1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Mieletöntä tykitystä! Suomen kultaputki jatkuu EM-kisoissa – Ilona Mononen alle 20-vuotiaiden Euroopan mestariksi, keihäässä hopeaa

Ilona Mononen voitti EM-kultaa 3000 metrillä. Muut Suomen kultamitalistit ovat Silja Kosonen ja Saga Vanninen. Keihäänheittäjä Onni Ruokangas saavutti lauantaina EM-hopeaa.

Ilona Mononen juoksi Euroopan mestariksi. Kuva: Getty Images

Suomi saavutti jo kolmannen kultamitalinsa yleisurheilun alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa. Ilona Mononen voitti Euroopan mestaruuden naisten 3000 metrillä.

Lahden Ahkeraa edustavan Monosen voittoaika 9.15,66 on hänen oma ennätyksensä. Monosen, 17, aika on myös kauden kotimainen kärkitulos. Hopealle juoksi Tanskan Sofia Thøgersen (9.16,43) ja pronssille Norjan Ina Halle Haugen (9.16,47).

– Mestaruus ei tunnu ollenkaan todelliselta. En usko tätä vielä. Vaikka tiesin, että minulla on mahdollisuudet, mutta kyllä se silti on niin epätodellista, ettei loppusuoralla kukaan tullut ohi, Mononen sanoi Yle Urheilulle.

Juoksu lähti Monosen mukaan alkuun kävelyvauhtia ja tekeminen tuntui helpolta. Kahden kilometrin jälkeen vauhti alkoi kiihtyä ja Mononen pyrki vastaamaan muiden tekemiin liikkeisiin.

Noin 500-600 metriä ennen maalia Mononen lähti itse kiristämään. Ratkaisun hän teki, kun jäljellä oli 200 metriä.

– Singahdin niin kovaa kuin jaloista pääsi ja se riitti tänään kultaan, Mononen kertasi.

Monosen edellinen ennätys oli 9.17,24. Kova ennätysparannus johtuu Monosen mukaan onnistuneesta harjoittelusta.

– Vaihdoin treeniryhmää ja valmentajaa Lahden Ahkeraan Mikko Rajaniemen valmennukseen. Se on kyllä toiminut. Olen kehittynyt ihan hurjasti viimeisen puolentoista vuoden aikana.

Suomi saavutti lauantaina myös EM-hopeaa, kun keihäänheittäjä Onni Ruokangas, 17, heitti finaalissa toiseksi ennätyksellään 73,06. Kultamitalin voitti Ukrainan Artur Felner tuloksella 78,41.

Suomalaismitalistit Ilona Mononen (vas.) ja Onni Ruokangas. Kuva: SUL

Kovinta kultasadetta sitten vuoden 1995

Suomelle kultaa ovat Tallinnan kisoissa tuoneet myös moukarinheittäjä Silja Kosonen ja seitsenottelija Saga Vanninen.

Edellisen kerran Suomi on yltänyt yhtä kovaan kultasaaliiseen alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa vuonna 1995. Silloin Suomi voitti peräti viisi kultamitalia, kun Euroopan mestaruutta juhlivat Oskari Frösen (korkeus), Tepa Reinikainen (kuula), Glenn Lindqvist (kymmenottelu), Taina Uppa (keihäs) ja Annu Montell (seitsenottelu).

Kolmeen kultamitaliin Suomi ylsi myös vuonna 1977.

Lue myös:

Silja Kosonen ylivoimaisesti moukarin EM-kultaan alle 20-vuotiaissa! Euroopan mestaruus irtosi kisaennätyksellä – "Täytyy olla ylpeä"

Saga Vanninen, 18, teki hurjan tuloksen takareisi kipeänä – valmentaja ei edes tiedä urheilijansa potentiaalia: "Hirmu vaikea arvioida"