Hyppää sisältöön

Jalkapallon EM-kisat huipentuvat tänään! Lue asiantuntijan tärpit odotettuun finaaliin – "En osaa edes kuvitella, millaisen mylläkän se aiheuttaisi"

Koko Eurooppa odottaa illalla koittavaa EM-finaalia. Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola näkee, että Italian ja Englannin menestys kuvastaa laajemmin maiden jalkapallon kehittymistä lähivuosina.

Englannin kapteenilla Harry Kanella on edessään elämänsä suurin peli. Kuva: 2021 UEFA

Jalkapallon EM-finaalissa kohtaa tänä iltana kaksi kiistatta turnauksen parasta joukkuetta. Lontoon Wembleyllä pelattavasta ottelusta on tulossa elämää suurempi taisto kahden jättiläisen välillä.

Matka Wembleylle on ollut pitkä. EM-karsinnat alkoivat lähes kaksi ja puoli vuotta sitten. Turnausta siirrettiin vuodella pandemian vuoksi. Kaiken tapahtuneen jälkeen järjestyksessään 16. EM-finaali päästään pelaamaan yli 60 000 ihmisen edessä.

Sekä Italialla että Englannilla on mahdollisuus päästä eroon vanhoista arvista.

Italia ei päässyt ollenkaan mukaan vuoden 2018 MM-kisoihin, mutta päävalmentaja Roberto Mancinin johdolla maajoukkueesta on taas tullut italialaisille suuri ylpeydenaihe. Ainoan Euroopan mestaruutensa Italia on voittanut vuonna 1968.

– Italian peli saa nykyään enemmän arvostusta kuin aikaisemmin. Tyyli on monipuolisempi. Puhutaan jopa täydellisestä joukkueesta. Heidän jalkapallofanaattisuutensa tietäen, niin kyllä Roomassakin muutama ihminen kaduilla on, jos tärähtää pytty, Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola sanoo.

Englannin arvet ovat syvempiä. Ikuiselta tuntunut toisen arvoturnausvoiton metsästys on dominoinut palstatilaa maailman medioissa. Englantilaiset elävät kovempaa jalkapallohuumaa kuin kenties koskaan aiemmin.

Vuoden 1966 maailmanmestaruuden jälkeen Englanti ei ole pelannut arvokisafinaalissa. Nyt ympyrä sulkeutuu samassa paikassa, Wembleyllä.

– Olemme odottaneet tätä niin pitkään paitsi pelaajina myös ihmisinä. Tähän mahdollisuuteen täytyy tarttua kaksin käsin. Edustamme ylpeänä myös niitä huikeita pelaajiamme, jotka ovat jo lopettaneet uransa, kapteeni Harry Kane sanoi ottelun aattona.

Menestys kuvastaa pelaajakehitystä

Englannin ja Italian menestys EM-kisoissa kuvastaa Lehtolan mielestä maiden jalkapallon tilaa laajemminkin. Englanti on ottanut viime vuosina suuria harppauksia pelaajakehityksessä ja hedelmiä kerätään nyt.

Italian pelaajat tuulettivat rajusti finaalipaikkaa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Nykyjoukkueesta Phil Foden ja Jadon Sancho olivat voittamassa alle 17-vuotiaiden maailmanmestaruutta vuona 2017.

– Englannin uuden sukupolven pelaajat ovat todella hyviä ja heitä on paljon. Moni on jäänyt vielä tämän joukkueen ulkopuolellekin. Mestaruus alleviivaisi pelaajakehitystyötä. Kun se tapahtuisi vielä omassa pyhätössä Wembleyllä, niin en osaa edes kuvitella, millaisen mylläkän se aiheuttaisi, Lehtola toteaa.

Englannin nuorten pelaajien vyöry on noteerattu myös Italian leirissä. Kapteeni Giorgio Chiellinin mukaan pelkästään Englannin vaihtopenkki voisi voittaa Euroopan mestaruuden. Vaihtopenkki on myös Lehtolan mielestä Englannille selkeä etu.

