Hyppää sisältöön

Olympialaisissa on vastustettu rasismia EM-kisoistakin tutulla eleellä – Kansainvälinen olympiakomitea on muuttanut linjauksiaan toistuvasti

Huhtikuussa Kansainvälinen olympiakomitea vahvisti vuosikymmeniä kestäneen mielenosoituskiellon jatkuvan myös Tokiossa. Kolme viikkoa ennen olympialaisten alkua se kuitenkin salli kannanotot.

Yhdysvaltain Alex Morgan (vas.) ja Ruotsin Hanna Glas polvistuivat ennen ottelun alkua. Kuva: Tim Clayton / Corbis Sport / Getty Images

Tokion olympialaisissa on jo ennen kilpailuiden virallista alkamista nähty puhututtaneita mielenosoituksia. Asia oli pitkään keskustelunaiheena ennen kisoja, kun Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on muuttanut kantaansa useaan otteeseen. Nyt KOK on myös kisojen aikana vaihdellut mielipidettään asiaan.

Viime vuoden tammikuussa KOK päivitti sääntöjään säilyttäen kiellon poliittisten, uskonnollisten ja rasisminvastaisten kannanottojen tekemisestä olympialaisissa. Tuolloin urheiljatähdet vaativat mielenosoitusten sallimista "ihmisoikeutenaan".

Huhtikuussa 2021 (siirryt toiseen palveluun) KOK vielä vahvisti kieltävänsä nämä kannanotot. Heinäkuussa ne kuitenkin (siirryt toiseen palveluun) sallittiin, kunhan niitä ei "suunnata suoranaisesti ihmisiä, valtioita tai organisaatioita" kohtaan. Lisäksi mielenosoituksen tulee tapahtua ennen tai jälkeen suorituksen. Myös kyseisen urheilulajin lajiliiton tulee hyväksyä kannanotot.

– Protestointi on sallittua, se ei riko sääntöjä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi keskiviikkona.

Mielenosoituskielto oli ollut voimassa vuosikymmeniä. Keskiviikkona olympialaiset käynnistäneissä jalkapallo-otteluissa pelaajat tarttuivat heti tilaisuuteen, ja vastustivat rasismia polvistumalla ennen ottelun alkua. Ainakin Chilen, Iso-Britannian, Yhdysvaltojen, Ruotsin ja Uuden-Seelannin joukkueet tekivät näin.

– Meistä tuntuu oikealta edustaa ihmisoikeuksia. Sovimme asiasta Yhdysvaltain joukkueen kanssa, Ruotsin puolustaja Amanda Ilestedt sanoi Yhdysvaltoja vastaan pelatun ottelun (siirryt toiseen palveluun) jälkeen.

Torstaina myös miesten jalkapallossa Argentiina ja Australia polvistuivat ennen alkuvihellystä.

Argentiinan ja Australian pelaajat polvistuneina. Kuva: Asano Ikko / AFP / Getty Images

Tällaiset kannanotot eivät ole täysin uusi ilmiö urheilun parissa. Ne yleistyivät viiitisen vuotta sitten, kun amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Colin Kaepernick protestoi Yhdysvaltain kansallislaulun aikana. Polvistuminen ennen alkuvihellystä näkyi esimerkiksi tämän kesän jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuissa.

KOK:n ristiriitainen, ja jatkuvasti muuttuva, viestintä on kuitenkin jälleen herättänyt huomiota. Muun muassa brittilehti Guardian kertoi keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), että KOK ja Tokion olympialaisten järjestäjätahot ovat kieltäneet kisojen parissa työskenteleviä sosiaalisen median tiimejään julkaisemasta kuvia polvistuneista urheilijoista.

Torstaina KOK ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), että polvistumiset ja muut komitean hyväksymät mielenosoitukset tulevat näkymään sosiaalisessa mediassa ja kohokohtakoosteissa.

– Hetki ennen aloituspotkua on meidän mahdollisuutemme jatkaa äänemme käyttämistä. Voimme hyödyntää urheilulajiamme puhuaksemme asioista, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin, Yhdysvaltain jalkapallojoukkueen kapteeni Megan Rapinoe sanoi Ruotsi-ottelun jälkeen (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

.
.