Hyppää sisältöön

Maailman paras ravuri hakee Mikkelistä maailmanennätystä – rata pidetään vauhdikkaana sadoilla tuhansilla litroilla vettä

Maailman paras ravuri Face Time Bourbon hakee sunnuntaina maailmanennätystä Suomen helteissä. Viikonlopun helteiden ei pitäisi haitata hevosia.

Next Direction voitti viime vuonna St Michelin päälähdön. Kuva: Lehtikuva

Ravimaailman huomio kohdistuu sunnuntaina Mikkeliin, kun maailman parhaaksi hevoseksi tituleerattu ranskalaisori Face Time Bourbon saapuu Mikkeliin havittelemaan uutta 1609 metrin matkan absoluuttista maailmanennätystä.

Hevonen on ennätyskunnossa, sillä se juoksi kesäkuun lopulla Pariisissa puoli kilometriä pidemmällä matkalla ME-ajan 1.09,1. Mikkelin raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen uskoo, että 1609 metrin matkan maailmanennätys voi mennä rikki vauhdistaan tunnetulla Mikkelin radalla.

Nykyistä ennätystä pitää hallussaan ruotsalaisori Sebastian K. Yhdysvalloissa juoksemallaan kilometriajalla 1.07,7.

– Face Time Bourboun meni Pariisissa viimeiset 1600 metriä mentiin aikaan 8,1. Mikkelissä on nopeampi rata, juostaan pelkästään 1609 metriä ja maailmanennätys on 7,7, joten uskon, että siihen on hyvät mahdollisuudet, Tiainen sanoo Yle Urheilulle.

– Toki kaikkien asioiden pitää mennä hyvin. Hevosella ja taustajoukoille pitää olla halua kovaan aikaan, mutta uskon, että sellainen halu on heillä olemassa.

Mikkelin edellinen maailmanennätys juostiin vuonna 2002, kun Varenne kellotti ajan 9,3. Maailmanennätys pysyi Mikkelissä noin kymmenen vuoden ajan.

Satoja tuhansia litroja

Ranskalaisorin tasoisen hevosen saapuminen Suomeen on todella harvinaista. Tiainen uskoo, että hevosen pääomistaja Antonio Somman tuo huippuravurin Mikkeliin ennätystulos mielessään.

– Mikkeli on siihen oiva paikka, kun rata tunnetaan nopeudestaan. Hevonen on ehkä lähdössä Yhdysvaltojen siitosmarkkinoille, jolloin on tärkeää, että sillä on hyvä ennätys.

Maailman parhaan hevosen kuljettaminen Mikkeliin ei ole halpaa. Ravirata maksaa hevoselle lentokonekuljetuksen, joka saapuu lauantaina Ranskan Neuvillesta Lappeenrantaan. Kuljetus kustantaa noin 90 000 euroa, ja järjestäjät maksavat summan kilpailutoimintabudjetistaan.

– Se on kallista, mutta meillä on ollut periaate, että maailman paras hevonen voidaan tänne lennättää aina silloin tällöin. Nyt on sellainen mahdollisuus ja tartuimme siihen.

Paahtavat helteet ovat työllistäneet viime päivinä myös Mikkelin raviradalla. Järjestäjät ovat kastelleet rataa ahkerasti, jotta se olisi kimmoisassa ja nopeassa kunnossa viikonlopun lähtöihin.

– Rataan on ajettu satoja tuhansia litroja vettä tämän viikon aikana. Sitä ajetaan viikonloppuna vielä lisää, Tiainen sanoo.

Facet Time Bourbon on voittanut Euroopan arvostetuimman ravikilpailun, Prix d’Ameriquen, kahdesti. Kuva: Getty Images

Suorituskyky paranee

Mikkelin päivälämpötila vaihtelee viikonloppuna 23 ja 27 asteen välillä. Ennustetuista lämpötiloista ei pitäisi olla haittaa hevosille.

– Tutustuin Atalantan olympialaisissa vuonna 1996 tehtyyn tutkimukseen, jossa tutkittiin esteratsujen fysiologiaa. Tutkimusten mukaan hevoset eivät kärsi helteestä siinä määrin kuin ihmiset. Kilpahevosten suorituskyky paranee, kun lämpötila nousee, Tiainen sanoo.

Tiainen toki muistuttaa, että hellekelillä hevosten nesteytyksestä ja kuljetuksen aikana myös ilmastoinnista täytyy pitää huolta.

Toimitusjohtaja odottaa St Micheliin lauantaiksi 5 000-6 000 katsojaa, ja sunnuntaille 8 000–10 000 ihmistä. Katsojiakin enemmän toimitusjohtajan mielessä pyörii kuitenkin mahdollinen maailmanennätys.

– Mikkelin raviradan maine perustuu nopeuteen, vauhtiin ja ennätyksiin. Se olisi meille hirvittävän tärkeä ja todella positiivisesti vaikuttava asia, jos täällä juostaisiin absoluuttinen maailmanennätys jo toisen kerran, Tiainen sanoo.

Lue myös: