1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Helena Leveelahdelle kiekossa nuorten EM-hopeaa! Oli ällikällä lyöty yllätysmitalistaan: "Minä vaan haaveilin"

Helena Leveelahti saavutti EM-hopeaa Tallinnassa parantamalla ennätystään 29 senttillä. Mitalisuosikki Riku Illukka ei startannut 100 metrin finaaliin.

Helena Leveelahti heitti nuorten EM-hopeaa
Helena Leveelahti heitti nuorten EM-hopeaa

Kiekonheittäjä Helena Leveelahti voitti hopeaa Tallinnan alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa perjantaina.

Hopeamitali irtosi Leveelahden toiseksi viimeisellä heitolla. Leveelahti kiskaisi upeasti oman henkilökohtaisen ennätyksensä 57,09. Leveelahden aiempi ennätys parani 29 sentillä.

– On aivan uskomaton fiilis. En ole päässyt vielä kartalle siitä, mitä tällä hetkellä tunnen. Suuri paino on pudonnut hartioilta, sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

– Lähdin hakemaan viidettä sijaa. Minä vaan haaveilin, että olisiko mahdollista päästä lähellekään mitalia

Leveelahden mitali on Suomelle EM-kisojen ensimmäinen. Mitali tuli pienoisena yllätyksenä, sillä 21-vuotias Leveelahti oli karsinnassa yhdeksänneksi paras reilulla 53 metrin siivulla.

Suomalaisheittäjän finaali alkoi kuitenkin erinomaisesti. Leveelahti heitti heti ensimmäisellään 55,18, jolla hän nousi mitalitaisteluun mukaan.

– Kisa lähti niin hyvin käyntiin, että löytyi luotto ja uskallus toivoa mitalia. Uskallus yrittää täysillä, runttaamaan vaan sitä kiekkoa, perkele!

Tämä asenne siivitti suomalaisen yhä parempaan vireeseen. Kolmannella heitolla tuli jo 56,26, joka oli Leveelahden uran toiseksi paras tulos. Jo tuo heitto olisi riittänyt hopeaan. Viidennellä kierroksella tuli sitten uusi ennätys, joka viimeistään sinetöi suomalaisen mitalin.

Toinen nuorten hopeamitali

Leveelahti voitti hopeaa myös Tampereella vuonna 2018 järjestetyissä yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Tuolloin Leveelahti heitti tuloksen 56,80, joka on yhä 19-vuotiaiden Suomen ennätys.

– Tampereen kisa on ollut minulle iso motivaattori. Näytin, että pystyn heittämään pitkälle ja kamppailemaan näiden muiden kanssa, vaikka en olekaan siellä tilastojen kärkipäässä, Leveelahti sanoi SUL:n tiedotteessa.

Tampereen nuorten kisojen menestyksen jälkeen Leveelahden ura on polkenut hieman paikallaan. Vuosina 2019 ja 2020 Leveelahti ei parantanut ennätystään.

Merkkejä paremmasta oli jo nähtävissä ennen perjantain kisaa. Leveelahti heitti alkukesästä yli 55 metriä ensimmäisen kerran sitten vuoden 2018.

Tallinnassa melkein kaikki loksahti kohdalleen.

– Vaikka tuo ei vielä ollut niin hyvää heittämistä, mitä on pari kertaa tullut harjoituksissa, niin nyt maltoin olla yrittämättä liikaa yhden hyvän heiton jälkeen. Ja siihen olen tyytyväinen, että vihdoin sain heitettyä ennätyksen. Sitä on odotettu, Leveelahti sanoi.

Hollannin Jorinde van Klinken voitti kiekonheiton alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden selvästi tuloksella 63,02. Ranskan Amanda Ngandu-Ntumba heitti 56,24 ja otti pronssia.

Illukan mitalihaaveet murenivat

Riku Illukka jätti miesten 100 metrin finaalin väliin. Suomalaisjuoksija joutui vetäytymään kilpailusta selkävaivan vuoksi. Alkuerässä 10,26 juossut Illukka oli yksi voittajasuosikeista ennen finaalia.

Anniina Kivimäki oli naisten 20 kilometrin kävelyssä yhdeksäs. Kivimäen aika oli 1.43,39.

Yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisat kisataan Tallinnassa 8.–11. heinäkuuta.

Lue myös:

Suomen yleisurheilun tuore yllätysmitalisti kasvoi 270 sonnin keskellä – äiti kertoo opeista, joista Helena Leveelahti hyötyy nyt urheilussa

Viivi Lehikoinen vakuuttavalla juoksulla nuorten EM-finaaliin – Topias Laine kiskaisi yli 80-metrisen

Riku Illukka EM-finaaliin ikäluokan SE-ajalla 10,26 – Arttu Korkeasalo kuulaennätykseen