1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Stanley Cupia tosissaan jahdanneesta Coloradosta Seattleen siirtynyt Joonas Donskoi aavisti kohtalonsa: "Tietenkin olen myös vähän pettynyt"

Raahelaislaituri Joonas Donskoi valittiin NHL-joukkue Seattle Krakeniin aikaisin torstaiaamuna. Kaksijakoisten ensituntemusten jälkeen Donskoi myöntää uuden seuran tuovan mukanaan myös uutta intoa pelaamiseen.

Joonas Donskoi uskoo maisemanvaihdoksen antavan virtapiikin Seattleen saapuville uusille pelaajille. Kuva: Getty Images

Joonas Donskoista tuli torstaina ensimmäinen NHL:n laajennusjoukkue Seattlen suomalaispelaaja. Kraken-nimeä kantava seura nappasi Coloradossa erinomaisen kauden pelanneen raahelaislaiturin riveihinsä aikaisin Suomen aikaa pidetyssä NHL:n laajennusvaraustilaisuudessa.

29-vuotias Donskoi teki päättyneellä kaudella maaliennätyksensä (17) NHL:ssä, vaikka otteluita pelattiin runkosarjassa tavallisen 82 sijaan vain 56. Kolmosketjussa pääosin esiintynyt Teräs-Kiekon kasvatti oli lopulta Stanley Cupia tosissaan tavoitelleen joukkueen viidenneksi paras maalintekijä.

Tätä taustaa vasten lähtö Seattleen on Donskoille jopa pieni pettymys, sillä Colorado taistelee Stanley Cupista uskottavasti myös tulevilla kausilla.

– Aika kaksijakoiset fiilikset tässä on. Tietenkin olen myös vähän pettynyt. Kun tein Coloradoon nelivuotista sopimusta, päällimmäinen ajatus oli, että voisi sen Stanley Cupin voittaa. Kahdesti on jäänyt tavoite tältä osin saavuttamatta, niin olisin tietenkin toivonut, että olisin saanut olla siinä jahdissa vielä mukana, Donskoi sanoo tuoreeltaan Yle Urheilulle.

– Samaan aikaan olen kuitenkin tosi innoissani menossa Seattleen. Tällaista tämä bisnes NHL:ssä on.

Donskoi viimeisteli Coloradon paidassa 51 ottelussa 17 maalia ja antoi ohessa 14 maaliin johtanutta syöttöä viime kaudella. Kuva: Getty Images

Lähtö osuu haastavaan saumaan

Ei lähtö Seattleen Donskoille kuitenkaan yllätyksenä tullut. Monin paikoin aavisteltiin, että valinta kohdistuisi joko joukkueen suomalaispelaajaan tai keskushyökkääjä J.T Compheriin. Seattle sai valita Vegasia lukuun ottamatta kustakin NHL-seurasta yhden pelaajan.

– Onhan tämä takaraivossa ollut viimeiset pari viikkoa. Olen ollut tietoinen siitä, että lähtö saattaa tulla. On meillä vaimon kanssa ollut suunnitelma a ja b tämän varalta. Eikä siinä mitään, tämä on taas omalle uralle uusi mahdollisuus ja sitä kautta olen aika innoissani.

Siviilielämän kannalta lähtö toiseen kaupunkiin tulee Donskoin perheelle haastavaan saumaan. Pelaajan puoliso on viimeisillään raskaana, joten muutto toiseen kaupunkiin tapahtuu vasta perheen esikoisen syntymän jälkeen.

Donskoilla on myös Denverissä talo, josta perheen pitäisi päästä eroon.

– Hässäkkää tosiaan, ensi kuussa meille on poika tuloillaan, mikä hieman vaikeuttaa asioita muuttamisen suhteen. Asunto näyttää nyt löytyneen Seattlesta ja myydään tämä vanha sitten, kun tilanne hieman rauhoittuu.

Eikä intohimoisen autoharrastelijan tapauksessa sovi niitäkään unohtaa.

– Sitä minä tarkoitin, kun puhuin hässäkästä. Ensin piti sumplia autokuviot ja nyt vasta aletaan miettiä asuntoasioita, Donskoi heittää ja nauraa perään.

Donskoi uskoo Seattlen tekevän pelaajakauppoja vielä ennen kauden alkua. Kuva: Hannah Foslien/Getty Images

Uusi joukkue, uusi mahdollisuus

Se, millaiseen joukkueen Joonas Donskoi lopulta pääsee, on vielä hämärän peitossa. Toki Kraken valitsi keskiviikkona itselleen joukkueellisen pelaajia, mutta nyt käsillä oleva joukkue tuskin on se, mikä lokakuussa luistelee avausottelussa jäälle. Muutoksia lienee eri vaiheiden kautta vielä luvassa.

Etenkin hyökkäysosasto kaipaa vielä vahvistuksia.

– Hyviä pelaajia siihen tuli. Aika paljonhan Seattlella oli valinnan varaa ja siellä oli tosi koviakin nimiä saatavilla. Ihan lupaavalta näyttää, koska saimme paljon hyviä jätkiä. Veikkaan, että tosi kiireinen tulee tämä loppukesä vielä seuralla olemaan ja luulen, että joitakin pelaajakauppoja tullaan tekemään.

Donskoi uskoo maisemanvaihdoksen laajennusjoukkueeseen antavan pelaajille virtapiikin.

– Kyllä se virtaa tuo varmasti joka jätkälle. Tämä on kaikille ihan uusi tilanne ja itsekään en tunne entuudestaan sieltä montaakaan pelaajaa. Onhan se jännittävää, Donskoi pyörittelee.

Kaupunkina Seattle herättää Donskoissa pelkästään positiivisia ajatuksia. Seattle tunnetaan intohimoisena urheilukaupunkina, mikä on näkynyt jo varhaisessa vaiheessa kovana kiinnostuksena Krakenia kohtaan.

– Siellä näkyi jo nyt olevan buumi aika lailla päällä. Kausikortit taidettiin myydä loppuun kahdessatoista minuutissa. Selvästi kaupunki on aika innoissaan siitä, että saavat lätkäporukan sinne. Minulla asuu siellä myös muutama kaveri ja he ovat puhuneet, että se on urheilukaupunki kaikin puolin, Donskoi toteaa.

– Ja onhan se ainutlaatuinen kokemus päästä näkemään kokonaan uusi organisaatio. Uskon, että hyviä kokemuksia on luvassa, Donskoi päättää.

Lue myös:

Seattle Kraken nappasi riveihinsä Joonas Donskoin – katso lista NHL:n tulokasjoukkueen uusista pelaajista

Kommentti: Uusi NHL-joukkue valitsee pelaajansa – Kaapo Kähkönen todennäköisin suomalaisvalinta

Kommentti: Coloradon supertähden kiroiluun kiteytyy mestarisuosikin mahalasku – Mikko Rantanen ja kumppanit hävisivät Vegasin kärkipelaajille