1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Rallin MM-sarja

Ikionnellinen Harri-isä kertoi Kalle Rovanperän tulevaisuutta määrittäneistä hetkistä ja myhäili: "Varmaan meni synnytyksessä vähän bensaa suoniin"

Harri Rovanperä oli onnesta soikea poikansa Viron MM-rallin voiton jälkeen. Isä muistaa hyvin Kalle Rovanperän ensimmäiset kilpailut Virossa alakouluikäisenä.

Kalle Rovanperä voitti Virossa uransa ensimmäisen MM-osakilpailun. Kuva: imago sport/ All Over Press

Kalle Rovanperä juhli sunnuntaina Virossa uransa ensimmäistä MM-rallin osakilpailun voittoa. 20-vuotiaasta suomalaiskuskista tuli kaikkien aikojen nuorin osakilpailuvoittaja.

Rovanperä teki Virossa tasaisen varmaa työtä, kun kilpailussa toiseksi sijoittunut irlantilainen Craig Breenin jäi59,9 sekunnin päähän.

Kalle Rovanperä kuvassa
Kalle Rovanperä ajoi MM-rallihistoriaa Virossa

Rovanperä sivuaa voitollaan isänsä Harri Rovanperän MM-osakilpailujen voittojen määrää: isä-Rovanperä ajoi ralliautoilijan urallaan yhden voiton.

– Tässä on ollut aivan järisyttävät hyperhuippufiilikset. Tätä oli tavallaan jo vähän odotettu. Tiesin, että se voitto tulee jossain vaiheessa. Olen viisisataaprosenttisen ylpeä Kallesta, 15 kertaa oman uransa aikana MM-sarjassa palkintokorokkeelle kivunnut Harri Rovanperä hehkutti Yle Urheilulle puhelimitse.

Harri Rovanperä on ylpeä isä. Kuva: AOP

– Kaikki on nyt mahdollista. Uskon siihen, että Kallella on mahdollisuudet voittaa maailmanmestaruus.

Harri Rovanperä ajoi vuosina 1993–2006 113 MM-osakilpailua. Vaikka isä kilpaili huipulla, ei hän painostanut poikaansa lajin pariin. Ennen auton rattiin siirtymistä Kalle ajoi pienempänä mönkijöillä ja mopoilla.

– Kalle on pienestä pitäen halunnut ajaa kaikilla vehkeillä. Pikkupoikana hän sanoi, että hän haluaa ralliauton ja hommasimme hänelle sellaisen. Siitä se sitten lähti. Peltoautoja hänellä on ollut kymmeniä, mitä on mennyt romuksi.

Isä huomasi, että pojassa on potentiaalia jo varhaisessa vaiheessa.

– Kallella varmaan meni synnytyksessä vähän bensaa suoniin, sillä hänellä on ollut sen verran paljon intohimoa ralliin. Kalle oli varmaan kymmenvuotias, kun hänestä näki, että jatkossa ei tarvitse jalkaan laittaa kuin ralliauton ajokengät.

Uransa ensimmäiset kilpailut Rovanperä ajoi Virossa, koska Suomessa hän ei saanut kilpailla alaikäisenä. Alakouluikäinen Rovanperä ajoi rallisprinttejä Virossa.

– Mieleeni on jäänyt hyvin, kun hän ajoi pellavapäisenä nuorena ensimmäisiä oikeita kilpailuja ralliautolla Virossa. Ne ovat sellaisia muistoja, jotka ovat jääneet hyvin mieleen.

– Jos Kalle ei olisi pärjännyt niissä kisoissa, hän ei olisi saanut jatkaa. Se oli sellainen kynnyskysymys vuosia sitten. Se oli ihan eri juttu, kun pääsi ajamaan ja harjoittelemaan muita vastaan. Se oli Kallelle varmasti aika tympeää ajaa yksikseen jääradalla tai metsässä. Se varmasti motivoi Kallea, kun hän pääsi kellosta katsomaan aikoja.

Näin Kalle Rovanperän MM-ralliura on edennyt

Isän mukaan Kalle Rovanperä ei ole koskaan ollut virheherkkä kuljettaja, vaikka kymmeniä peltoautoja menikin aikanaan romuksi.

– Totta kai ulosajoja on tullut ja tuuleekin, sillä ne kuuluvat lajin kuvaan.

Rovanperä nousi voitollaan MM-sarjan neljänneksi. Kausi jatkuu 13.–15. elokuuta Belgiassa.

Lue myös:

Internetissä levinneet videot alakoululaisesta ralliauton ratissa hämmästyttivät – tällainen on Kalle Rovanperän uskomaton tie huipulle

Kalle Rovanperän äiti kertoo liikuttavasta hetkestä historiallisen voiton jälkeen – hämmästelee poikansa poikkeuksellista kykyä

Kommentti: Lahjakkuudeksi kasvanut, ei syntynyt — kolme syytä, miksi Kalle Rovanperän voitto oli mestarillinen

MM-rallihistoriaa! Kalle Rovanperä ylivoimainen ykkönen Virossa – 20-vuotiaasta tuli kaikkien aikojen nuorin MM-osakilpailun voittaja

Kalle Rovanperä katseli suoraa lähetystä ja teki tärkeän havainnon ennen Viron MM-rallin ratkaisua – "Pyrin sen vuoksi ajamaan fiksua ajoa"