Hyppää sisältöön

Terveyshuolet sotkeneet Ari-Pekka Liukkosen valmistautumisen olympialaisiin: "Tuntuu, ettei mikään toimi tällä hetkellä"

Ari-Pekka Liukkonen muistuttaa, että jo välieräpaikka päämatkallaan 50 metrin vapaauinnissa on Tokiossa kovan työn takana. Liukkonen hyppää olympia-altaaseen tiistaina 27. heinäkuuta.

Keväällä EM-altaassa parhaimpaansa yltänyt Ari-Pekka Liukkonen lähtee Tokioon terveyshuolien piinaamana. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Toukokuun lopussa uinnin EM-kultaa 50 metrillä voittanut Ari-Pekka Liukkonen on ennakkoon yksi seuratuimmista suomalaisurheilijoista Tokion olympiakisoissa. Budapestin Euroopan mestaruuden piti olla lähtölaukaus Liukkosen kisakauden huipennukselle, joka konkretisoituisi huippusijoitukseen myös Tokion olympia-altaassa.

Kisamatkan lähestyessä Liukkosen olympiahaaveiden yllä leijuvat kuitenkin synkät pilvet, sillä viimeistelyharjoittelu on ollut kaikkea muuta kuin onnistunut.

– Tällä hetkellä olo on todella tukkoinen ja väsynyt. Viimeiset viikot ovat olleet todella raskasta ja väsynyttä. Toivotaan, että tulevien viikkojen aikana saadaan kropasta jotakin irti ja altaassakin pystyisi tekemään jotakin, Liukkonen päivittelee viime viikkojen ongelmiaan.

– Tuntuu, ettei mikään toimi tällä hetkellä, Liukkonen jatkaa synkällä äänensävyllä.

Euroopan nopeimman uimarin tittelin toukokuussa huippuajalla 21,61 kaapannut Liukkonen on kärsinyt uransa aikana monista terveysongelmista, kuten astmasta, mykoplasmasta ja alaselän ongelmista. Selkäkivut eivät jätä miestä rauhaan tälläkään hetkellä.

– Yläselkä vetää kramppiin ja sitä pitää saada nyt auki. Homma on todella tukkoista ja jumissa muutenkin. Nyt vain pitäisi saada parempaa treenipätkää esiin, hän päivittelee.

– Tällä hetkellä fiilikset eivät ole kovinkaan hyvät, sillä viimeistely kisoihin ei ole mennyt kuten olen odottanut. Tottakai se on jo kova saavutus, että pääsee ylipäänsä olympiakisoihin kisaamaan ja olen paikkani sinne ansainnut.

Uinnin arvokisoja jo vuodesta 2009 säännöllisesti kiertäneen Liukkosen itseluottamus ei ole kuitenkaan alkanut horjua olympiakisojen lähestyessä.

– Peli ei ole menetetty, vaikka en ole saanut kunnon treeniviikkoja tehtyä. Viimeiseen puoleentoista kuukauteen lähdettäessä lähtötasoni oli kuitenkin aika hyvä. Nyt on tehtävä vain niitä asioita, mihin pystyn itse vaikuttamaan.

Liukkonen toteaa, että kovat treenivedot altaassa sekä laadukkaampi voimaharjoittelu ovat jääneet viime viikkojen tärkeillä hetkillä pahasti puutteellisiksi.

– Kroppa huutaisi nyt lepoa, mutta pohjalla ei ole sellaista harjoittelua, josta voisi lähteä keventämään. Mikään ei synny tällä hetkellä väkisin vaan on yritettävä hyödyntää tulevat päivät mahdollisimman hyvin, hän mietiskelee.

Liukkonen on harjoitellut heinäkuussa Jyväskylässä olympiamatkaansa varten. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

”Välieräpaikkakin vaatii hyvää onnistumista”

Kolmansissa olympiakisoissaan uiva Ari-Pekka Liukkonen on ensimmäisen kerran Tokion altaassa 100 metrin vapaauinnin alkuerissä tiistaina 27. heinäkuuta.

– Satanen on vain valmistelua päämatkalleni. Edellisestä kisastartistani on aikaa kuukauden päivät. Näin pitkä kilpailutauko on arvokisavuonna todella pitkä väli, Liukkonen muistuttaa.

Uinnin kokenut arvokisakävijä tietää kellontarkasti, mikä on Tokiossa pelin henki, kun 50 metrin alkuerät starttaavat. Herkässä lajissa onnistumista vaaditaan heti.

– Sellaisella ajalla, jolla menin EM-kisoissa alkueristä jatkoon, ei olympiakisoissa välttämättä mennä jatkoon. Suurin haaste Tokiossa on juuri alkueräuinti ja siitä sitten startti kerrallaan.

Rohkeimmat ovat nostaneet Euroopan mestaruuden ja huippuajan 21,61 myötä Liukkosen jopa Tokion mitalikandidaatiksi. Analyyttinen huippu-uimari tiedostaa kuitenkin herkän pikamatkan tylyt realiteetit sekä tämän hetken vaikean lähtötilanteensa olympialaisiin.

– Meitä on parikymmentä uimaria, jotka hyvänä päivänä taistelemme mitaleista. Finaalipaikka saattaa olla omalla kohdallani tiukassa, koska valmistautuminen ei ole mennyt kovinkaan hyvin.

Liukkosta jo vuosikausia valmentanut Marko Malvela on suojattinsa kanssa täysin samoilla linjoilla.

– Tässä kohden ei suuren suomalaisyleisön todellakaan kannata odottaa mitään mitalia. Sanotaan niin, että tässä vaiheessa EM-kulta on ”sulatettava” ja päästä siirtämään fokus olympiakisoihin. Kisoissa on se yksi alkuerästartti ja siitä olisi päästävä eteenpäin, Malvela sanoo.

Ari-Pekka Liukkosen ensimmäinen kisastartti Tokion olympiakisoissa on siis 27.7. sadan metrin vapaauinnin alkuerä. Liukkosen päämatkan, 50 metrin vapaauinnin alkuerät uidaan 30.7.

Lue myös:

Kaikki Tokion olympialaisista – katso kisaohjelma ja tutustu, miten kisat näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla

IS: Ari-Pekka Liukkosen välit jäissä Uimaliittoon – jättänyt Mimosa Jallow'n kanssa urheilijasopimuksen allekirjoittamatta

Ari-Pekka Liukkosen EM-kultaa edelsi vuosien piina – asiantuntija povaa suomalaisuimareille herkullista menestyspottia Tokion olympialaisista