Hyppää sisältöön

Kommentti: Pekka Rinne oli NHL:ssä supertähti, mutta lopulta ihan tavallinen Pekka, joka hurmasi kaikki tyylikkyydellään

Rinteen sympaattinen persoona yhdistettynä armottomaan kovaan urheilulliseen suoritustasoon, teki hänestä Nashvillen seurahistorian suurimman pelaajan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Pekka Rinne voitti kauden 2017–2018 päätteeksi parhaalle maalivahdille jaettavan Vezina Trophyn. Kuva: Getty Images

NHL:n pudotuspelien toisen kierroksen seitsemäs ottelu Nashvillessa. Kesä 2018.

Pekka Rinteellä on takana uransa paras runkosarja. Hänen tarkoituksenaan on huipentaa vuoden maalivahti -palkintoon myöhemmin päättyvä kausi ja ura Stanley Cup -voittoon. Vuotta aiemmin Nashville on jäänyt kahden voiton päähän kiekkomaailman himotuimmasta pokaalista. Tunnelma ääriään myöten täyteen pakatussa Nashvillen kotiliiterissä ennen ottelua on käsin kosketeltavissa.

Sitten pimenee Rinteen ja joukkueen taivas: kaksi helppoa osumaa kymmeneen ensimmäiseen minuuttiin ja Rinne otetaan vaihtoon.

Tilannetta seuranneet kuvat repivät railoja monien jääkiekkoa seuranneiden sieluihin. Pukukoppikäytävälle maski päässään lyyhistynyt Rinne poimittiin televisiokuviin nopeasti. Näky oli lohduton ja se kosketti aidosti monia. Rinne on äärimmäisen arvostettu ja rakastettu persoona sekä Suomessa että Nashvillessa. Siksi moni todella toivoi Rinteen uralle huipennusta.

Olen kymmenen kirjeenvaihtajavuoteni aikana tuntenut harvoin yhtä voimakkaasti yksittäisen urheilijan puolesta kuin tuolloin.

Rinne osoitti kuitenkin upealla tavalla suuruutensa vielä samana iltana.

Toiseen erään vaihtoaitioon ilmestyi Pekka Rinne, joka oli siirtänyt omat murheensa sivuun joukkueen tieltä. Rinne eli voimakkaasti pelissä mukana, tuki ja kannusti omiaan, minkä pelin seuraamiselta ehti. Maalivahtien näkee äärimmäisen harvoin elävän vaihtoaitiossa nähdyllä tavalla mukana.

Tarjolla oli johtajuutta isolla j:llä.

Kun peli lopulta päättyi Nashvillen tappioon, Rinne oli mediaa vastassa ensimmäisenä pukuhuoneessa: ensin englanniksi ja sen jälkeen vielä pienelle Suomi-median porukalle suomeksi. Hyväntuulinen lienee väärä sana, mutta Rinteen ryhdikkyys ja tyylikkyys tällaisina hetkinä kertoi sympaattisen suomalaisen suuruudesta enemmän kuin monet voiton hetket.

Juuri tyylikkyys kuvaa Rinnettä.

Pekka Rinteen Nashville hävisi kevään 2018 pudotuspeleissä seitsemännessä ottelussa Winnipeg Jetsille. Kuva: Getty Images

Samanlaista johtajuutta ja tyyliä Rinne osoitti vuotta aiemmin Stanley Cupin loppuotteluissa, missä tie ei sielläkään aina ollut suomalaisikonille erityisen tasainen. Pekka Rinne ei ole kuitenkaan koskaan juossut vaikeilla hetkillä karkuun, vaan ollut ensimmäisenä kantamassa vastuuta ja osoittamassa johtajuutta.

Näin moni muistaa Pekka Rinteen upean uran. Tilastoja, voittoja ja videokoosteiden torjuntoja voidaan pyöritellä loputtomiin, mutta viime kädessä iso osa Rinteen suuruudesta piili toisaalla. Rinne oli Nashvillessa ja NHL:ssä supertähti, mutta lopulta kuitenkin ihan tavallinen Pekka, joka hurmasi kaikki tyylikkyydellään.

