1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Tero Pitkämäki hehkuttaa keihäslupaus Topias Lainetta – tuoreella Euroopan mestarilla on poikkeusominaisuus, jota täytyy ylläpitää: "Muilla olisi Suomessa opittavaa"

Topias Laineen keihäskulta alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa lämmitti maailmanmestari Tero Pitkämäen ja Yle Urheilun asiantuntijan Tuomas Rajan mieltä. Pikajuoksutaustaisen Laineen nopeusominaisuudet ovat kunnossa, ja ennuste tulevaisuutta ajatellen näyttää hyvältä.

Topias Laine osoitti kovia kilpailijan hermoja sunnuntain EM-finaalissa Tallinnassa. Kuva: 2021 Getty Images

Topias Laine kesti ennakkosuosikin paineet ja heitti sunnuntaina uudella keihäsennätyksellään 81,67 alle 23-vuotiaiden Euroopan mestariksi Tallinnassa. Tänään 20 vuotta täyttävä Laine teki suorituksellaan vaikutuksen vuoden 2007 maailmanmestariin Tero Pitkämäkeen.

– Se oli huikea suoritus. Hän pystyi heittämään vastatuuleen ennätyksensä. Topias heittää yleensä aika korkeita kaaria, ja hän sai hallittua tekniikan, välineen ja paineet, SUL:n lajivalmentajana työskentelevä Pitkämäki kehuu.

– Kertoo tosi vahvasta kilpailijasta jo tuossa iässä, että pystyy heittämään ennätyksensä EM-finaalissa.

Laineen kisa lähti käyntiin tahmeasti, mutta kolmannella kierroksella rävähti. Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja korostaa Laineen kykyä hallita hermonsa.

– Hän lähti ennakkosuosikkina, ja sitä ei ole helppoa hallita, kun tietää menestyssauman olevan olemassa. Sen lisäksi, että meillä on hänessä lahjakas heittäjä, arvostan sitä, että hän osasi käsitellä henkisen paineen. Se on yksi huippu-urheilijan ominaisuuksista.

Näin Topias Laine räväytti alle 23-vuotiaiden Euroopan mestariksi ennätyksellään.

Laineesta tuli ensimmäinen suomalainen ikäluokan maanosamestari sitten Ari Mannion, joka nousi korkeimmalle korokkeelle vuonna 2009. Noteerauksellaan Laine on ikäistensä suomalaisheittäjien kaikkien aikojen tilastossa kolmantena Matti Närhen ja Harri Haataisen perässä.

Pitkämäki itse heitti 20-vuotiaana 77,24, ja hän näkee Laineessa suuren potentiaalin.

– Kyllähän hän on kova lupaus, ja asiat ovat menneet hyvin tähän asti. Hän on kehittynyt sopivalla tahdilla sen kolmesta neljään metriä per vuosi, ja toiveissa on, että sama jatkuu.

– Toki haasteita tulee varmasti eteen, muttei laiteta liikaa painetta ja pidetä selviönä edistymistä.

Rajan mukaan Laineella on potentiaalia nousta aikuistenkin arvokisoissa huippusijoille tulevaisuudessa.

– Ennuste näyttää hyvältä, ja heitto menee aiempien tilastojen vertailussa korkealle. On hyvä muistaa, että meidän aikuisten arvokisamitalistit ovat tupanneet pärjäämään jo nuortenkin arvokisoissa. Laine on täysin vertailukelpoinen siihen porukkaan, Raja näkee.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Laineen kausi on ollut vahva jo talvesta lähtien, ja Pitkämäki näkee, että hän pystyi vaikean alun jälkeen nojaamaan huippukuntoonsa. Taustalla olevat onnistumiset rauhoittavat mieltä.

– Topiaksella oli tasaisen vahva talviharjoituskausi takana, ja se on siellä tulosten takana. Sen pystyi jo keväällä ennustamaan, millainen kesä on tulossa.

– Usein kisa lähtee vähän takellellen liikkeelle, jos olet ennakkosuosikki. Siinä tilanteessa auttaa, kun on niin vahva ja tasainen kausi takana. Itseluottamus on korkealla, ja on vaikeaa epäonnistua.

Nopeudesta paljon apua

Laine on poikkeuksellinen heittäjä, sillä hänellä on pikajuoksutaustaa ja hän juoksee edelleen myös radalla. Ennätys sadalla metrillä on 11,03, ja keihäspaikallakin hän tulee viivalle todella räväkästi.

Rajan mukaan Laineen täytyy ylläpitää nopeusominaisuuksiaan jatkossakin.

– Keihästä voi heittää monella tavalla, ja monet huippumiehistä tulevat tosi kovaa viivalle. Juoksuharjoittelu pitää ominaisuudet kunnossa, ja vauhdin niveltäminen vetohetkeen ja sen siirtäminen välineeseen on hänen taiteenlajinsa.

– Nopeusominaisuutta kannattaa ylläpitää, eikä sitä kannata hukata. Suuri virhe olisi keskittyä muuhun kuin omiin vahvuuksiin.

