1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Tokio julistettiin hätätilaan olympialaisten ajaksi – kisat järjestetään ilman yleisöä

Japanin olympialaiset pidetään ilman katsojia koronavirustapausten lisääntymisen vuoksi.

Asahi Shimbun -lehden kyselyn mukaan yli 80 prosenttia japanilaisista kannattaa kisojen peruuttamista tai lykkäämistä. Kuva: Kazuhiro Nogi / AFP

Japani on päättänyt julistaa pääkaupunkinsa Tokion heinä-elokuun olympialaisten ajaksi hätätilaan koronapandemian vuoksi. Hätätilan vuoksi olympiajärjestäjät eväävät yleisöltä kokonaan pääsyn tapahtumapaikoille.

Japanin olympialaisista vastaava ministeri Tamayo Marukawa kertoi asiasta torstaina (siirryt toiseen palveluun) sen jälkeen, kun neuvottelut Kansainvälisen olympiakomitean ja kisajärjestäjien kesken oli saatu päätökseen.

Kesäolympialaisten on määrä alkaa Tokiossa 23. heinäkuuta ja päättyä 8. elokuuta. Japanin pääministeri Yoshihide Suga kertoi aiemmin torstaina, että hätätila kestää 22. elokuuta asti.

Vain kaksi viikkoa sitten järjestäjät ja KOK antoivat luvan täyttää 50 prosenttia kisapaikkojen kapasiteetista.

Pitkään harkittiin myös vain japanilaisten laskemista sisään kisapaikoille. Järjestäjät sopivat kuitenkin lopulta, ettei kisapaikoille oteta lainkaan yleisöä. Kisaorganisaation puheenjohtaja Seiko Hashimoto pahoitteli asiaa katsojille.

– Olen pahoillani kaikkien lipun ostaneiden ja paikallisten puolesta, Hashimoto sanoi.

Kisojen perumista tai lykkäämistä on toivottu laajasti

Olympialaisia on vastustettu muutenkin laajasti Japanissa. Asahi Shimbun -lehden kesäkuun kysely (siirryt toiseen palveluun) osoitti, että 83 prosenttia maan väestöstä kannattaa kisojen peruuttamista tai lykkäämistä.

Japanissa on todettu valtakunnallisesti noin 810 000 koronavirustartuntaa ja lähes 14 900 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Keskiviikkona maassa kirjattiin 2180 uutta tartuntaa, joista 920 oli Tokiossa. Lukema on suurin toukokuun puolenvälin jälkeen. Japanin pääministerin mukaan yleisön pois rajaamisella pyritään erityisesti koronaviruksen deltavariantin leviämisen estämiseen.

Maan rokoteohjelma etenee verraten hitaasti, vasta noin 15 prosenttia väestöstä on BBC:n mukaan saanut kaksi rokotetta.

Noin 11 000 urheilijaa ja 4400 paraurheilijaa ottaa osaa Tokion olympialaisiin. Heidän mukanaan saapuu kymmeniätuhansia kisavirkailijoita, tuomareita, sponsoreita ja median edustajia.

Lue myös:

Kommentti: Matkustimme Tokioon ja kokemus oli odotetun outo – Japanin hallitus suunnittelee olympiakisojen ajaksi alkoholikieltoa ravintoloihin