Rinne teki 15 Nashvillessa viettämänsä vuoden aikana valtavan määrän hyväntekeväisyystyötä, mikä oli osaltaan luomassa pohjaa hänen suuruudelle kaupungissa. Jalkautuminen kansan pariin teki helposti lähestyttävästä Rinteestä kansan suosikin, mikä näkyi myös silloin, kun taisteltiin otteluiden voitosta.

Rinteen persoona sekä halu seistä eturivissä selkä suorana tappionkin hetkillä, loi faneille ja miksei muillekin sidosryhmille inhimillisen tarttumapinnan ja juuri se teki Rinteestä Nashvillessa ikonin. Rinne ei ollut kaukainen supertähti, vaan haavoittuvainen oman kylän poika, joka oli antanut yhteisölle paljon takaisin.

Tämän vuoksi fanit elivät Rinteen mukana poikkeuksellisella palolla – ja nimenomaan vaikeillakin hetkillä.

Kun Rinne kahden todella vaikean Pittsburghissa pelatun finaaliottelun jälkeen palasi kotijäälle kolmanteen peliin kesän 2017 finaaleissa, kotiyleisö oli valmiina. Kun Rinne luisteli ensimmäisenä pelaajana lämmittelyihin, meteli areenalla oli korvia piinaava. Kotiyleisö teki selkä piitä riipivällä tavalla selväksi, että oli tilanne mikä tahansa, Rinne oli heidän suurin sankarinsa.

Rinne päästi kahdessa seuraavassa ottelussa taakseen kaksi osumaa.

Kun Rinne toukokuussa 2021 luisteli runkosarjan viimeiseen otteluun, yleisö oli jälleen valmiina jo lämmittelyissä. Koska moni arveli ottelun olevan mahdollisesti maalivahdin viimeisen, kohtelu oli kesän 2017 tasolla. Rinne kertoi myöhemmin olleensa suuressa liikuttumisen tilassa läpi lämmittelyiden koskettavista loppuseremonioista puhumattakaan.

Ihan tavallinen Pekka ei kuitenkaan tehnyt ihan tavallisia asioita.

Rinne muistetaan todellisena herrasmiehenä. Kuva: Getty Images

Rinteen sympaattinen persoona yhdistettynä armottoman kovaan urheilulliseen suoritustasoon teki hänestä Nashvillen seurahistorian suurimman pelaajan. Pelaajan, jonka pelinuttu revitään musiikkikylän kiekkosaluunan kattorakenteisiin ennemmin tai myöhemmin.

Noustuaan kantrikaupungin maalivahtiosaston ylipormestariksi syksyllä 2008, Rinne on voittanut NHL:ssä toiseksi eniten otteluita ja pelannut enemmän nollapelejä kuin yksikään toinen maalivahti. Päästettyjen maalien keskiarvoissa suomalainen on seitsemäs ja torjuntaprosenteissa viides.

Kohtalainen veto kahdeksannen kierroksen varaukselta, jonka edestä muun muassa japanilainen veskari varattiin.

Kaikesta jääkiekkoilullisesta mestaroinnista huolimatta Pekka Rinne on yksi niistä pelaajista, joka jää mieleen paljon muustakin kuin jään tason toiminnasta. Rinne tullaan muistamaan todellisena herrasmiehenä, jolla oli aina aikaa eri sidosryhmille ja persoonana, joka käyttäytyi tilanteesta ja tuloksesta huolimatta aina mitä suurimmalla tyylikkyydellä.

Chapeau Pekka Rinne!

Lue myös:

Pekka Rinne jättää kaukalot hyvillä mielin: ”Mitään ei jää hampaankoloon”

Pekka Rinne lopettaa uransa – prioriteetit ovat siirtyneet jääkiekon ulkopuolelle

Pekka Rinteen pitkä tie NHL:n kuumimmaksi pelaajaksi – 195-senttisestä Kempeleen honkkelista tuli ohittamaton Betoni-Pekka