1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Vegasin alku NHL:ssä oli häikäisevä – Seattlelle ei ole luvassa samanlaista huumaa

Uuden NHL-joukkueen Seattle Krakenin tilannetta on vaikea arvioida, koska joukkueeseen tehdään vielä lukuisia muutoksia ennen NHL-kauden alkua, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Laajennusjoukkue Seattle Kraken esitteli varaamiaan pelaajia 21. heinäkuuta. Kuva: Christopher Mast / Getty Images

NHL-pomot olivat oppineet läksynsä. Kolme vuotta sitten Vegas käytti sumeilematta hyväkseen muiden seurojen kokemattomuutta laajennusvarauksista. Seattle ei saanut vastaavaa joukkuetta tänä vuonna kasaan.

Tuolloin monet seurat maksoivat Vegasille merkittävän ylihinnan pelaajien tai varausvuorojen muodossa, jotta laajennusjoukkue jättäisi varaamatta joitakin suojaamattomia pelaajia. Tämän virhearvion kautta Vegas sai heti alussa joukkueeseensa jopa odotettua enemmän laatua.

Loppu oli historiaa. Tiiviiksi hioutunut laajennusjoukkue käänsi altavastaajan asemansa erinomaisesti edukseen ja marssi lopulta sensaatiomaisesti Stanley Cupin loppuotteluihin ensimmäisellä kaudellaan. Eikä meno ole sittemmin hyytynyt. Tultuaan liigaan Golden Knights on voittanut neljänneksi eniten otteluita sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä.

Tällaista starttia on tuskin Seattlelle luvassa.

Maalilta puuttuu kokemus

Torstaina kasaan lyödystä joukkueesta puuttuu toistaiseksi monta tärkeää palasta, minkä lisäksi ilmoilla leijuu vielä monia kysymysmerkkejä. Esimerkiksi joukkueen kolmella nuorella maalivahdilla, Chris Driedgerillä, Vitek Vanecekilla ja Joey Daccordilla on NHL:stä yhteensä 83 ottelun kokemus.

Maalivahti Chris Drieger median haastateltavana 21. heinäkuuta. Kuva: Christopher Mast / Getty Images

Kraken rakensi Mark Giordanon johtamaan puolustuskaluston kohtalaisen laadukkaaksi ja todennäköisesti pelaajakauppoja varten syväksi, mutta hyökkäyspää on toistaiseksi täysin rakennusvaiheessa. Jos hyökkäyskaluston kovimmat nimet ovat tällä hetkellä Yanni Gourde ja Jordan Eberle, töitä on vielä valtavasti edessä.

Vaikka Vegasinkin kokoonpanossa oli ennakkoon paljon kysymysmerkkejä, toistaiseksi näiden kahden laajennusjoukkueen pelaajamateriaaleista ei voi puhua samana päivänäkään.

Juuri tässä kohtaa näkyy muiden seurojen laajennusvaraustilaisuudesta ottama oppi: sivukauppoja ei ollut tarjolla vanhaan malliin. Muiden seurojen ajattelumalli tuntui olevan: ottakaa mitä otatte, mutta helppoja suojelukauppoja ei tällä kertaa ole tarjolla.

Tämä oli hyvin Seattlen seurajohdolla tiedossa ja siksi GM Ron Francis lähtikin pelaamaan pitkää peliä, rakentamaan koko pakettia alusta. Eikä sovi unohtaa, että tarjolla oli kovempiakin nimiä. Carey Price, Vladimir Tarasenko, Ryan Johansen, Matt Duchene ja James van Riemsdyk jäivät kaikki valitsematta.

Ja hyvästä syystä.

Syksyllä tositoimissa on eri joukkue

Mikään ei ole NHL-maailmassa juuri nyt arvokkaampaa kuin käytössä oleva raha, tila paikalleen koronapandemian vuoksi naulatun (81,5 miljoonaa) palkkakaton alla. Kraken ei halunnut vaivoikseen ikääntyvien pelaajien kalliita sopimuksia ja tätä voidaan ehdottomasti pitää oikeana ratkaisuna.

