1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Mestarien liiga

Niklas Moisander on Malmön mukana HJK:ta vastaan tärkeässä karsintaottelussa – "Tiedämme sen, että Klubi on parempi joukkue kuin Riika"

Ruotsin ja Suomen parhaat jalkapallojoukkueet iskevät yhteen Mestarien liigan 2. karsintakierroksen avausosassa keskiviikkona.

Niklas Moisander esiintyi viime keväänä vielä Werder Bremenin miehistössä. Kuva: 2021 Getty Images

Ruotsalaisseura Malmö FF:n rivessä esiintyy keskiviikkona uusi suomalainen, kolmisen viikkoa sitten vuoden pestillä seuraan hankittu konkaritoppari Niklas Moisander, 35.

– Vaikka hotellissa vielä asun, niin hyvin olen jo kotiutunut tänne. Ammattimainen seura tämä on kentällä ja myös sen ulkopuolella. Tässä vaiheessa uraa tämä askel tuntuu oikein hyvältä. Joukkueessa on minusta hyvä taso ja se on Ruotsin paras sarjataulukonkin mukaan. Kaikki on vastannut odotuksia.

– Kun keskellä kautta tulee mukaan, tämä on ainakin minulle ihan spesiaali homma. Ensimmäistä kertaa uralla tuli nyt tämäkin koettua. Olen harjoitellut tosi kovaa kolme viikkoa päästäkseni pelikuntoon. Pelilupakin tuli itse asia vasta kuusi päivää sitten. Toivottavasti pääsen mahdollisimman nopeasti pelaamaan.

Muun muassa Werder Bremenin kapteenina aiemmin toiminut Moisander uskoo, että hän on keskiviikkona Mestarien liigan 2. karsintakierroksen avausosassa ensimmäistä kertaa uuden seuransa kokoonpanossa, mutta peliaikaa tärkeässä koitoksessa ei välttämättä heti liikene. Ottelu Helsingin Jalkapalloklubia vastaan alkaa Malmössä klo 20.

"Ruotsin paras seura vastaan Suomen paras"

Ruotsin pääsarjaa Allsvenskania johtava Malmö FF on pohjoismaisella jalkapallomittarilla mitattuna futiksen jättiläinen, joka pelasi ennen koronaviruspandemiaa kahtena edelliskautena (2020 ja 2019) Eurooppa-liigaa ja eteni siinä lohkovaiheesta jatkoon molemmilla kerroilla. Vasta pudotuspeleissä VFL Wolfsburg ja Chelsea olivat liian kovia Malmö FF:lle.

– Odotan tiukkaa kahta matsia HJK:ta vastaan. HJK on pelannut tosi vakuuttavasti sekä Veikkausliigassa että europeleissä. Tiedämme sen, että Klubi on parempi joukkue kuin Riika. Kun miellä on ensimmäisenä kotipeli, yritämme käyttää sen hyväksi. Asetelma on hieno; Ruotsin paras seura vastaan Suomen paras, makusteli Moisander.

Niklas Moisander päätyi Malmön miehistöön kesäkuun lopussa 2021. Kuva: Getty Images

Moisander siirtyi heinäkuussa 2003 hollantilaisen Ajaxin organisaation kautta maailmalle ja on kohdannut viimeksi suomalaisjoukkueen peräti 18 vuotta sitten. HJK:ta vastaan hänelle tulee tuttuja naamoja vastaan; Riskin veljekset Riku ja Roope, Toni Koskela, Markus Halsti, Janne Saksela,

– Onhan minulta tietty kyselty, millainen joukkue on vastassa, kun olen suomalainen. Nykyään homma hoituu kaikkialla kuitenkin niin ammattimaisesti, että (HJK:n) pelejä ja vastustajan pelaajia on katsottu videoilta ilman minunkin vinkkejä, naurahtaa Moisander puhelimessa.

Halsti: Mahdollisuudet yllätykseen

HJK:n Markus Halsti myöntää ääneen ennakkoasetelman tosiseikat, mutta ei lähde liikaa nöyristelemään.

– Fakta on se, että Malmö on edellä meitä aika monessa asiassa niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Me lähdemme isona altavastaajana tähän ottelupariin, jos katsotaan ihan tilastoja ja muita sellaisia, Malmössä vuosina 2008–14 pelannut Halsti sanoi.

– Uskon kuitenkin, että altavastaajan asema sopii meille hyvin. Kun katsoo, miten hyvin olemme pelanneet koko kevään niin joukkueena kuin yksilötasolla, niin uskon, että meillä on erittäin hyvät mahdollisuudet yllättää Malmö.

Halsti tuntee Moisanderin "Niken" hyvin nuoriso- ja A-maajoukkueajoilta. HJK-topparista on aina upea asia, kun eurokentillä vastaan astelee muita, tuttuja suomalaisia. Se on itse asiassa harvinaista herkkua.

