1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. tennis

Björn Borgin poika Leo mukana Tampereen kovatasoisessa turnauksessa – tennislegenda vitsaili, etteivät meriitit paina perheessä

Leo Borg kantaa legendan nimen taakkaa hartioillaan, missä ikinä hän liikkuukaan. Tampereen perinteinen tennisturnaus Tampere Open kokoaa tällä viikolla haastajapelaajat Ruotulan kentille. Nelinpelissä Borg pelaa Otto Virtasen parina.

Björn Borgin poika Leo mukana Tampereen kovatasoisessa tennisturnauksessa
Björn Borgin poika Leo mukana Tampereen kovatasoisessa tennisturnauksessa

Pellavapaita, aurinkolasit, sandaalit ja lasi viiniä, mukavaa jutustelua rouvan kanssa. Tennislegenda Björn Borg nauttii tamperelaisesta kesätunnelmasta Patricia-vaimonsa kanssa kuin kuka tahansa kuusikymppinen turisti.

Tennisturnauksessa Borg ei kuitenkaan koskaan ole kuin kuka tahansa turisti ja tämän taakan kanssa hänen nuorempi poikansa Leo Borg, 18,on joutunut pelaamaan ottelun jos toisenkin.

Tampereella Leo Borg on turnauksessa sananmukaisesti haastajana. Challenger-tasoisessa tapahtumassa hänen villi korttinsa oikeuttaa ensimmäiselle kierrokselle, mutta jokainen piste ja peli on voitettava itse. Kun sijoitus ATP-rankingissa on 2000 huonommalla puolella, kyyti voi olla hellekelistä huolimatta armottoman kylmää.

– Tiedän, että täällä ei ole yhtään huonoa pelaajaa. Yritän parhaani ja koetan hyökätä kovemman tason pelaajia vastaan, Leo Borg sanoo.

Vaikka Tenniskeskuksessa isä-Borgin hahmo kääntää yleisön päitä, Leo Borgin kannalta on vapauttavaa, että ihan kaikkialla hänen isänsä ei ole Se Borg. Nuorempi polvi saattaa tunnistaa BB-logon vain kalsareista ja urheiluvaatteista, eivätkä välttämättä tiedä laisinkaan 1970-luvun hurjista Borgn ja John McEnroen välisistä otteluista.

– Kyllähän se on kova paikka pojalle, että minne tahansa hän menee, hänen isänsä mainitaan. Toisaalta hän on tottunut jo siihen, ja jotenkin ilmeistäkin näkee, että se kuuluu hänen uraansa. Jos hän haluaa tennisammattilaiseksi, hänen täytyy kantaa isäänsä siinä mukana, Tampere Openin kilpailunjohtaja Veli Paloheimo kertoo.

Leo Borg on legendaarisen tennislegendan Björn Borgin poika. Kuva: Jarkko Vuolle

Isä-Björnin logoilla varustettuna poika ei pelaa eikä hän myöskään pärjää papan tennistitteleillä. Näillä hän ei tosin ole koskaan halunnutkaan pärjätä.

– Nuorempana en ollut kovinkaan sinut sen asian kanssa mutta nykyisin ymmärrän jo, että isän ura seuraa minua joka päivä omalla tennisurallani. Hän oli hurjan hyvä, mutta en ota siitä mitään paineita, Leo Borg sanoo.

– Hän menee omaa polkuaan. Hänen on treenattava ja kehityttävä itse, ja pelattava omat turnauksensa. Tietysti hän kohtaa paineita, mutta hän käsittelee ne hyvin. Yritän antaa hänelle neuvoja, mutta hän sanoo vain, että sinä et iskä ymmärrä tenniksestä yhtään mitään, Björn Borg sanoo leveästi hymyillen.

Nelinpeliä Otto Virtasen parina

Vanhemmat eivät seuraa paikan päältä jokaista pojan turnausta, mutta silloin kun paikalla ollaan, otteluita analysoidaan tavallista tarkemmalla katseella.

Leo Borg pelaa kaksinpelin lisäksi Tampereella ainakin yhden ottelun verran nelinpeliä, parinaan hänellä on suomalaislupaus Otto Virtanen. Kaksikko ei ole pelannut koskaan aiemmin yhdessä, joten myös nelinpelissä Borgin edesottamukset ovat kovassa testissä.

Virtasen tuorein ATP-sijoitus oli 523, joten kaksikko ei ole välttämättä turnauksen tasavahvin.

– Siitä ei välttämättä voi kauhean paljon odottaa mutta mielenkiintoinen peli on tulossa. Odotan, että Otto Virtanen menisi tässä turnauksessa (kaksinpelissä) kierroksen, pari eteenpäin, Paloheimo pohtii realistisena.

– Virtasella on mahdollisuudet kehittyä erinomaiseksi pelaajaksi, joten nelinpeli yhdessä on heille molemmille hieno mahdollisuus, Björn Borg pohtii.

Paloheimon ja Björn Borgin tiet ovat kohdanneet jokusessa näytösottelussa takavuosina, joten konkareiden keskinäisellä historialla oli väliä siihen, että ruotsalaisperhe ylipäätään nähdään Tampereella.

– Leo haluaa tehdä tenniksestä ammatin ja hän tarvitsee vähän apua. Me katsoimme, että se on oikein hyvä juttu Tampereelle, että Leo tulee. Kun vielä isäkin tuli paikalle, niin totta kai se lisää tätä tennisfiilinkiä, Paloheimo iloitsee.

– Hän reissaa hirmuisesti ympäri maailmaa, mutta nyt saamme olla viikon ajan yhdessä Tampereella. Se on meille kaikille mukavaa ja tunnelmallista, Björn Borg kiittelee perheloman mahdollisuudesta.

Leo Borg pelaa Tampereella myös nelinpeliä. Kuva: Jarkko Vuolle

Jet set -tennis on historiaa

Isä-Borgin valtakaudella 1970- ja 80 -luvuilla maailman tennishuiput olivat paitsi urheilusankareita myös jet set -juhlien vakionäky. Tuohon aikaan persoonat loistivat seurapiiripalstoilla eri tapaan kuin nykyisin. Tänä päivänä tennistähdet ovat toki julkkiksia edelleen, mutta urheilullisuus on astetta timmimpää.

– Ihan samoin kuin muutkin urheilulajit, tennis on mennyt eteenpäin valtavasti. Pelaajat lyövät niin paljon kovempaa, kuten Rafael Nadal tai Novak Djokovic. Tiedän, että Leo haluaa päästä heidän tasolleen ja korkeammalle, se on pitkä taival vaeltaa. Tennis on muuttunut pelinä niin paljon, Björn Borg sanoo.

Leo Borg eteni tänä kesänä Pariisin junnuturnauksessa kolmannelle kierrokselle. Borg oli alkuvuodesta junioreiden maailmanlistalla jopa 12., ja tällä hetkellä sijoitus on 20:s. Massakentillä voittoprosentti on ollut 80, joten ainakin Tampereen kentät sopivat tukholmalaiselle.

Veli Paloheimo pitää Leo Borgia hyvätasoisena pelaajana. Hän tosin muistuttaa, että Borgin tasoisia pelaajia on todella paljon ympäri maailman.

– Tämä kisa on hänelle todella kova, mutta niin se on kaikilla. Näiden nuortenkin täytyy joskus aloittaa ja päästä koviin peleihin, että saa vähän tuntumaa, Tampere Openin kilpailunjohtaja Veli Paloheimo arvioi.

Aikuisten isoihin turnauksiin pääseminen on tuhansien työtuntien takana. Tenniksen maailmanlistalla hän on vielä tavallinen svensson yli 2000 ATP-rankingin sijoituksellaan.

– ATP-tasolle on tehtävä töitä joka päivä. Olen yrittänyt treenata koronavuoden aikana niin paljon kuin mahdollista, kun kilpailuja ei ole ollut, Leo Borg sanoo.

– Junnuvuosien jälkeen tulevat nyt Future- ja Challenger-tason turnaukset. Hän pääsee pelaamaan isojen poikien kanssa ja siitä on vain jatkettava. Hänen kehityksensä näyttää lupaavalta ja mikä tärkeintä, hän haluaa tulla hyväksi pelaajaksi, isä kiittelee.

Leo Borg on junioreiden maailmanlistalla 20:s. Kuva: Jarkko Vuolle

18-vuotias Leo aloitti pelaamisen kuuden vanhana ja tosissaan pelihommat lähtivät käyntiin viitisen vuotta sitten. Muutaman vuoden treenaamisen jälkeen isä ja poika totesivat yksissä tuumin, että parempi etsiä toiset pelikaverit. Keskinäiset ottelut kääntyisivät tänä päivänä voittojuhliin, mutta kummalle?

– Me olemme pelanneet paljon yhdessä ja sanoin jo jossain välissä, että en enää pelaa hänen kanssaan, isä-Borg naurahtaa ja jatkaa olevansa liian vanha ja pojan olevan liian taitava hänen pelikaverikseen.

Lue myös:

Tennislegenda Roger Federer jää loukkaantumisen takia pois Tokion olympialaisista – "Jokainen kerta on ollut kunnia ja urani kohokohta"

Emil Ruusuvuori kukisti Ruotsin Mikael Ymerin Båstadin ATP-turnauksen avauskierroksella