1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Topias Laine

Topias Laine räväytti ennätyksellään alle 23-vuotiaiden Euroopan mestariksi – "Pakko oli vastata Portugalin kaverille ja näyttää, mihin ne keihäskullat kuuluvat"

Suomen keihäänheiton kruununjalokivi Topias Laine otti omansa yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa.

Topias Laine heitti keihään EM-kultaa
Topias Laine heitti keihään EM-kultaa

Maanantaina 20 vuotta täyttävä Topias Laine lunasti häneen kohdistuneet odotukset ja kiskoi omalla ennätyksellään 81,67 alle 23-vuotiaiden Euroopan mestariksi Tallinnassa.

Karsinnassa pisimmälle ja ainoana yli 80 metriä keihästä heittänyt Laine oli vaikeuksissa alkukierroksilla. Ensimmäisellä ja toisella yrityksellä hänen välineensä lähti huonoon asentoon, eivätkä 74,99 ja 74,73 tyydyttänyt lainkaan HKV:n pellavapäätä.

Oltuaan kisan alussa hetken aikaa mitalisijojen ulkopuolella Laine latasi kaikki peliin kolmannella heitollaan. Oikeaan asentoon ja korkealle lähtenyt keihäs kaartui huippulukemiin 81,67. Tulos on samalla Laineen oma ennätys ja 59 senttiä parempi kuin entinen, kesäkuussa Orimattilassa nakattu ennätys.

– Aika onnistunut heitto. Kisassa oli haastavat olosuhteet, kun vastatuuli oli melkoinen. Vähän oli siksi hakemista aluksi, kun heitin liian korkealle. Kolmannella löytyi se oikea rako, iloitsi keihäsmestari.

Toisella heittokierroksella Portugalin Leandro Ramos räväytti 80,18, mutta se merkittiin myöhemmin yliastutuksi. Ramos nousi kuitenkin myöhemmin EM-hopealle tuloksella 80,61. Hänen ennätyksensä on tältä kaudelta 80,81.

– Portugalin miehen heittojen jälkeen heräsin viimeistään mukaan finaaliin. Ajattelin, että oli pakko vastata siihen ja näyttää kaverille, mihin ne keihäskullat oikein kuuluvat, totesi iloinen Laine.

Pronssi meni 78,80 heittäneelle Ranskan Teura'itera'i Tupaialle. Kreikan Dimitris Tsitsos sijoittui neljänneksi ennätyksellään 78,22 ja Puolan Dawid Wegner viidenneksi kauden parhaallaan 77,17.

Keihäsfinaalissa mukana suomalaisista olivat myös kuudenneksi 75,27 heittänyt Teemu Narvi ja 12:nneksi sijoittunut (66,84) Aleksi Yli-Mannila.

Laine on ensimmäinen alle 23-vuotiaiden suomalainen keihäänheiton mestari sitten Ari Mannion, joka heitti mestariksi vuonna 2009. Topias Laineen valmennuksesta vastaavat Harri Laiho ja Topiaksen isä Yki Laine, jonka vastuulla on keihäänheiton lajiharjoittelu.

Topias Laine saavutti nuoriso-olympialaisten kultaa vuonna 2018 Buenos Airesissa. Laineella on palkintokaapissa myös pronssimitali alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuista. Toissa vuonna alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa hän oli kuudes.

Laineen mitali oli Suomelle kolmas Tallinnasta. Helena Leveelahti heitti perjantaina hopeaa naisten kiekossa ja Kiira Väänänen lauantaina pronssia naisten moukarissa. Kenttälajit olivat taas kerran Suomen valttikortit arvokisoissa.

Lue lisää:

Suomen 18-vuotias keihästoivo on poikkeustapaus: Topias Laine harjoittelee paljon pikajuoksijoiden kanssa – havittelee "isojen poikien" kisoista nuorten EM-mitalia