Hyppää sisältöön

Jalkapallon EM-finalistien tilastoista paljastui merkittävä muutos – Englannin ja Italian kehitys on mennyt täysin vastakkaisiin suuntiin

EM-turnauksen alussa mestarisuosikiksi nostetun Italian veto on hyytymässä maalintekoyritysten perusteella, Englanti sen sijaan kiihdyttää tahtia. Yle Urheilu vertaili EM-finaaliparia useiden eri tilastojen kautta.

Englannin hyökkääjä Harry Kane (vas.) on tehnyt EM-turnauksessa neljä maalia. Italian Ciro Immobile on osunut kahdesti. Kuva: Harry Kane: AOP / Ciro Immobile: Getty Images

Jalkapallon miesten EM-finaali TV2:ssa, Areenassa ja Yle-palvelussa sunnuntaina klo 22 alkaen.

Kun Italia ja Englanti mittelevät sunnuntaina Lontoon Wembleyllä jalkapallon miesten Euroopan mestaruudesta, katsojan on syytä varautua paikoin puuduttavaan EM-loppuotteluun.

Vastakkain on kaksi tarkasti puolustavaa joukkuetta.

Uskomattoman 33 peräkkäisen tappiottoman maaottelun putkessa liitävä Italia lähtee finaaliin ennakkosuosikkina Englannin kotikenttäedusta huolimatta.

Italialla on ollut EM-turnauksessa kautta linjan enemmän maalintekoyrityksiä Englantiin verrattuna. Saapasmaalla on ollut turnauksessa keskimäärin 18 maalintekoyritystä ottelua kohden, saarivaltiolla vain alle kymmenen.

Kelkka on kuitenkin heittänyt kuperkeikkaa ja trendi joukkueiden välillä on kääntynyt päälaelleen. Italian maalintekoyritykset ovat laskeneet pudotuspeleissä, siinä missä Englannin yritykset ovat kasvaneet huomattavasti.

Erityinen notkahdus Italian maalintekoyrityksissä syntyi Espanjaa vastaan, kun espanjalaiset saivat pidettyä Italian pois maalipaikoilta hallitsemalla itse palloa.

Italialla oli Espanjaa vastaan vain seitsemän yritystä, joista neljä meni maalia kohden. Ero on valtava verrattuna esimerkiksi Itävalta-otteluun, jossa Italia latoi taululle peräti 27 maalintekoyritystä.

Englannin turnaus on puolestaan edennyt maalipaikkojen osalta nousujohteisesti. Englannilla oli alkusarjassa keskimäärin seitsemän maalintekoyritystä, pudotuspeleissä lukema kohosi 12:een.

Samalla myös Englannin tehokkuus on kasvanut pudotuspeleissä silminnähden. Alkusarjassa Englannin yrityksistä maalia kohti meni vain 23 prosenttia, pudotuspeleissä peräti 56 prosenttia. Tämä heijastuu suoraan maalimääriin, joita Englanti on paukuttanut kolmessa pudotuspelissä kahdeksan, kun alkusarjassa maaleja syntyi vain kaksi.

Italia ole yltänyt samanlaiseen tehokkuuteen. Italia on tuhlannut maalipaikkoja tasaisesti, alkusarjassa Italian maalintekoyrityksistä 28 prosenttia meni maalia kohden, pudotuspeleissä 27 prosenttia.

Italian puolustusta on koeteltu pudotuspeleissä

Italia taitaa puolustamisen salat vanhastaan, mutta myös Gareth Southgaten Englanti on valmis pelaamaan oma pää edellä.

Aikoinaan puolustusvoittoisen, niin sanotun catenaccio-pelitavan mannekiiniksi ruumiillistunut Italia käyttää nykyään pelikenttää viihdyttävämmin.

Italian puolustus on taklannut, purkanut ja blokannut pudotuspeleissä huomattavasti alkulohkoja enemmän. Vastassa on ollut myös kovempia vastustajia. Alkulohkossa Italian maali pysyi puhtaana, mutta jokaisessa pudotuspelissä pallo on käynyt Italian maalivahti Gianluigi Donnarumman selän takana.

Englannin kehitys on tässäkin mielessä päinvastainen. Englannin puolustus blokkasi ja purki keskimääräisesti ensimmäisessä kolmessa ottelussa pudotuspelejä ahkerammin. Loppuotteluun mentäessä Englanti on edelleen päästänyt turnauksessa vain yhden maalin.

Englannin veräjänvartija Jordan Pickford on tehnyt viidellä nollapelillään jo EM-kisojen yhden turnauksen ennätyksen. Puhtaasti maalivahteja vertailtaessa Italialla on kuitenkin etu ulottuvan superlupauksensa Donnarumman myötä.

