Hyppää sisältöön

Senni Salminen ja Topi Raitanen pyrkivät rikkomaan kenttäennätykset Joensuussa – Korte ja Hurske ottavat toisistaan mittaa: "Uskon kovan ajan tulevan"

Heli Koivulan ja Jukka Keskisalon Joensuun kenttäennätykset saattavat mennä uusiksi keskiviikkona Salmisen ja Raitasen käsittelyssä.

Annimari Korte (oik.) juoksi kaksi vuotta sitten Joensuussa 100 metrin aitojen Suomen ennätyksen. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Joensuun keskuskentän uudistetulla juoksuradalla naisten 100 metrin aitajuoksu kuuluu odotetuimpiin lajeihin. Mukana ovat Annimari Korte ja Reetta Hurske, joista Korte juoksi kaksi vuotta sitten Joensuussa Suomen ennätyksen 12,72.

– Tottakai mahdollisimman lähelle sitä pyrin pääsemään. Tiedän olevani hyvässä kunnossa ja kunhan takareisi taipuu aitojen yli, niin uskon kovan ajan tulevan, Korte tuumaa Yle Urheilun haastattelussa.

Korteelta puuttuu vielä huippuaika tältä kaudelta. Pika-aituria vaivannut takareisivamma päätti naisen kauden viime vuonna. Vastikään myös Nooralotta Nezirin olympiahaaveet kariutuivat kauden päätyttyä takareisivammaan.

– Se kuuluu tähän aitajuoksuun, eikä sille voi mitään. Todella harmi, Korte sanoo antaen sympatiansa Nezirille.

Kortteen takareisi on nyt paremmassa kunnossa ja aituri lähtee hakemaan Joensuusta huippusuoritusta.

Hurske ei jossittele valmentajanvaihdostaan

Hurskeella on takana onnistunut treenijakso alkukesän tiukan kisaputken jälkeen. Hurske lähtee hakemaan Joensuussa kauden parasta suoritusta.

– Toivon, että pystyn palauttamaan kilpailuvireen treenijakson jälkeen. Olosuhteet ovat hyvät ja tavoitteena olisi saada itseluottamus sellaiseksi, että voi hyvillä mielin lähteä Japaniin valmistavalle leirille, Hurske kommentoi.

Aituri siirtyi viime kauden jälkeen Antti Haapakosken valmennukseen. Hurske kuitenkin päätyi jättämään hallikauden kesken ja palasi Marjukka Suihkon luotsattavaksi.

– Se meni miten meni. Koen, että tein keväällä oikean ratkaisun jättämällä hallikauden kesken. Ei ole mitään, mitä tekisin toisin. On ihan turha lähteä miettimään ja jossittelemaan.

– Tämä oli nyt se polku tähän kesään ja toivottavasti se oli oikea polku, Hurske lisää.

Senni Salminen aikoo simuloida Tokion karsintaa Joensuussa kolmella ensimmäisellä kierroksella. Kuva: All Over Press / Emil Hansson

Salminen simuloi Tokion karsintaa Joensuussa

Myös loikkapaikalla luvassa on tähtiloistoa, kun kahdesti Suomen ennätystä tänä kesänä parantanut Senni Salminen kisaa kolmiloikassa. Salmisen viime viikon debyytti Timanttiliigassa Monacossa ei sujunut täysin odotetulla tavalla.

– Vähän jäi hampaankoloon, ei saanut parasta irti siellä.

Joensuussa kolmiloikkaaja lähtee hiomaan erityisesti omaa juoksuaan Monacon yliastumisten jälkeen. Tarkoitus on simuloida Tokion karsintaa Joensuussa kolmella ensimmäisellä kierroksella.

– Otetaan siihen heti ensimmäisellä hypyllä semmoinen tulos, että ei tarvitse jäädä ihmettelmään, Salminen vinkkaa.

Salmisen mukaan 14,50 metrin ylitys olisi tulos, johon voi olla tyytyväinen. Kolmiloikkaaja toteaa ykskantaan Heli Koivulan 14,31 kenttäennätyksen rikkoutuvan huomenna.

Raitasen hengitysvaikeudet on selätetty

Topi Raitasen Pajulahden leiri ei sujunut ongelmitta. Raitanen asui vuoristo-oloja vastaavassa alppimajassa, joka on iso stressitekijä elimistölle.

– Aina kun korkealle lähdetään, on riskit palautumisen haasteiden kanssa. Ne konkretisoituivat tällä kertaa. Onneksi on vielä hyvin aikaa Tokioon, Raitanen naurahtaa.

Topi Raitanen tavoittelee Jukka Keskisalon 3000 metrin kisaennätystä kahden jäniksen avustuksella. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Reilu viikko sitten Raitanen keskeytti estekisan Tukholmassa leirin jälkeisten hengitysongelmien vuoksi. Miehen kunto on nyt kuitenkin parempaan päin ja aikeissa on lähteä tavoittelemaan Jukka Keskisalon 3000 metrin kisaennätystä vuodelta 2009.

Joensuussa juostaan kahden jäniksen taktiikalla.

– Kovaa aikaa lähdetään hakemaan. Mihin sitten kello pysähtyy, sen näkee huomenna. Tärkeää olisi, että viimeinen 600 metriä tuntuu vahvalle ja pystyisi kiihdyttämään vauhtia.

– Tottakai tuo 7,49 on isona mielessä. 7,50 on rajapyykki, jonka alle pitää pystyä juoksemaan. Tuleeko se huomenna, se jää nähtäväksi, mutta sitä lähdetään yrittämään, Raitanen painottaa.

Lue myös:

Antti Ruuskanen vai Oliver Helander? Keskiviikkona selviää viimeisen olympiakeihäsmiehen kohtalo – "Kuumottava tilanne"

Kun Senni Salminen teki Suomen ennätyksen, valmentajan tuli lunastaa lupauksensa – katso kuinka Matti Mononen juoksi 400 metriä seipään kanssa

Raitanen keskeytti estekisan Tukholmassa – Lakka jäi selvästi kauden parhaastaan