Säätämistä ja nautiskelua

Viron MM-ralli alkaa tänään. Yle Urheilu kävi Keski-Suomessa tutustumassa Toyotan testipäivän kulisseihin.

MM-rallitiimeillä on oma testialue, jolla saa testata rajattomasti. Alue saa olla korkeintaan 10 kilometrin alueella, ja sen tieosuus saa olla korkeintaan 12 kilometrin mittainen. Toyotan testialue sijaitsee Saarijärvellä.

Jokaista MM-osakilpailua varten tiimit pääsevät testaamaan yhden päivän per kuljettaja. Testejä saa tehdä vain Euroopassa, ja kaukokisoja varten testipäiviä ei ole lainkaan. Sardinian rallin olosuhteita esimerkiksi Toyota pyrki simuloimaan testaamalla Espanjassa mahdollisimman kivikkoisilla teillä.

Kalle Rovanperän mukaan testipäivään kuuluu auton säätämistä ja oman ajotuntuman hakemista sekä parantamista. Vaikka testaaminen käy työstä, suomalaistähden mukaan mukavana päivänä kivalla tiellä täytyy myös muistaa nautiskella.

– Testeissä yritetään keksiä uutta ja varmistellaan, että ollaan oikeilla jäljillä. Jos luvassa on uusia olosuhteita, päivään voi kuulua myös ajotyylin muuttamista esimerkiksi dataan perustuen. Sitä ei rallien aikana kuitenkaan tehdä, vaikeiden kisojen jälkeen paluuta kärkeen tavoitteleva Rovanperä kertoo.

Jonne Halttunen kertoo, että kartanlukijalle testipäivät ovat ralliviikonloppuja leppoisampia. Ensimmäisillä vedoilla kartturi käy lukemassa nuotteja kuljettajalle, mutta loppupäivästä kyytiin voi tulla vaikkapa vierailijoita.

Testit voivat olla joko kehitys-, valmistelu- tai viimeistelytestejä, joissa haetaan kisan alla varmuutta niin kuskeille kuin autollekin. Lisäksi rengastoimittajan vaihduttua tälle kaudelle tiimit saivat yhdeksän ylimääräistä rengastestipäivää, ja ne voi käyttää haluamallaan tavalla.

– Yleensä kuskien tyytyväisyys testeissä riippuu siitä, millainen pätkäaika on ollut. Joskus se on voinut olla ihan jäykkyyttä ranteissakin. Kovin herkästi ei lähdetä pienten kommenttien tai huonojen aikojen takia tekemään suurempia muutoksia, Toyotan neuvonantajana työskentelevä rallikonkari Lasse Lampi kertoo.

MM-sarjassa siirrytään ensi kaudella hybridiaikakauteen, ja uuden auton kehitystyöhön tiimeille on annettu 30 ylimääräistä testipäivää. Toyota on käyttänyt päivistä vasta kourallisen, ja testeissä ratin takana on nähty Juho Hänninen.

Tänään alkavaa Viron MM-rallia varten Toyota testasi Saarijärvellä Pirellin renkaita, joista valmistaja on tehnyt uuden, vahvistetun version. Renkaat joutuvat Tartton ympäristössä koville, sillä vauhdikkaassa kisassa ajetaan 24 erikoiskoetta ja 315 ek-kilometriä.

Kisa sai viime kaudella MM-arvon, ja ensimmäisen voiton nappasi kotiyleisön riemuksi Ott Tänak. Hyundain tähti on suosikki tälläkin kerralla. Kisaa voi seurata Ylen kanavilta viikonloppuna. Avauserikoiskoe ajetaan torstai-iltana, ja lähetys alkaa TV2:ssa kello 20.

Tekijät

Henri Pitkänen

Lähteet

  • Kuvat: AOP, videot: Sami Sormunen

Julkaistu 15.7.