1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Riku Illukka EM-finaaliin ikäluokan SE-ajalla 10,26 – Arttu Korkeasalo kuulaennätykseen

Yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kilpailujen avauspäivä pääsi vauhtiin Tallinnassa. Suomen mitalitoivo Viivi Lehikoinen juoksi vaivatta naisten 400 metrin aitajuoksun välieriin. Riku Illukka säväytti satasella.

Riku Illukka Kuva: SUL

Riku Illukka juoksi alle 23-vuotiaiden miesten 100 metrin EM-finaaliin tämän ikäluokan Suomen ennätyksellä ja kauden kotimaisella kärkiajalla.

Illukka kiiti erässään toiseksi ajalla 10,26, millä hänen omissa nimissään ollut SE kohensi sekunnin sadasosalla. Myötätuulta juoksussa oli 1,6 metriä sekunnissa.

– Jos perjantain finaalissa on hyvä sää ja sopivat tuulet, Tommi Hartosen miesten SE voi hyvinkin mennä. Kunnossa ollaan, Illukka vakuutti.

Torstain ennätyksellään Illukka meni miesten kaikkien aikojen Suomen tilastossa Jonathan Åstrandin rinnalle jaetulle kolmannelle sijalle. Edellä ovat vain Markus Pöyhösen 10,23 ja Tommi Hartosen SE 10,21.

– Juoksu oli teknisesti hyvä. Verryttelyssä tuntui hyvältä ja paikat olivat hyvin auki. Parannettavaa jäi loppujuoksuun, Illukka arvioi juoksuaan.

Illukan aika oli alkuerien toiseksi nopein. Paremmin juoksi vain Illukan erän voittanut britti Jeremiah Azu, joka paransi ennätyksensä aikaan 10,19.

Lehikoinen vaivatta välieriin

Viivi Lehikoinen ja Nea Mattila ylsivät naisten 400 metrin aitajuoksun välieriin alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa. Lehikoinen voitti alkueränsä ajalla 57,45. Mattila otti suoran jatkopaikan oltuaan eränsä kolmas ajalla 58,59.

– Puhuttiin valmentajan kanssa, että juoksen seitsemän aitaa niin kuin normaalisti. Mutten tullut 16 askelen rytmillä ihan sinne asti, Lehikoinen kertoi.

Lehikoinen on 400 metrin aitajuoksun EM-tilastossa toisena. Edellä on vain Slovakian Emma Zapletalova, joka juoksi alkuerien nopeimman ajan 56,84.

Täysillä ei tarvinnut Mattilankaan alkuerässään juosta.

– Nyt oli hyvä fiilis. Mutta perjantaina pitää ottaa kaarre paremmin, että tulee aidanylitys hyvin. Nyt annoin niiden mennä huonosti, Mattila kerto.

Naisten 400 metrin aitajuoksun välierät juostaan perjantaina iltapäivällä.

Korkeasalo kuulaennätykseen, Leveelahti kiekkofinaaliin

Arttu Korkeasalo työnsi miesten kuulakarsinnassa tuloksen 18,89 ja eteni illan finaaliin. Tulos on Korkeasalon ulkoratojen ennätys ja kesän kotimainen kärkitulos.

– Rinki on aika hidas. Yleensä näissä kisoissa se on aika nopea. Katsotaan, jos sade kastelee sitä illan finaaliin. Siellä haluan työntää sen 19 metriä, helmikuussa hallissa tuloksen 18,93 mittauttanut Korkeasalo tuumi.

Karsinnassa kaikkiaan kolme miestä ylitti 19 metriä. Etevin oli Valko-Venäjän Dzmitri Karpuk, joka työnsi 19,28.

Naisten kiekonheiton karsinnassa Helena Leveelahti heitti 53,23 ja oli yhdeksäs. Tulos riitti finaaliin. Hollannin Jorinde van Klinken oli karsinnan ykkönen 61,97 metrin kaarella.

Naisten 400 metrin juoksun alkuerissä Mette Baas pinkoi ajan 53,46 ja eteni suoraan 400 metrin välieriin. Ranskalainen erävoittaja Sokhna Lacoste kellotti 53,26.

Nisulan ja Westlingin ennätykset eivät riittäneet

Ella Nisula ei heti osannut päättää, ollako tyytyväinen vai. Nisula ponnisti kolmiloikan karsinnassa ennätyksensä 13,10, mutta jäi finaalipaikasta viisi senttiä. Hän oli karsinnan 13:s eli ensimmäinen finaalista pudonnut kilpailija.

– Vähän on sellainen harmitus, kun finaali oli niin lähellä, Nisula totesi hetken asiaa mietittyään.

Karsinnan pisimmälle hyppäsi alle 20-vuotiaiden toissavuoden Euroopan mestari, kreikkalainen Spiridoula Karidi. Hän loikki voittotulokseksi 14,04.

Kaksi vuotta sitten Viola Westling tavoitteli Gävleen alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin 400 metrin aiturina. Se ei tuottanut tulosta. Tänä vuonna Tallinnassa Westling juoksi 800 metrin alkuerissä ennätyksensä 2.04,81.

Finaaliin rohkea ja onnistunut juoksu ei kantanut. Alkueristä meni jatkoon kaksi parasta ja kaksi aikavertailusta. Finaalipaikkaan vaadittiin 2.04,41.

– Tavoite oli olla koko ajan kolmen parhaan joukossa. Se vaan ärsytti, että kaksi edellä olevaa naista juoksivat sillä lailla edessä, että jouduin pussiin. Se tarkoitti, etten päässyt omaan vauhtiin. He päättivät vauhdin ja milloin tehdään ratkaisut, Westling kertoi.

– Juoksen myös 400 metriä ja 1500 metriä, mutta tämä on nyt päämatka, Ari Paunosen valmentama juoksija sanoo.

Kaikki tulokset kisajärjestäjien sivuilta (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös

Tässä ovat Suomen mitaliehdokkaat nuorten EM-yleisurheiluun – tuleeko miesten satasella jopa jättipaukku?