1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Mika Lehtimäki avaa keihäsmiesten kanssa tehtyä sopimusta ja viimeisen kisapaikan ratkaisuhetkiä, ei ole huolissaan Kortteen tilanteesta

Suomen olympiajoukkue sai keskiviikkoiltana lopullisen muotonsa, kun Olympiakomitea valitsi Oliver Helanderin kolmanneksi olympialaisiin matkaavaksi keihäänheittäjäksi. Tokion kisoihin osallistuu yhteensä 46 suomalaisurheilijaa 11 eri urheilumuodossa.

Oliver Helander (oik.) ja Antti Ruuskanen halasivat olympiapaikan ratkaisseen kilpailun jälkeen. Kuva: Lehtikuva

Yleisurheilun keskiviikkoisessa Joensuun GP:ssä mukana oli monta olympialaisiin lähtevää suomalaisurheilijaa. Suomen olympiajoukkue täydentyi Oliver Helanderilla, joka kukisti Antti Ruuskasen ratkaisevan keihäskisan viimeisellä kierroksella.

Suomen olympiajoukkueen ja Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki odotti keihäskisasta kovempitasoisempaa.

– Toivotaan, että se pitkä heitto jäi Oliverilla varastoon Tokioon, Lehtimäki sanoo Yle Urheilun haastattelussa.

Suomella oli Ruuskasessa jaHelanderissakaksi valintakelpoista urheilijaa Tokion olympialaisiin. Lehtimäen mukaan urheilijoiden kanssa oli etukäteen sovittu, että Joensuun kisan painoarvo on valinnan kannalta suuri.

– Sopimuksen perusteella kisassa parempi valittiin.

Helanderin kauden paras heitto on kesäkuun alussa Paavo Nurmen kisoissa syntynyt 80,82. Ruuskanen on heittänyt tällä kaudella kahdesti 77,89-metrisen kaaren.

Helanderin ennätys on kolme vuotta sitten Pietarsaaressa kiskaistu 88.02 metrin kaari. Juuri Helanderin potentiaalin varaan olympiajoukkueen johtaja on pitkälti laskemassa.

– Oliverin potentiaali on kaikilla tiedossa ja nyt hän saa tulikasteensa olympianäyttämölle, jolla on jatkoa ajatellen iso merkitys Suomi-urheilulle.

Aiempaa varovaisemmat odotukset olympiakeihääseen

Tero Pitkämäen ja Ruuskasen menestysvuosien jälkeen valta on vaihtunut, eikä Suomi ole saksalaishirmuihin nähden enää millään muotoa ennakkosuosikkien asemassa.

Miesten olympiakeihään osalta Lehtimäki paljastaa odotusten olevan aiempiin vuosiin verrattuna aavistuksen matalammalla.

– Tietysti lähdetään vähän varovaisemmin odotuksin, mutta itse katson tulevaan positiivisesti.

Lehtimäki nostaa esille Lassi Etelätalon syttyvän erityisesti arvokisoihin. Toni Kuusela taas on yksi harvoja 85 metrin ylittäjiä tällä kaudella.

– Maailmalla ei ole tällä hetkellä montaa varmaa 85 metrin ylittäjää, että jos sen kisoissa heittää, suhteellisen korkealta tulosluettelosta löytyy, Lehtimäki tuumaa.

Päätöksen varmistuttua Lehtimäki soitti suoraan Ruuskaselle, koska tahtoi välittää tiedon henkilökohtaisesti.

– Antti on ollut joukkueessa jo vuosia kantava pilari. Arvostan Anttia sekä tietysti menestymisen kautta urheilijana, mutta ennen kaikkea ihmisenä.

– Olen tuntenut Antin pitkään, joten sillä tavalla tämä on kaihoisa päivä. Mielestäni Antin taistelu oli erittäin kunniakas loppuun saakka, pystyssä päin voi kentältä kävellä, Lehtimäki toteaa.

Ruuskanen on kuitenkin edelleen varamiehenä Tokioon osallistuvalle kolmikolle, vaikka miehen uran viimeinen arvokisa on nyt todennäköisesti heitetty.

– Vielä ei ole kuitenkaan Antin uran yhteenvedon paikka, tässä on vielä Kalevan kisat ja mahdollisesti Ruotsi-ottelu vielä edessä.

Salmisesta tai Kortteesta ei tarvitse huolestua

Lehtimäen mielestä Senni Salmisen suoritus Joensuussa ei ollut lainkaan epäonnistunut kenraali ennen Tokiota.

– Näen sen vähän toisella tavalla. Sennin juoksu kulki ja hyppy kantoi, olkoonkin, että tuli nuo kolme yliastuttua. Jokainen näki, että tuo viimeinen oli pitkä potku. Sennistä ei tarvitse olla huolissaan, Lehtimäki vakuuttaa.

Myös Topi Raitasen 3000 metrin ennätys oli tietenkin iloinen yllätys.

– Topi sai varmuutta ja hyvän näytön omasta tuloskunnosta ja irtiottokyvystä. Varsinkin viimeinen kierros oli aivan huikea, toivottavasti sille tulee käyttöä myös olympia-areenalla, Lehtimäki hehkuttaa.

Annimari Korteen takareisi on tietenkin asia, joka pitää ottaa huomioon.

– Huolta se herättää tietysti siksi, että takareisivamma on kulkenut Annimarin matkassa jo pitkän aikaa. Varmasti kauden jälkeen hänellä on mietinnän paikka sen poistamiseksi.

Joensuussa pika-aiturin ei tarvinnut lähteä ottamaan riskejä sen suhteen. Tokion juoksut eivät kuitenkaan tässä vaiheessa näytä vaarantuvan.

– Annimari on pystynyt "taiteilemaan" takareitensä kanssa jo hyvän tovin. Finaalin jättäminen oli varmasti hyvin viisas veto.

Lue myös:

Jännäksi meni! Näin Oliver Helander nousi Antti Ruuskasen ohi ja kiskaisi Tokion olympialaisiin viimeisellä heitollaan: "Se oli vähän sinnepäin"

Helander vei miesten keihäskisan, Topi Raitanen rikkoi kenttäennätyksen – näin Joensuun GP eteni

Matti Mononen juoksi seipään kanssa 400 metriä helteisellä Imatran yleisurheilukentällä aikaan 57,35.

Wilma Murto onnistui mainiosti Timanttiliigan seiväskisassa, suomalainen ponnisti Gatesheadissa kolmanneksi