Sekä Englanti että Italia ovat tottuneet pitämään palloa

Ennen muinoin brittipelaajat olivat kentällä usein niitä isoimpia ja kömpelöimpiä, mutta nyt heidän EM-joukkueessaan riittää myös jalkoja. Siltikin Italia on yhtä ottelua lukuunottamatta taivaltanut kaksikosta enemmän matkaa viheriöllä.

Neljännesvälierässä Englanti luovutti pallonhallinnan Saksalle, mutta muutoin se on pitänyt palloa vastustajaansa enemmän.

Myös Italia on hallinnut palloa EM-turnauksessa lukuun ottamatta välierää Espanjaa vastaan ja alkusarjan kohtaamista Sveitsin kanssa.

Italialainen maalivahtilegenda Dino Zoff näkee samankaltaisuutta 39 vuoden takaisen mestarijoukkueen ja Mancinin valmentaman Italian EM-miehistön välillä.

– Italialla on näissä EM-kisoissa hyvin nopea joukkue. Siinä on yhtäläisyyttä 1982 mestarijoukkueemme kanssa, sanoo 1968 Euroopan mestaruuden ja 14 vuotta myöhemmin MM-kultaa voittanut Zoff uutistoimisto AFP:lle.

Peluutus, vaihdot ja loukkaantumiset

Italian valmentaja Roberto Mancihini on peluuttanut sinipaitaista koneistoaan englantilaista kollegaansa Southgatea monipuolisemmin. Turnauksessa Italian paidassa on esiintynyt neljä pelaajaa enemmän kuin Englannilla.

Tämä kertoo Manchinin luotosta omiin pelaajiinsa. Turnauksen edetessä vastuun jakaminen eri pelaajien kesken kantaa hedelmää varsinkin loukkaantumisten sattuessa.

Italia on vaihtanut jokaisessa pelaamassaan ottelussa vähintään viisi kertaa. Espanjaa vastaan pelatussa välierässä Mancini vaihtoi kuusi pelaajaa.

Englannin Southgate on vaihtanut keskimäärin vain 3,5 kertaa ottelua kohden. Vaikka Englannin vaihtopenkillä leveyttä riittäisi, watfordilaisvalmentajan luottorinki on Italiaa kapeampi.

Tosin Southgaten ei ole tarvinnut kierrättää pelaajiaan osin siksi, ettei Englanti ole kärsinyt merkittäviä loukkaantumisia turnauksen edetessä.

Italian Leonardo Spinazzola loukkasi akillesjänteensä Belgiaa vastaan pelatussa puolivälieräottelussa. Spinazzolan jalka leikattiin Suomessa ja Italia joutuu pärjäämään ilman kisoissa erinomaisesti pelannutta laitapuolustajaansa EM-finaalissa.

Molemmat finaalijoukkueet ovat myös vakiinnuttaneet avauskokoonpanoansa turnauksen edetessä. Saa nähdä, tuleeko finaalissa vielä uusia nimiä joukkueiden avauksiin.

Englanti on selvinnyt helpommalla aiempien vastustajien kanssa

Molemmat finaalijoukkueet ovat taistelleet tiensä EM-finaaliin pudottamalla nimekkäitä joukkueita. Paperilla Italia on kuitenkin kohdannut turnauksessa vaikeampia vastustajia, kuin Englanti.

Englannin sijoitus FIFA-rankingissa on 4:s, Italia on sijalla 7. Italia onnistui pudottamaan itseään korkeammalle sijoitetut maat Espanjan (6) ja Belgian (1).

Tämänkertaiset EM-kisat ovat olleet Englannille käytännössä kotiturnaus. Se pelasi kaikki kolme alkulohko-otteluaan kotoisella Wembleyllä, ja pudotuspeleissä ainoa ulkomaanottelu oli Roomassa pelattu Ukraina-puolivälierä.

Englannin valtit finaalissa ovat saarivaltakunnalle perinteisen tyypilliset: erikoistilanteet ja fanaattisen patrioottinen kotiyleisö.

Englannin syöttötarkkuus on keskimäärin parempi

Myös finaalijoukkueiden syöttökäyrät ovat alkulohkoja ja pudotuspelejä tarkasteltaessa käänteiset.

Kokonaissyöttötarkkuudessa Englanti (87,7%) vie Italian (86,3%) päänahan.

Italian syöttötarkkuus romahti Espanjaa vastaan ja maa jäi kymmenen prosentia turnauksen keskiarvostaan.

Lue myös:

Englanti erottuu räikeästi muista jalkapallon EM-välieräjoukkueista – jopa turnauksen suurimmat flopit ovat edellä yhdessä tilastossa

Katso mahtavan näytelmän ratkaisuhetket! Italia eteni EM-finaaliin rangaistuspotkuilla, paljon parjatulle espanjalaiselle katkera epäonnistuminen

Englanti teki hämmentävän vaihdon EM-välierän loppuhetkillä – Southgaten harvinainen ratkaisu kuvastaa joukkueen vahvuuksia