1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Kansallinen liiga

Linda Sällström palaa kotimaan kentille suurena esikuvana – tärkeä ero harjoittelussa voi siivittää maalitykin entistäkin parempaan iskuun

Linda Sällström palasi Suomeen 14 vuoden Euroopan kiertueen jälkeen ja teki hiljattain sopimuksen HJK:n kanssa. Suurena tavoitteena edessä siintää vuoden päästä Englannissa pelattavat EM-kisat.

Linda Sällström poseerasi Bono-koiran kanssa Helsingin Lapinlahdella. Kuva: Jouko Tapper / Yle

Helmarit jalkapallon EM-kisoihin laukonut Linda Sällström saapuu haastatteluun vauhdikkaan karvaturrin kanssa. Bono on neljävuotias Italian vinttikoira, joka vipeltää Helsingin Lapinlahdella innokkaasti.

– Olen tullut Bonolle tänne nyt äitipuoleksi, Sällström kertoo.

Sällström, 33, palasi hiljattain ranskalaisesta Paris FC:stä kotimaan kentille, kun hän teki loppukauden kattavan sopimuksen HJK:n kanssa. Sopimuksessa on myös optio ensi kaudesta.

Pariisissa tavallisemmat yli 30 asteen helteet ovat tulleet Sällströmin mukana Helsinkiin. Vilkasta ja läheisyydenkipeää Bono-koiraa ne eivät väsytä.

– Yölläkin pitää päästä peiton alle, vaikka makuuhuoneessa on melkein 30 astetta lämmintä, Sällström naurahtaa.

Sällström on ehtinyt olla ja harjoitella Helsingissä jo useamman viikon, mutta tositoimiin hän pääsee vasta lauantaina kansainvälisen siirtoikkunan auettua aiemmin tällä viikolla.

Takaisin kotimaahan naisten maajoukkueen kaikkien aikojen maalitykin toivat pitkään mielessä kyteneet ajatukset.

– Olin melkein 14 vuotta ulkomailla. Korona-aikana alkoi vahvemmin ja vahvemmin tulla sellainen tunne, että olisipa ihanaa päästä takaisin Suomeen, Sällström kertoo.

Helmarit ja Linda Sällström kohtasivat Puolan maaottelussa kesäkuussa. Kuva: 2021 Quality Sport Images

Hyökkääjä näki, että HJK:ssa olisi parhaat mahdollisuudet valmistautua vuoden päästä Englannissa alkaviin EM-kisoihin. Keskustelut valmennuksen ja maajoukkueen pelikaverin Essi Sainion kanssa vahvistivat vaikutelmaa.

HJK:ssa vakuuttivat olosuhteet, ammattimaisuus ja mahdollisuus kehittyä myös yksilönä.

– Ranskassa oli aika paljon pelkästään joukkuetreenejä, eikä yksilön kehittämiselle jäänyt oikein tilaa ja aikaa. Täällä yksilö on enemmän keskiössä ja pääsen treenaamaan sellaisia juttuja, mitä koen itse tarvitsevani, jotta olisin parhaalla mahdollisella tasolla EM-kisoissa, Sällström sanoo.

– Vaikka nyt tulikin 33 vuotta täyteen, niin en ole millään tavalla vielä valmis pelaaja. Koen, että kaikilla osa-alueilla on vielä kehitettävää. Haluan olla vielä paljon parempi.

Iso unelma odottaa

Sällström laukoi helmikuussa Portugalia vastaan viime hetken voittomaalin, joka varmisti Helmarien ensimmäisen arvokisapaikan yhdeksään vuoteen. Video osumasta on tullut kevään ja kesän aikana tutuksi.

– Kyllä siitä edelleen hyvä fiilis tulee, samoin Amanda Rantasen nenämaalista. Aina kun sen näkee, niin nousee hymy huulille ja tulee hyvä mieli.

Linda Sällström upottaa pallon Portugalin verkkoon EM-karsintaottelussa.
Katso Linda Sällströmin maali Portugalia vastaan kuvaa klikkaamalla!

EM-kisojen alkuun Englannissa on vuosi aikaa. Sällström kertoo, että ajatus isoista kisoista kutkuttaa mielessä todella paljon. Hyökkääjä oli mukana kotikisoissa 2009, mutta joutui jäämään vuoden 2013 EM-kisoista sivuun loukkaantumisen takia.

– Kisat ovat olleet minulle jo pidemmän aikaa iso unelma ja sellainen asia, jonka haluan urallani kokea. Varsinkin nyt, kun olen katsonut miesten kisoja ja kisahuumaa, niin odottaa kovasti sitä, että pääsee kokemaan itsekin saman huuman.

Nyt Sällströmin fokus on kuitenkin Kansallisessa liigassa, jossa hän on itse pelannut edellisen kerran 14 vuotta sitten.

– Tiedän, että sarja on nyt kovempi. Pelaajat, jotka tulevat täältä maajoukkueeseen, suorittavat hyvällä tasolla. Tuntuu hienolta olla mukana täällä ja päästä pelaamaan taas Suomessa.

Lähellä haastattelupaikkaa Väinämöisenkentällä pelataan samanaikaisesti tyttöjen Helsinki Cupin otteluita. Sällströmistä on tullut nuorille pelaajille yksi suurimmista esikuvista. Hyökkääjä tiedostaa tärkeän roolinsa ja toivoo, että yhä useammat nuoret löytävät Kansallisen liigan katsomoihin.

– On tosi tärkeää, että nuorilla tytöillä on esikuvia, joihin voi samaistua. Kun olin itse nuori, naisten jalkapalloa ei oikein nähnyt missään. Silloin ei oikein edes tiennyt, mistä voi unelmoida, Sällström sanoo.

HJK:n harjoitusten ohella Sällström on viettänyt Helsingissä aikaa muun muassa Bono-koiran kanssa lenkkeilemällä. Kuva: Jouko Tapper / Yle

Lauantaina Sällström päässee vihdoin tekemään ensiesiintymisensä neljäntenä sarjassa olevan HJK:n paidassa. Vastassa on peräti 14 pisteen päähän kärkipaikalla karannut KuPS.

– En oikein tiedä, mitä odottaa. En välttämättä odota mitään huippusuorituksia vielä itseltäni, mutta totta kai olen täällä tekemässä maaleja. Toivon mukaan pystyn niitä tekemään mahdollisimman nopeasti.

Tulevaisuudessa Sällströmiä odottaa EM-kisojen lisäksi paluu lääkäriopintojen pariin. Voisiko peliura jatkua vielä ulkomailla?

– Miksei. Minulla on koulu Ruotsissa odottamassa. Sinne pitäisi vuoden päästä syksyllä palata. Eihän sitä tiedä, jos siellä pelaan vielä. Katsotaan EM-kisojen jälkeen, että mitäs sitten, Sällström sanoo arvoituksellisesti.

Lue myös:

Helmareiden kaikkien aikojen paras maalintekijä Linda Sällström palaa Suomeen – HJK nappasi maajoukkuetähden

Taivaanrannan maalari, hyvällä tavalla höpsö ja todella fiksu – juniorivalmentaja, ystävä, ja fysioterapeutti kertovat, millainen on Helmarien tähtihyökkääjä Linda Sällström