1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Uusi NHL-joukkue valitsee pelaajansa – Kaapo Kähkönen todennäköisin suomalaisvalinta

Ensi yönä järjestettävässä NHL:n laajennusdraftissa on tarjolla paljon suomalaispelaajia. Mikael Granlund ja Joonas Donskoi ovat myös pelaajia, joista Seattle Kraken voisi olla kiinnostunut, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Kaapo Kähkönen pääsi viime kaudella pelaamaan NHL:ssä. Kuva: Getty Images

Keskiviikkona se vihdoin tapahtuu: Seattle Krakenista tulee oikeasti NHL:n 32. joukkue, kun se valitsee pelaajansa laajennusdraftissa.

Vuonna 2018 liigassa aloittanutta Vegasia lukuun ottamatta Seattle saa valita kustakin NHL-joukkueesta itselleen yhden pelaajan. Muut joukkueet voivat suojata osan pelaajistaan, joita Seattle ei voi valita joukkueeseensa.

Seattlen joukkueessa pitää olla draftin jälkeen kolme maalivahtia, yhdeksän puolustajaa ja neljätoista hyökkääjää. Lisäksi vähintään kahdellakymmenellä pelaajalla tulee olla voimassa oleva sopimus alkavalle 2021–2022-kaudelle.

Laajennusjoukkueen on myös pidettävä huoli, että se mahtuu palkkakulujen osalta NHL:n palkkakaton alle. Tämä tarkoittaa käytännössä maksimissaan 81,5 miljoonan vuosittaista palkkanauhaa.

Kuumin kysymys suomalaisittain tietenkin kuuluu: päätyykö Seattleen yhtäkään suomalaispelaajaa?

Kraken-GM Ron Francisilla on ainakin mistä valita.

Pelkästään suomalaisia maalivahteja on tarjolla neljä. Bostonin Tuukka Rask on suojaamatta jääneistä suomalaisveskareista tunnetuin. Stanley Cupin sekä parhaan maalivahdin palkinnon NHL-urallaan voittanut Rask, 34, on edelleen huipputason maalivahti.

Raskin päätymistä Seattleen ei voi pitää kovin todennäköisenä. Paitsi että Rask on jo 34-vuotias, hän on myös ilmoittanut halustaan pelata NHL:ssä ainoastaan Bostonissa. Lisäksi savonlinnalaislähtöinen maalivahti on ilman sopimusta. Seattlen on siis turha käyttää Raskiin yhtä vuoroa, kun se voi yhtä hyvin yrittää halutessaan napata suomalaisen myöhemmin vapailta markkinoilta.

Tuukka Rask ei todennäköisesti siirry Seattleen. Kuva: Getty Images

Tuskin Grunge-kaupungin kiekkoylpeyden paidassa myöskään Antti Raantaa tai Mikko Koskista nähdään. Raskin tavoin ilman sopimusta oleva Raanta on kärsinyt paljon loukkaantumisista, mikä on jarruttanut merkittävällä tavalla raumalaisen menoa tarunhohtoisessa. Ailahtelevasti esiintynyt Koskinen, 33, tuskin on hänkään Seattlen listoilla kovin korkealla.

Kaapo Kähkönen sen sijaan todennäköisesti on.

Erinomaisen tulokaskauden Minnesotassa pelannut Kähkönen on kiistatta houkuttelevin valinta Minnesotasta. Vasta 24-vuotiaalla Kähkösellä on erinomaiset näytöt AHL:stä ja nyt myös yhden kauden osalta NHL:stä. Wildin muista varteenotettavista ehdokkaista Carson Soucy on peruspakki ja Nick Bonino sekä Marcus Johansson ikääntyviä vapaita agentteja.

Kähköstä voi hyvällä syyllä pitää todennäköisimpänä Seattlen suomalaispelaajana.

Hakanpää pakkien yllätysnimi?

Potentiaalisten puolustajien osalta lista on lyhyt. Olli Määttä, Markus Nutivaara ja Jani Hakanpää ovat suomalaisnimistä mielenkiintoisimmat. Kaksinkertaista, liikkeeltään kulmikasta Määttää Seattle tuskin valitsee ja Floridasta Kraken halunnee Nutivaaran sijaan maalivahti Chris Driedgerin.

Hakanpää voisi olla yllätysnimi Seattleen, mutta myös Hakanpää on ilman sopimusta. Carolinalla on useita laadukkaita pelaajia tarjolla, joten Seattlen kannattaa valita joku kokeneemmista varaustilaisuudessa ja yrittää kaapata Hakanpää vapailta markkinoilta myöhemmin.

Hyökkääjissä tarjolla on niin ikään useita vaihtoehtoja, joista Valtteri Filppulan ja Leo Komarovin kaltaiset veteraanit voidaan unohtaa.

Mikael Granlund olisi Seattlelta mielenkiintoinen valinta. Kuva: Getty Images

Mikael Granlund ja Joonas Donskoi sen sijaan ovat nimiä, joista Seattle saattaa hyvinkin olla kiinnostunut. Granlund, 29, on ollut kahden vuoden ajan Nashvillen ehdotonta parhaimmistoa ja energinen Donskoi, 29, pelasi menneellä kaudella Coloradon kolmosketjussa loistavan kauden.

Kaksikosta Granlund on vapaa agentti, joten hänet Seattle voisi koittaa kaapata myöhemminkin. Etenkin, kun se voisi napata Nashvillesta esimerkiksi ruotsalaissentteri Calle Järnkrokin. Donskoin ohella Coloradon kenties houkuttelevin vaihtoehto voisi olla J.T. Compher, raahelaisen tavoin alle neljän miljoonan pelaaja, mutta joka on kolme vuotta suomalaista nuorempi.

Nashvillessa tarjolla olisi myös Erik Haula, joka on Granlundin tavoin rajoittamaton vapaa agentti. Mikäli Seattle kuitenkin valitsee Nashvillesta suomalaisen hyökkääjän, valinta kohdistuu todennäköisemmin Granlundiin.

Tuskin NHL:n uutuusjoukkueessa siis kovin montaa suomalaispelaajaa nähdään ainakaan laajennusdraftin kautta.

Etuajo-oikeus neuvotteluihin rajoittamattomien kanssa

Toki on mahdollista, että Seattle tekee muiden seurojen kanssa niin sanottuja sivudiilejä. Niissä muut seurat maksavat Seattlelle siitä, että nämä jättävät ottamatta joitakin suojaamattomia pelaajia. Korvaus voi olla pelaajia tai varasvuoroja. Tällaisten kauppojen kautta Vegas teki kesällä 2018 lihavan tilin – ja siksi tuskin nyt nähdään kolmen vuoden takaisia ylilyöntejä tältä osin.

Yhtä kaikki mahdollista on, että tällaisen sivudiilin kautta liikkuu myös suomalasia.

Seattlella on lisäksi ollut sunnuntaista alkaen kolmen päivän yksityisoikeus neuvotella kaikkien rajoittamattomien vapaiden agenttien kanssa. Potentiaalisista suomalaisittain tämä koskee Raskia, Raantaa, Hakanpäätä, Granlundia ja Haulaa.

Löisin silti rahani likoon Kaapo Kähkösen puolesta.

Lue myös:

Granlund ja Donskoi ovat NHL:n uutuusjoukkueen saatavilla – Seattle Kraken valitsee pelaajansa tällä viikolla

NHL:ssä koettiin historiallinen hetki: pelaajalupaus Luke Prokop kertoi homoudestaan – "Haluan elää elämääni niin kuin itse haluan"

ESPN: NHL:n runkosarjan otteluohjelmassa on olympiatauko