Hyppää sisältöön

Jalkapallon EM-kisat tavoittivat Suomessa yhteensä 3,8 miljoonaa televisiokatsojaa – ruutujen ääressä entistä enemmän naisia

Sunnuntaina päättyneet EM-kisat keräsivät miljoonayleisön ruutujen ääreen. Suomen ensiesiintyminen miesten arvokisoissa sai myös kansan katsomaan, Huuhkajien jokaisen ottelun kerätessä yli miljoona suomalaista tv-katsojaa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue esiintyi ensimmäistä kertaa arvokisoissa. Tässä Huuhkajat juhlii Tanska-voittoa kannattajien kanssa. Kuva: Tomi Hänninen

Miesten jalkapallon EM-kisojen ottelut tavoittivat Suomessa yhteensä 3,8 miljoonaa televisiokatsojaa. Yhdellä ottelulla oli keskimäärin 528 000 katsojaa ja tavoittavuus oli 996 400. Yle näytti kaikki ottelut suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa, suomeksi ja ruotsiksi selostettuina.

Myös Huuhkajien alkulohko-otteluista kaikki keräsivät miljoonayleisön. Katsotuin oli Huuhkajien ottelu 21. kesäkuuta Belgiaa vastaan, sitä seurasi keskimäärin 1,4 miljoonaa katsojaa.

Kisakuukausi paukutti ennätyksiä myös Ylen verkkopalveluissa. Esimerkiksi Futistietäjä-visassa vierailtiin 102 500 selaimelta ja sivulautauksia oli kaikkiaan 870 000.

– EM-kisojen tavoittavuus on ollut valtaisa näin pienessä maassa. Myös muut eurooppalaiset yleisradioyhtiöt ovat keränneet hurjia katsojalukuja. Se todistaa, että jalkapallo kokoaa kansakuntia laajasti yhteisten kokemusten ja inspiroivien elämysten äärelle, niin suomalaisia kuin eurooppalaisia, arvioi Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen.

Palonen kertoo olevansa erittäin tyytyväinen siitä, että kisat laajensivat jalkapallon katsojakuntaa. Ruutujen ääreen kerääntyi aiempaa enemmän naisia. Naisten tavoittavuus kasvoi jopa hieman suuremmaksi kuin miesten (50,3 – 49,7 %).

Edellisissä miesten EM-kisoissa 2016 miesten osuus tavoitetuista oli suurempi. Nyt ottelut kiinnostivat erityisesti sekä 30–44-vuotiaita että yli kuusikymppisiä naisia.

Kisat päättyivät sunnuntaina. Myöhäisillan Englannin ja Italian välinen loppuottelu tavoitti television puolella 1,7 miljoonaa katsojaa, keskimäärin ottelua seurasi 1,2 miljoonaa ihmistä. Yle Areenassa, yle.fi:ssä ja Yle-sovelluksessa katseluja finaaliottelulle kertyi 561 000 starttia.

Lue myös:

Italialaiset juhlivat EM-voittoa, Ylen toimittajakin kiedottiin saapasmaan trikoloriin – katso videot ja kuvat

Finaalipettymys purkautui rasismina Englannissa – epäonnistuneet nuoret tähtipelaajat joutuivat solvausten kohteeksi, poliisi aloitti tutkinnan

Katso sykähdyttävät ratkaisuhetket! Italia voitti EM-kultaa rangaistuspotkuilla – asiantuntija hämmästeli Englannin valmentajan ratkaisua

Tässä on Ylen asiantuntijoiden valitsema EM-tähdistö – finaalijoukkueiden ulkopuolelta mukaan mahtui vasta 18-vuotias ihmepoika