Eikä nyt käsillä oleva joukkue ole se, joka lokakuussa luistelee jäälle seurahistorian ensimmäiseen otteluun.

Seura tekee varmasti kesän aikana pelaajakauppoja, minkä lisäksi sillä on käytössään vapaiden agenttien markkinoille noin 30 miljoonaa taalaa. Joukkuetta tullaan varmasti vielä vahvistamaan. Eikä kannata unohtaa, ettei Washingtonin osavaltiossa tarvitse maksaa osavaltion veroa.

Osavaltioveron puuttuminen näyttelee vapaiden agenttien markkinoilla käytettävissä olevan rahan kanssa suurta roolia. Summa, minkä pelaajat säästävät veroissa, ovat todella merkittäviä. Tämä ei ainakaan heikennä Krakenin mahdollisuuksia naarata markkinoilta isojakin kaloja. Etenkin, kun Seattle kaupunkina ei ole mikään Winnipeg tai Edmonton.

Vapaiden agenttien markkinat aukeavat tulevan viikon keskiviikkona.

Seattlen tilannetta alkavalle kaudelle on vielä vaikea arvioida, sillä joukkueeseen tehdään kesän aikana lukuisia muutoksia. Yhtä kaikki Vegasin kaltaista salama-alkua ei Krakenin kohdalla kannata odotella. Kraken ei yksinkertaisesti saanut jalkeille samanlaista joukkuetta, minkä johdosta sen on rakennettava pakettiaan enemmän kivijalasta ja pidemmällä jänteellä.

Yleisöä NHL-laajennusvaraustilaisuudessa Seattlessa 21. heinäkuuta. Kuva: Karen Ducey / Getty Images

Tärkeimmän sudenkuopan seura kuitenkin vältti: kalliit palkkakattoa rasittavat sopimukset. Tämä antaa seurajohtamiselle ja joukkueen rakentamiselle valtavasti happea. Tämä on myös Seattlen suurin valtti alussa suhteessa moneen muuhun palkkakattopattitilanteessa olevaan seuraan.

Tämä on kuitenkin vain pieni, joskin tärkeä osa kokonaisuutta.

Seattlen on esimerkiksi pystyttävä varaamaan hyvin ja olemaan sitä kautta omavarainen. Käytännössä mitään muuta tietä menestykseen ei ole. Pelaajakauppojen on oltava hyviä ja palkkakaton kanssa olisi pystyttävä operoimaan niin, ettei se romahda niskaan. Samaan aikaan joukkuetta pitäisi pystyä kuitenkin merkittävästi vahvistamaan, eikä se ole ilmaista.

Pitkä ja kivinen on Seattlen tie, mutta tuskin kukaan mitään muuta odottikaan.

Vegasin satutarina on saattanut jopa hieman hämärtää ymmärrystä siitä, miten vaikeaa NHL:ssä on menestyä. Laajennusjoukkueen lähtökohdat ovat tietenkin vuonna 2021 ihan eri luokkaa kuin vaikkapa silloin, kun San Jose, Ottawa, Atlanta, Columbus, Minnesota ja muut liittyivät liigaan.

Ja niin sen pitääkin olla, sillä Seattle maksoi paikasta NHL:ssä 650 miljoonaa ja esimerkiksi Atlanta (nykyään Winnipeg) 75 miljoonaa.

Oikotietä onneen ei kuitenkaan ole.

Lue myös:

Seattle Kraken nappasi riveihinsä Joonas Donskoin – katso lista NHL:n tulokasjoukkueen uusista pelaajista

Stanley Cupia tosissaan jahdanneesta Coloradosta Seattleen siirtynyt Joonas Donskoi aavisti kohtalonsa: "Tietenkin olen myös vähän pettynyt"

Uusi NHL-joukkue vuoti julkisuuteen ennen aikojaan – amerikkalaismedioiden listoilla mukana Joonas Donskoi

Kommentti: Uusi NHL-joukkue valitsee pelaajansa – Kaapo Kähkönen todennäköisin suomalaisvalinta