– Englannilla on enemmän tulivoimaa penkillä. Nyt kun vaihtoja saa tehdä viisi kappaletta ja jatkoajalla vielä yhden, suosisi pitkä peli Englantia.

Italian joukkueessa on Lehtolan mukaan näkyvissä maan pääsarjan Serie A:n uusi nousu. EM-kisoissa huomiota on herättänyt varsinkin Atalantaa edustavien pelaajien onnistumiset, joita on nähty Italian lisäksi muissakin joukkueissa. Esimerkiksi Tanskan laitapuolustaja Joakim Maehle pelasi erinomaiset kisat.

– Italian menestys korostaa Serie A:n uutta tulemista. Se on ollut viihdyttävyydessään viime vuosina ehkä aiempaa parempi sarja, Lehtola sanoo ja mainitsee profiiliaan nostaneista seuroista Atalantan lisäksi esimerkiksi Napolin ja Sassuolon.

Kanen rooli suurennuslasin alla

Lähtökohdat loppuotteluun ovat äärimmäisen tasaiset. Kumpikin joukkue on edennyt vakuuttavasti kaikilla pelin osa-alueilla, vaikka Englanti aloittikin turnauksen hyökkäyspäässä hieman tehottomasti.

– Italia on ollut kaikessa hyvä näissä kisoissa. He ovat puolustaneet omaa maalin edustaa hyvin, prässänneet korkealta ja hyödyntäneet kuuluisaa vastaprässiä. Italia hyökkää monipuolisesti ja vastahyökkäyksissä erittäin tehokkaasti, Lehtola listaa.

Espanja pystyi välierässä laittamaan Italian tiukoille ja ottamaan pallokontrollin pudottamalla Dani Olmon niin sanotuksi valeysiksi. Lehtola uskoo, että Englanti yrittää hyödyntää Harry Kanea vastaavalla tavalla.

– Hän hakee varmasti palloa eri puolilta kenttää eikä pysy siellä viimeisessä linjassa. Sillä hän aiheuttaa Italialle saman haasteen kuin Olmo Espanja-pelissä, Lehtola miettii.

Kanen liikkuminen laittaa Italian keskuspuolustuksen ja alimman keskikenttäpelaajan Jorginhon jalkapalloaivot koetukselle.

– Chiellini ja Leonardo Bonucci eivät mielellään irtoa linjasta kovin kauas. Jorginhon rooli muuttuu, mitä enemmän liikkuvia osia on ympärillä.

Pääseekö Harry Kane tuulettamaan kapteenina myös finaalin jälkeen? Kuva: 2021 UEFA

Englannin hyökkäämisen kannalta olennainen kysymys on, millä korkeudella Kane saa pallon. Espanja toi Olmon Italiaa vastaan keskikentälle luomaan ylivoimaa, mutta Kanen rooli lienee murtautumisen kannalta suoraviivaisempi. Oiva esimerkki Kanen pelintekokyvystä nähtiin Tanska-ottelun voittomaalia edeltäneessä tilanteessa.

– Jos Englanti saa pallon Kanelle vähän syvemmällä lähempänä viimeistä linjaan, niin he ovat valmiimpia murtautumaan, kun laidalla on Raheem Sterling ja muut vauhtikoneet, Lehtola sanoo.

Englannin joukkueesta Lehtola nostaa kysymysmerkkinä esiin maalivahdin Jordan Pickfordin pelinavaamiskyvyt, joihin Italia prässillään pyrkinee iskemään.

– Hän on pelannut muuten hienot kisat, mutta jos hän joutuu paineen alle kun Englannilla on pallo, peli hankaloituu ja lähtee vaikeammin liikkeelle. Italia on ollut prässissään hyvä, joten olisi outoa, jos he antaisivat Englannin avata peliä vapaasti.

Pienten marginaalien finaali voi ratketa vielä pienempien marginaalien hetkiin nimittäin erikoistilanteisiin. Niissäkin sekä Englanti että Italia ovat olleet turnauksen edelläkävijöitä.

– Englanti oli jo kolme vuotta sitten MM-kisoissa maestro, ja Italialla on taustalla mestari Gianni Vio, joka on jauhanut taustalla tuhansia juttuja erikoistilanteisiin. Voisin kuvitella, että ässiä on vielä hihassa. Yksi hyvin hiottu juttu voi parhaimmillaan ratkaista, Lehtola sanoo.

Wembley kuhisee

Mitä pidemmälle EM-turnaus on edennyt, sitä enemmän keskustelua poikkeuksellinen turnausformaatti on herättänyt. Sekä Italia että Englanti saivat pelata kaikki alkulohko-ottelunsa kotikentällään. Englanti on saanut pitää kotietunsa Roomassa pelattua puolivälierää lukuunottamatta myös pudotuspeleissä.

– On sillä merkitystä. Esimerkiksi Englannin ja Saksan pelissä nähtiin, miten yleisön tuki kantoi joukkuetta. Englanti saa ekstrabuustin hyvinä ja huonoina hetkinä, Lehtola näkee.

Wembley on valmiina suureen loppuhuipennukseen. Kuva: PA Wire/PA Images

Football's coming home – jalkapallo tulee kotiin – on fraasi, jota on toistettu Englannissa lähes kyllästymiseen asti. Vuoden 1996 EM-kisoihin levytetty Frank Skinnerin ja David Baddielin kappale Three Lions on kaikunut Wembleyn lehtereillä ja kaikkialla Englannissa viikkotolkulla. Keikka finaalissa jäi kaksikolle kuitenkin haaveeksi, vaikka Englannin jalkapalloliitto sellaista yrittikin järjestää.

Italia on finaalissa nimellinen kotijoukkue, mutta yleisö mylvii Englantia mestariksi. Mediatietojen mukaan finaaliin on myyty noin 6500 lippua Britanniassa asuvillae italialaisille. Matkustusrajoitusten vuoksi Italiasta ei pääse matkustamaan Englantiin ilman karanteenia, mutta Uefan ja viranomaisten neuvottelujen tuloksena 1000 italialaista pääsee lentämään paikan päälle otteluun.

– Emme ole huolissamme siitä, että pelaamme heidän kotonaan. Se antaa vain lisämotivaatiota. Haluamme tehdä jotakin historiallista, Bonucci kuittasi BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) utelut kotiyleisön vaikutuksista.

Italian joukkue sai lauantaina mukavan buustin finaalivalmisteluihin, sillä puolivälierässä jalkansa loukannut ja Suomessa leikattavana käynyt laitapuolustaja Leonardo Spinazzola matkusti joukkueen mukana Lontooseen.

EM-finaali Italia–Englanti TV2:ssa ja Areenassa kello 22. Lähetys ottelusta alkaa jo kello 20.

Lue myös:

Hyvää tekevä maisteri härnää tavalla, joka sai vastustajan jopa puremaan – harvinaisen ristiriitainen persoona juhlii nyt Euroopan mestaruutta

Hämmästyttävä määrä EM-kisojen tuoreista tähdistä tulee yhdestä joukkueesta – kaiken takana on valmentajavelho, jolla on raju väite harjoittelemisesta

Nämä asiat puhuttavat ennen jalkapallon EM-finaalia: Britannian pääministeri yrittää kerätä poliittisia pisteitä, Italiassa koko maa menestyksestä sekaisin

Kannattajien epäkunnioittava käytös EM-välierässä toi 30 000 euron sakot Englannin jalkapalloliitolle

Jalkapallon EM-finalistien tilastoista paljastui merkittävä muutos – Englannin ja Italian kehitys on mennyt täysin vastakkaisiin suuntiin

Kommentti: Italian kapteenin härski elehdintä ei ollut sattumaa – usein kuultu väite on täyttä hölynpölyä ja tärkeän työn aliarviointia