Kuva: Lehtikuva

– Itse en usko, että Moisander heitetään heti näin kovaan paikkaan, ainakaan meitä vastaan. Hän kun tuli vasta joukkueeseen. Hyvin viime peleissä toiminutta puolustusta ei futiksessa niin vain yleensä muuteta, eikä toppari-pelipaikan pelaajia testailla ainakaan tällaisissa peleissä, Halsti pohtii.

Malmö viimeistellyt paljon maaleja

Malmö FF:n päävalmentaja Jon Dahl Tomasson iloitsee, että joukkue on juuri nyt hyvässä iskussa ja voittanut kolme viimeisintä ottelua maalierolla 10–1. Malmön vahvuus on edelleen maalintekovoima, se on jäänyt kuluvalla kaudella vain kerran maalitta yhdessä Ruotsin cupin mittelössä.

– On hienoa tehdä aina maaleja. Jalkapalloa tulisi minusta pelata kannattajien takia. Haluamme pelata modernia jalkapalloa ja uskon, että olemme nostaneet tasoamme kauden edetessä. Silti emme saa unohtaa, että jalkapallossa on yhtä tärkeää puolustaa myös hyvin, Dahl Tomasson muistuttaa.

– En haluaisi verrata joukkueita ja vastustajia keskenään, mutta Riga FC, jonka kohtasimme UCL:n edellisellä karsintakierroksella, oli erittäin puolustava joukkue, enkä usko HJK:n olevan ihan samanlainen joukkue, Malmön valmentaja toteaa seuransa nettisivuilla.

Vaikka Malmö FF ei ollut Riga FC:tä vastaan mitenkään vakuuttava (kotona 1–0, vieraissa 1–1), niin HJK:n Halsti korostaa, että menneet pelit on jo unohdettu.

– Meillä on edessä ihan uusi ottelupari. Miten me sovitaan Malmölle ja kuinka Malmö sopii meille, on esimerkiksi ihan eri asia kuin, mitä nähtiin avauskierroksella.

– Kun katsoo, miten HJK esiintyi 1. karsintakierroksen vieraspelissä, niin antaahan se itseluottamusta meille. Hoidimme sen erittäin tyylikkäästi. Europeleissä on tärkeää, että tietää omat vahvuudet ja tiedostaa samalla myös asiat, joissa pitää olla hereillä vastustajaa vastaan.

"Ei voi pimputella puolustuksessa"

Malmö on rutinoitunut joukkue europeleissä ja varsinkin sen korkea prässipelaaminen on seikka, johon HJK:n on löydettävä lääke. Halsti tietää, ettei HJK ole kohdannut Veikkausliigassa samantasoista joukkuetta kuin Malmö.

– Emme saa alkaa pimputella liikaa alhaalla, mutta emme myöskään saa pelätä Malmötä. Tiedän kokemuksesta, että Malmö haluaa heti näyttää vastustajille, että tämä on heidän kotikenttänsä. He tulevat aggressiivisesti päälle.

– Se on hiuksenhieno raja, miten me voimme olla rohkeita, olematta kuitenkaan tyhmänrohkeita. Pelata pitää pystyä, emme voi vain vetää pitkää palloa. Se ei ole meidän peliä, eikä meillä ole isoa kärkeä, vaikka onkin hyökkäyksessä nopeutta.

Juventuksen Arturo Vidal (vas.) ja Malmön Markus Halsti kaksinkamppailussa eurokentillä vuonna 2014. Kuva: Getty Images

– Vaikka meillä ei ole sellaista rutiinia kuin vastustajalla, niin ainakin ensimmäisen karsintakierroksen vierasmatsissa teimme kaikki asiat ihan oikein ja siksi haimme siitä hyvän tuloksen. Uskon, että me olemme ymmärtäneet sen, kuinka europelit ovat erilaisempia pelejä kuin Veikkausliigan ottelut, jatkaa Halsti.

Entisenä Mälmö FF:n pelaajana Halsti sai moikkailla tuttuja naamoja, kun hän saapui tiistaina HJK:n väreissä tuttuun, jalkapalloa rakastavaan ruotsalaiskaupunkiin. Halstilta nähtiin Ruotsin vuosilta "kasvutarina", joka alkoi loukkaantumisista vuonna 2008, mutta päättyi Allsvenskanin mestaruuteen ja Ruotsin supercupin voittoon vuonna 2013 sekä Mestarien liigan historialliseen lohkovaihepaikkaan 2014.

Otteluparin toinen osa pelataan Helsingissä 27. heinäkuuta. Voittaja kohtaa Mestarien liigan 3. karsintakierroksella Glen Kamaran edustaman Rangersin. Vaikka HJK häviäisi otteluparin Malmölle, se jatkaa otteluita Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella. Tässäkin tapauksessa HJK:lla olisi edelleen mahdollisuudet lohkovaiheeseen Eurooppa-liigassa tai konferenssiliigassa.

Lue myös:

Honka pohjusti maukkaat asetelmat kotiotteluunsa – venyi vierastasapeliin Sloveniassa

HJK selkeällä voitolla jatkoon Mestarien liigassa – seuraavalla kierroksella vastaan tulee Malmö