Marukawa kertoi, että (siirryt toiseen palveluun)hätätilan vuoksi olympiajärjestäjät eväävät yleisöltä kokonaan pääsyn tapahtumapaikoille.Marukawa ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun neuvottelut Kansainvälisen olympiakomitean ja kisajärjestäjien kesken oli saatu päätökseen.

Millaiset olympialaiset järjestetään pandemia-aikana? Myös Japanissa tätä mietitään kovasti.

Alkoholikielto mietityttää Tokiossa

Edellisten koronarajoitusten piti loppua Tokiossa ja monessa osassa Japania tulevana sunnuntaina.

Hätätila taas tarkoittaa jälleen kiristyviä rajoituksia.

Hallitus suunnittelee esimerkiksi alkoholintarjoilun kieltämistä poikkeustilan ajaksi kokonaan ravintoloissa. Sitä pidetään yhtenä vaikuttavimmista toimenpiteistä. Kaikki ravintolat eivät ole saaneet vielä luvattuja koronatukia. Alalle tämä on kova isku.

Jo aiemmin Tokiossa oli voimassa ravintoloissa 90 minuuttia ja 2 hengen ryhmissä -sääntö. Ja ravintoloiden aukiolo oli rajoitettu kello 20:een.

Televisiossa haastatellun sporttibaarin omistajan ilme oli paljonpuhuva.

Uutisanalyysissa pohdittiin ja toivottiin hallitukselta selkeämpiä ohjeita. Että pitääkö nyt pysyä kotona vai mitä?

Pääministeri Yoshihide Suga oli tätä kirjoittaessa aloittamassa lehdistötilaisuutta, jota NTV:n televisiokommentaattori kuvaili hallituksen kannalta kriittiseksi.

Suomen koripallomaajoukkue pelaa parhaillaan Japanissa kuplassa

Entä urheilijat? Miten kupla toimii?

Suomen koripallomaajoukkue matkusti runsas viikko sitten Tokioon, josta se matkusti Okinawan saarelle. Suomi pelaa Japanissa neljän maan kutsuturnauksessa ennen olympialaisia.

Lukuisia kansainvälisiä arvokisa- ja ottelumatkoja tehnyt Susijengin joukkueenjohtaja Mika Mäkelä kertoo puhelimitse Nahasta, Okinawan pääkaupungista, että kaikki korona-ajan tapahtumat ovat eronneet aiemmista tapahtumista. Varotoimet ja testit ovat leimanneet otteluita jo viimeisen puolentoista vuoden ajan.

– Tokiossa olimme tiukassa karanteenissa. Emme saaneet liikkua edes hotellin sisällä. Käsky oli pysyä hotellissa, Mäkelä sanoo.

Turnauksen osallistujajoukkueille on oma hotelli kokonaan varattuna. Eri joukkueet ovat omissa kerroksissaan. Joukkueet kulkevat omissa busseissaan, hotellialueelta ei lähdetä mihinkään, kädet desifioidaan joka paikassa ja aina uudessa paikassa mitataan kuume. Lisäksi koronatestejä tehdään alinomaa ja jopa kahden hengen ruokailupöydän keskellä on välissä pleksi, Mäkelä luettelee.

– Täällä Okinawassa saamme sentään hotellin alueella liikkua. Meidät testattiin viisi kertaa, ennen kuin tulimme tänne, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan kulttuurierot Eurooppaan ovat selkeät.

– Täällä selkeästi isännöivällä taholla on ajatus, että heillä on yksi ainoa mahdollisuus muodostaa mielikuvat maastaan ja sen ihmisistä. Ja hyvän mielikuvan luominen on selvästi todella tärkeää heille, Mäkelä sanoo.

Japanissa olympiakoripallojoukkueen otteita seurataan tarkkaan ja harjoituspelit näytetään suorana valtakunnallisella televisiokanavalla. Suomen ottelu Japania vastaan on sunnuntaina. Eilen tuli tappio Belgialle, huomenna vastassa on Unkari.

Kirjoittaja on Ylen toimittaja ja Japani-asiantuntija Tokion olympialaisissa.

Juttua muokattu: Lisätty muutos, jonka mukaan kisat järjestetään sittenkin ilman katsojia Tokiossa. Yasutoshi Nishimuran titteliä korjattu.

Lue myös:

Tuoreimmat uutiset: Ei yleisöä olympialaisiin, USA vetäytyy Afganistanista elokuun loppuun mennessä, pienkone syöksyi maahan Ruotsissa

Tokion olympiakisaovet saattavat koronapaineessa sulkeutua yleisöltä kokonaan

Katso erikoinen välikohtaus: Japanilaisnainen pidätettiin – ampui vesipyssyllä olympiasoihtua kantanutta henkilöä

Tokiosta ulosjäänyt Anni Vuohijoki lataa kovaa kritiikkiä: "Kilpailuihin astelee järjestelmällisen doping-kulttuurin maita"

Ammattipyöräilijä Lotta Henttala odottaa esikoistaan, eikä lähde Tokion olympialaisiin – "Voin sitten mennä seuraaviin, jos siltä tuntuu"