1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Tässä lajissa Suomella on mahdollisuus yllätysmitaleihin Tokiossa – "Purjehtijan kannalta paljon hankalampia olosuhteita ei voi kuvitella"

Taistelu purjehduksen olympiamitaleista aikaa sunnuntaina. Suomea Enoshiman haastavissa olosuhteissa edustavat Tuula Tenkanen, Kaarle Tapper, Tuuli Petäjä-Sirén sekä pari Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen.

Tuula Tenkanen on yksi Suomen ennakkoon vahvimmista edustajista. Kuva: Suomen Purjehdus ja Veneily

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Suomen purjehdusjoukkue valmistautuu olympiakisoihin Enoshimassa, noin tunnin matkan päässä Tokiosta, jossa purjehduskilpailut käydään. Sunnuntaina urakkansa aloittavat Tuula Tenkanen Laser radialissa, Kaarle Tapper Laserissa ja Tuuli Petäjä-Siren RS:X-luokassa. Keskiviikkona vauhtiin pääsevät Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen Nacra 17 -luokassa.

Enoshima on purjehtijoille mielenkiintoinen paikka eivätkä olosuhteet ole helpoimmasta päästä.

– Kuten isoissa regatoissa usein käy, olosuhteet juuri ennen kilpailun alkua ovat jotain ihan muuta kuin kilpailun aikana. Siellä on ollut kevyttä, miellyttävää keliä ja ihanteelliset olosuhteet. Lähialueilla on kuitenkin muhimassa trooppinen myrsky, joka muuttaa olosuhteet, Yle Urheilun asiantuntija Eero Lehtinen kertoi.

Maajoukkueen valmentaja Joakim Wilenius kertoo paikan päältä samanlaista tietoa.

– Olosuhteet ovat vaihtelevat. Nyt on ollut enimmäkseen heikkoa keskituulta mereltä. Ensimmäisenä kisapäivänä odottaa koillistuuli osittain maalta, erityyppistä keliä mitä on tähän asti ollut.

Lehtisen mukaan siihen on osattu varautua, että merialueella olevien myrskykeskusten vuoksi ulkomereltä tulee pitkäaikaisia, isoja aaltoja. Tuuli puhaltaa maista, se on kuumaa ja kääntyilee paljon. Tuuli voi olla liian kovaa kilpailemiseen tai toisaalta voidaan joutua odottamaan tuulta.

– Purjehtijan kannalta hirveän paljon hankalampia olosuhteita ei voi kuvitella. Korvien väli on tosi kovilla, Lehtinen totesi.

Suomalaisilla hyvät yllätysmahdollisuudet

Lontoon ja Rion olympialaisissa osa suomalaispurjehtijoista kuului luokkiensa ennakkosuosikkeihin. Nyt sitä asetelmaa ei ole. Lehtinen pitää sitä etuna suomalaislle. Paineita ei ole.

Asiantuntijan ja valmentajan puheista kuitenkin kuulee, että oikeastaan kaikilla suomalaisilla on onnistuessaan mahdollisuudet korkealle. Kaikilla on näyttöjä kansainvälisten kilpailujen kärkisijoista. Koronapandemiasta johtuen purjehtijat eivät ole juuri kohdanneet toisiaan ja kilpailutuntuma on kaikilla maailman huipuilla vähäinen. Siksi yllätyksiä voidaan nähdä.

Laser radial -luokan Tuula Tenkanen on ennakkoon yksi Suomen vahvimmista edustajista.

– Hän oli olympiaviitonen Riossa ja monta muutakin arvokisamenestystä on. Se on jo sellainen lähtökohta, että katseet kääntyvät häneen. Mutta aika moneen vuoteen kärkisijoituksia ei ole tullut. Hän saa valmistautua kisaan ennakkosuosikin paineilta suojassa. Ensimmäinen päivä antaa jo paljon viitteitä, mille tasolle hän siellä nousee. Parhaimmillaan voi yltää kuuden joukkoon, mitali olisi yllätys, Lehtinen totesi.

Kaarle Tapperilla ja Tuuli Petäjä-Sirénillä on mahdollisuudet hyvään sijoitukseen. Kuva: Lehtikuva

Lontoon olympiahopeamitalisti Tuuli Petäjä-Sirén ei ole viime vuosina ollut enää samalla tasolla.

– Hän nauttii tuosta elämäntyylistä. Neljännet olympialaiset edessä ja on jo ilmoittanut tähtäävänsä viidensiin. Tuulin asenne, rautainen fyysinen kunto ja täydellinen paineettomuus tuovat yllätysmahdollisuuden. Voi hyvin olla kymmenen parhaan medal racessa mukana ja sitten katsotaan mihin päivän kunto riittää.

Kaarle Tapperillakin on potentiaalia. Hän on asettanut itselleen mitalitavoitteen.

– Kaarle on joidenkin asiantuntijoiden mukaan luokan nopein tai nopeimpia avotuuliosuuksilla. Hänellä on erinomaisia teknisiä ominaisuuksia. mutta heikkoutena on epätasaisuus, Lehtinen sanoi.

Päävalmentaja Wilenius korostaa, että Tapperin luokassa ei ole ennalta yhtään selvää mitalistia.

– Kaarlella on mennyt kevät hyvin. Tavoite on täysin realistinen, jos hän purjehtii hyvin.

Kurtbay/Keskinen kohun keskeltä olympiavesille: "Kun tulosta syntyy, tulee kovaa jälkeä"

Sinem Kurtbayn ja Akseli Keskisen valmistautumista olympialaisiin on varjostanut kohu Kurtbayn parina olympiapaikan hankkineen Janne Järvisen ympärillä. Katiska-vyyhdissä tuomittu Järvinen sai keväällä kahden ja puolen vankeustuomion. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lehtinen uskoo, että kohu on lopulta voinut toimia jopa parin eduksi.

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ovat vahvoja kovassa tuulessa. Kuva: Getty Images

– He ovat olleet altavastaajia ja vastoinkäymisiä on ollut. Julkisuudessa huomio on ollut väärissä asioissa. Uskon, että he ovat pystyneet jopa hyödyntämään tilannetta ja keskittymään oleelliseen. Heillä parhaat osakilpailusijoitukset ovat olleet voittoja, joten vauhti riittää. Tekeminen on riskialtista ja rohkeata, mutta kun tulosta syntyy, tulee kovaa jälkeä. Pidän heille oven auki aika korkealle.

– Sinem on todella kova kilpailija. Hän rakastaa kovaa tuulta ja kelin kovetessa he kuuluvat nopeimpiin venekuntiin. Sinem ei juurikaan nosta jalkaa kaasulta. Kovalla tuulella tämä kaksikko voi olla hyvin iskukykyinen, Lehtinen jatkoi.

Päävalmentaja Wilenius tiivistää toiveensa suomalaismenestyksestä näin:

– Haluaisin nähdä, että kaikki saavat itsestään parhaansa irti ja että mahdollisimman moni olisi top10:ssä. On täysin mahdollista, että yksi tai useampikin on korkemmalla.

Lue myös:

Kosteus, kuumuus ja taifuuniriski tekevät Tokion olympiapurjehduksesta arvaamattoman – "Sekoittaa koko sääsysteemin hetkeksi"

Härski psyykkaus avitti suomalaiskaksikon ylivoimaiseen olympiakultaan – toinen konkareista myöntää: "En kestänyt kuunnella sitä teurastusta"