1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Antti Ruuskanen vai Oliver Helander? Keskiviikkona selviää viimeisen olympiakeihäsmiehen kohtalo – "Kuumottava tilanne"

Yleisurheilun GP-sarjan osakilpailu Joensuussa on usean olympiaurheilijan kenraaliharjoitus. Illan suurin jännitysmomentti on kuitenkin keihäskisassa, jossa ratkaistaan kolmannen olympiapaikan saaja.

Antti Ruuskanen (vas.) ja Oliver Helander kamppailevat keihäänheiton viimeisestä olympiapaikasta keskiviikkona Joensuussa. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP, Lehtikuva, Kuvan muokkaus: Aleksi Hyvönen / Yle

Joensuun yleisurheilu-GP nähdään suorana Yle Areenassa klo 17.55 ja TV2:ssa klo 18.30 alkaen.

Yleisurheilun kotimaisen GP-sarjan osakilpailut ovat alkukesästä tarjonneet paljon jännitystä ja kovia tuloksia.

Jännittäviä hetkiä on luvassa varmasti myös keskiviikkona, kun kärkiurheilijat kokoontuvat Suomen kentille kenties viimeisiä kertoja ennen kauden suurinta koitosta, Tokion olympiakisoja.

Viimeiset olympiapaikat jaettiin viime viikolla – yhtä lukuunottamatta. Tokioon nimettiin kaksi varmaa keihäsmiestä: Toni Kuusela ja Lassi Etelätalo, mutta kolmannen kohdalle kirjoitettiin vielä kysymysmerkki. Viimeinen keihäänheiton kisapaikka ratkotaan Joensuussa Antti Ruuskasen ja Oliver Helanderin kesken.

– Kyllä tällainen kilpailutilanne on urheilijalle hyvin kuumottava. Tämä ei ole myöskään optimaalinen tilanne, että urheilija joutuu karsimaan vielä loppuvaiheessa arvokisoihin, se kertoo urheilijan kunnosta, että joutuu tekemään karsintaheittoja, toteaa Yle Urheilun asiantuntija Petri Keskitalo.

Molemmat kärsineet vammoista

Euroopan mestari ja olympiamitalisti Ruuskanen on heittänyt tällä kaudella kahdessa kisassa tuloksen 77,89. Kauden aloitus lykkääntyi ensin lihasvamman vuoksi, sitten perheenlisäyksen takia. Pielavetinen on selittänyt kehnoa tuloskuntoaan tekniikkamurheilla.

37-vuotias Ruuskanen on kertonut tämän kauden olevan hänen viimeisensä ja Tokion olympialaisten hänen suuri tavoitteensa.

– Antti olisi joka tapauksessa joutunut kilpailemaan vielä ennen olympialaisia. Vaikka harjoituksissa on mennyt hyvin, niin kisatilanteessa tehot ovat suuremmat ja silloin tekniikkaongelmat ovat suurempi riski, Keskitalo pohtii.

Helander on saanut tällä kaudella tuloksen vain yhdessä kilpailussa. Paavo Nurmen kisoissa kesäkuun alussa hän kiskaisi parhaakseen tuloksen 80,82. 24-vuotias heittäjä on kärsinyt viime vuosina paljolti loukkaantumisista, eikä hän heittänyt viime kesänä kisaheittoja lainkaan.

Tälläkin kaudella häntä ovat kiusanneet jalkavaivat.

– Oliverin heitossa on potentiaalia. Kyse on siitä, missä kunnossa paikat ovat. Paavo Nurmen kisassa hän ei saanut keihästä asentoon, en tiedä oliko kyse sitten tekniikkavirheestä vai aristeliko joku paikka, Keskitalo sanoo.

Nuorta potentiaalia ja kivenkovaa kokemusta

Keskitalo näkee, että Helanderilla on suurempi potentiaali heittää pitkiä heittoja kuin Ruuskasella.

– Hän voi pärjätä nuoren miehen draivilla, mutta se vaatii sen, että hän pystyy tekemään kunnon kilpailuheiton. Muuten ei tule yhtään mitään, Keskitalo toteaa.

Ruuskasen vahvuudeksi Keskitalo nostaa vankan kokemuksen useista tiukoista paikoista sekä arvokisoista ja niissä menestymisestä.

– Antti on niin äärimmäisen kokenut ja kovissa liemissä keitetty, että hänen tapauksessaan tällainen kilpailu voi motivoida häntä heittämään normaalia kilpailua paremmin, Keskitalo pohtii.

Kummankaan miehen tuloskunto ei ole alkukaudesta päätä huimannut. Keskitalo toteaakin, että jos Joensuussa tulostaso ei kohene, voi olla tiukan miettimisen paikka, onko olympiakisoihin edes mitään mieltä mennä kamppailemaan maailman huippuja vastaan.

– Tuntuu aika mahdottomalta ajatukselta, että kumpikaan haluaisi mennä heittämään olympialaisiin 75 metriä. Luulisi, että he haluavat heittää sinne 83–85-metrin tuntumaan, jota olympialaisissa loppukilpailupaikkaan ja kolmelle viimeiselle kierrokselle menoon tarvitaan, Keskitalo sanoo.

Lue myös:

Kahden keihäänheittäjän valinta Suomen olympiajoukkueeseen varmistui – Ruuskanen ja Helander joutuvat kaksinkamppailuun kolmannesta kisalipusta

Vaisusti heittänyt Antti Ruuskanen myönsi suoraan päivä ennen olympiavalintoja: "Näillä näytöillä ei tarvitse kisoihin mennä"