Krista Tervo kamppailee erikoisen ongelman kanssa olympialaisten alla – saattaa heittää moukaria liian kovaa

Krista Tervo rikkoi heinäkuun alussa oman moukarinheiton ennätyksensä. Pian alkaa matka kohti Tokion olympialaisia. Viime hetken harjoituksissa heitetään vielä voimalla.

Krista Tervo heittää nelikiloista moukaria. Kuva: Atte Pöytäkangas / Yle

Moukarinheittäjä Krista Tervon on voinut viime aikoina nähdä Kotkan Sunilan hiekkakentällä päivittäin. Lähtö kohti Tokion olympialaisia koittaa alle viikon kuluttua, ja nyt on vielä viimeiset hetket harjoitella heittoja.

Kisoihin valmistautuminen on mennyt hyvin. Karhulan Katajaisista olympialaisiin ponnistanut Tervo kertoo, että takana on ollut kovempi jakso: on heitetty ylipainoista moukaria ja nostettu painavampia painoja.

– Se on todella hyvää tekniikkaharjoittelua, juuri sitä omaa lajivoimaa. Heittoon saa rauhallisuutta pakostikin, Tervo kertoo.

Tervo arvioi, että hänellä on sekä vahvuutenaan että heikkoutenaan sama ominaisuus: hän uskaltaa heittää todella kovaa.

– Se saattaa viedä tekniikalta aika paljon. Olemme yrittäneet keksiä sitä, miten saisimme parhaat osat sekä voimasta että tekniikasta, Tervo kertoo.

Tokion olympialaiset alkavat ensi viikon perjantaina. Ennen lähtöä on vielä tehtävä hieman paperihommia ja pakkailtava, mutta muuten Tervo kertoo olevansa "kerrankin ajoissa".

Oma ennätys voisi mennä vielä rikki

Krista Tervo teki heinäkuun alussa uuden ennätyksensä, kun hän kiskaisi moukarin 72,92 metriin Kaustisen moukarikarnevaaleilla. Tulos on kaikkien aikojen toiseksi pisin heitto Suomessa.

Tervon kisa moukarikarnevaaleilla oli muutenkin menestyksekäs, ja hän heitti peräti viisi kertaa yli 70 metriä.

Tervo kertoo, että hyvissä olosuhteissa moukari voisi lentää vieläkin pidemmälle.

– Kyllä se oli aika nappi heitto, mutta ei jäänyt vieläkään sellainen olo, että kaikki olisi annettu.

Tokion olympialaiset ovat 23-vuotiaalle Tervolle ensimmäiset. Olympialaiset oli tarkoitus järjestää jo viime vuonna, mutta sitten tuli koronaviruspandemia. Kuten monet muutkin tapahtumat, olympialaiset päätettiin siirtää. Nyt ne järjestetään tiukoin turvallisuusjärjestelyin.

– Olen tietenkin iloinen siitä, että kisat järjestetään. Tätä on odotettu!

Lisää aiheesta