1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

WHO: Olympialaisten koronariski on väistämätön ja tapahtumaa ei pitäisi arvioida tartuntamäärien perusteella

Maailman terveysjärjestön johtajan mukaan tärkeämpää on nopea tartuntojen nopea jäljitys ja eristäminen Tokion olympialaisissa.

Tokion olympialaisissa on tiukat turvatoimet, joilla koronaviruksen leviämistä pyritään estämään. Kuvassa vartija Tokion olympiastadionin ulkopuolella. Kuva: Franck Robichon / EPA

Tokion olympialaisten aikataulun, suomalaisten kisapäivät, lähetystiedot ja tärkeimmät uutiset löydät Ylen kisasivuilta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Tokion olympialaisia ei pitäisi arvioida esiintyvien koronavirustapausten perusteella. WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo, että riskin eliminointi kokonaan on täysin mahdotonta.

– Onnistumisena on pidettävä sitä, että tapaukset tunnistetaan, eristetään, sekä hoidetaan mahdollisimman nopeasti ja leviäminen keskeytetään, Adhanom kertoi.

Olympialaisiin liitettyjen koronatapusten määrä tässä kuussa oli uutistoimisto AP:n mukaan keskiviikkoon mennessä 79, kun mukaan on laskettu myös vielä kotimaissaan tartunnan saaneita urheilijoita, joiden kisamatka on peruttu.

Tokion koronasääntöjen mukaan tartunnan saaneiden urheilijat kanssa lähikontaktissa olleet urheilijat voivat jatkaa harjoittelua ja suorituksiin valmistautumista eristäytyneenä ja erityisen tarkkailun alaisena.

Tiistaina uutisoitiin, ettei Tokion olympialaisten järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Toshiro Muto sulje pois vaihtoehtoa, että kisat peruttaisiin viime hetkellä. Jatkuvasti kasvavat koronatartunnat ovat aiheuttaneet kisajärjestäjille suuria haasteita.

Kisat ovat jo kuitenkin käynnissä. Ensimmäiset kisatapahtumat olivat softballissa ja jalkapallossa keskiviikkona, vaikka kisojen avajaiset ovat virallisesti perjantaina.

Lue myös:

Tokion olympialaiset alkoivat yllätystuloksella jalkapallossa: Yhdysvaltojen 44 tappiottoman ottelun putki katkesi, Ruotsi juhli voittoa

Kaikki Tokion olympialaisista – katso kisaohjelma ja tutustu, miten kisat näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla

Koronatartunnat leviävät Tokiossa – olympiapomon mukaan kisojen peruminen viime hetkellä on mahdollista

USA:n miesten koripallomaajoukkue tukalassa tilanteessa, Markkasen seuratoveri karanteenissa – tähtisikermä matkasi Tokioon vain kahdeksan pelaajan voimin

Japanilaiset televisioryhmät kyttäävät olympiavieraiden virheitä Tokiossa – Ylen toimittaja kertoo, miten liikkumista salakuvataan miljoonille katsojille