Laine on menestynyt nuorten arvokisoissa aiemminkin. Vuonna 2018 hän voitti Argentiinassa nuorten olympiakultaa. Kuva: SUL / Deca Text & Bild

178-senttinen Laine ei ole varreltaan keihäänheittäjäksi kovin pitkä, mutta hän kompensoi pituuttaan juuri räjähtävyydellä. Pitkämäki oli aikanaan tuomassa vauhdikkaampaa otetta keihäänheittoon, ja hän haluaa kannustaa muitakin siihen.

– Puhun vahvasti vauhdinoton puolesta ja siitä, että heittäjän kuin heittäjän kohdalla treenattaisiin fyysisiä valmiuksia siten, että pystyisi heittämään kovasta vauhdista, Pitkämäki vetoaa.

– Topias tulee tosi kovalla nopeudella, ja hän pystyy tekemään puhtaan suorituksen teknisesti. Muilla olisi Suomessa opittavaa häneltä siinä.

Pitkämäen mukaan Laineen ei tarvitse tulla viivalle edes täydellä vauhdilla, vaan hän saa irtonaisen suorituksen aikaiseksi vähemmälläkin puristuksella. Hän jakaa Rajan ajatuksen siitä, että keihäässä omia vahvuuksia täytyy hyödyntää.

– Topiaksella se on nopeus. Hän pystyy tulemaan rennosti samaa vauhtia, kuin missä muut polkevat kulmahampaat esillä. Hän pystyy siten tekemään helpommin teknisen suorituksen oikein. Pikajuoksutaustasta on tosi paljon apua.

Pitkämäen historiasta ei löydy sadan metrin juoksusuorituksia, mutta lentävällä 20 metrillä Laine on ex-mestaria nopeampi.

– Topias on minua sellaiset 10 prosenttia nopeampi. Se on isohko ero.

Pituus ei estä mitään

Laineen pituus ei ole Rajan ja Pitkämäen mukaan ongelma. Kotimaisesta historiasta vanhempi polvi muistaa edesmenneen olympiahopeamitalistin Jorma Kinnusen, joka kiskoi 175-senttisellä varrellaan vanhalla keihäsmallilla yli 90 metrin kaaria.

– Totta kai pidemmästä varresta on hyötyä, mutta kyse on siitä, että käyttää varttaan optimaalisesti hyödykseen. Tuollakin varrella voi heittää vaikka kuinka pitkälle, ja se nähtiin viimeksi eilen EM-finaalissa, Raja muistuttaa.

– Suurimmalla osalla heittäjistä on fyysisiä haasteita, jotka täytyy voittaa. Topiaksen täytyy säilyttää juoksunopeus ja rentous sekä parantaa vielä pitoja. Teknisen puhtauden pitää olla aika kovaa luokkaa, jos meinaa päästä koviin tuloksiin, Pitkämäki jatkaa.

Tero Pitkämäki vannoi omalla urallaan kovan juoksuvauhdin nimeen. Kuva Helsingin koti-MM-kisoista vuodelta 2005. Kuva: Getty Images

Laine on Rajan mukaan hyvä laittamaan keihään oikeaan asentoon. Hän tulee viivalle kovaa, mutta saa tuen pitämään ja voima osuu välineeseen. Pitkämäki pitää Laineen tyyliä teknisesti vakaana.

– Hän tulee hyvällä rytmillä, eikä heitto vaihtele teknisesti juurikaan. Siellä on pari juttua, jotka hänen pitää katsoa valmentajan kanssa, mutta ne ovat hyvin tiedossa. On vahva ja luottavainen fiilis hyvästä suorituksesta, kun Topias astelee heittoradan päähän.

Tokion olympiakoneeseen Laine ei vielä ehtinyt, mutta ura on vasta alussa. Tämän kauden tavoitteisiin kuuluu vielä muun muassa elokuun lopulla Kalevan kisoissa menestyminen. Rajan mukaan suomalaisten keihäsmiesten kaaret ovat olleet olympiakaudella sitä luokkaa, että sunnuntain kaltaisella voittoheitolla voi olla jo korkealla.

– Nyt tuli melkein 82-metrinen, ja kun tiedetään muiden taso, hän on yksi ennakkosuosikeista tasaisessa rintamassa. Ilman muuta on saumoja, ja hän voi periaatteessa hoitaa koko homman, Raja uskoo.

– Sinne vain haastamaan kokeneempia heittäjiä. Toivottavasti saadaan hyvä taistelu, ja ei kukaan huippuheittäjistä halua varmasti ainakaan Topiakselle hävitä, Pitkämäki sanoo.

Lue myös:

Topias Laine räväytti ennätyksellään alle 23-vuotiaiden Euroopan mestariksi – "Pakko oli vastata Portugalin kaverille ja näyttää, mihin ne keihäskullat kuuluvat"

Suomen 18-vuotias keihästoivo on poikkeustapaus: Topias Laine harjoittelee paljon pikajuoksijoiden kanssa – havittelee "isojen poikien" kisoista nuorten EM-mitalia

Kiira Väänänen moukaroi upeasti EM-pronssille ennätystuloksellaan – "Ensimmäistä kertaa itkin urheilun takia"

Kahden keihäänheittäjän valinta Suomen olympiajoukkueeseen varmistui – Ruuskanen ja Helander joutuvat kaksinkamppailuun kolmannesta kisalipusta