1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

KuPS tasoitti europelin viime hetkillä – puolustaja Tomas nousi kuopiolaisten sankariksi: "Hyvin heräsimme tappioasemassa henkiin"

KuPS siirtyi kotikentällään johtoon ottelun alussa, mutta vieraiden kuin tyhjästä tulleet maalit tekivät ottelusta tasaisen. Lopulta kuopiolaiset kampesivat kuudennella lisäajan minuutilla 2–2-tasoituksen.

Kuopion Palloseura joutui taipumaan kotonaan. Arkistokuva. Kuva: Saimi Airaksinen / AOP

Kuopion Palloseuran jalkapallon Konferenssiliigan ottelu ukrainalaisseuraa Vorskla Pultavaa vastaan päättyi tasalukemiin 2–2 (1–1). Kotijoukkueen tyylikkäästä avausmaalista vastasi Aniekpeno Udoh. Vieraiden tasoituksen viimeisteli Ibrahim Kane ja rangaistuspotkusta johtomaalin Olivier Thill. Kuopiolaisten helpotukseksi puolustaja Diogo Tomas teki tasoitusmaalin kuudennella lisäajan minuutilla kulmapotkun jälkitilanteesta.

– Ei heillä paljon paikkoja ollut, joten maalit olivat vähän harmillisia. Hyvin heräsimme tappioasemassa henkiin. Jengissä on selvästi sielua, kun tuolla tavalla taistellaan, ja saadaan vielä tulostakin. Lisäksi kannattajat olivat hyvin mukana täällä ja toivat paljon energiaa, Kups-puolustaja Tomas sanoi Yle Urheilulle ottelun jälkeen.

Kuopiossa pelattu ottelu oli joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen. Toinen osa pelataan Ukrainassa 29. heinäkuuta.

– Nyt tiedämme, miten he pelaavat, ja voimme valmistautua katsomalla videoita. Uskon, että olemme ensi viikolla taktisesti valmiimpi jengi. Pitää mennä isolla sydämellä ja taistella jokaisesta pallosta – silloin me otetaan voitto.

– Meidän pitää pelin avausvaiheeseen keksiä keinot. Kun saamme sen ensimmäisen linjan rikottua, pakka alkaa aukeamaan. He varmasti tulevat isolla tunteella päälle. Mutta kyllä me ihan pelaamaan lähdetään, emme ole sellainen joukkue, joka vain roiskii palloja. Pitää pystyä omalla identiteetillä pelaamaan, ei me muuten saada tulosta, Tomas pohti valmistautumista seuraavaan otteluun.

KuPS onnistui maalinteossa, vaikka joutui pelaamaan pitkään tappiolla

Ottelu alkoi kuopiolaisittain loistavasti. Pelattuna oli hieman yli viisi minuuttia, kun KuPS aloitti rakentelun alakerrasta. Pallo pelattiin keskiympyrään kapteeni Nana Boatengille, joka kääntyi rauhassa ympäri ja syötti Aniekpeno Udohille. Voimakas kärki suojasi palloa hienosti kaataen Vorsklan puolustajan, pelasi oikean jalkansa vapaaksi ja laukoi kaukaa pallon vastustomattomasti maaliin. KuPS siiryi 1–0-johtoon.

Puoli tuntia oli juuri täyttymässä, kun vierasjoukkue tasoitti. Vorsklan Najeeb Yakubu riisti pallon KuPS-laituri Henry Uzochokwulta, ja syötti laidalla kiihdyttäneen Ibrahim Kanen läpiajoon. Hetken näytti siltä, että Kane ajautuu liian pieneen kulmaan, mutta lopulta pallo lirui sekä puolustaja Diogo Tomasin että maalivahti Johannes Kreidlen epäonneksi molempien jalkoväleistä maalin. Tilanne 1–1.

KuPSin toinen puoliaika oli käynnistyä täydellisesti. Vorsklan maalivahti tuli heikosti ulos maaliltaan, kun Anton Popovitsh ehti rangaistusalueen rajalla nikkaamaan päällään palloa kohti maalia. Ohjauksesta kuitenkin uupui voimaa, joten ukrainalaispuolutustus ehti helposti väliin.

Myös vieraiden toinen maali oli kuopiolaisittain epäonnekas. KuPS-puolustaja Tomas oli ikäväkseen näkyvässä roolissa myös Vorsklan voittomaalissa. Ukrainalaiskärki Ruslan Stepaniuk ehti rangaistusalueella palloon ensin ja ohjasi sen Tomasin käteen. Vorskla sai rangaistuspotkun, josta Thill viimeisteli varmasti joukkueensa 2–1-maalin, kun pelattuna oli 56 minuuttia.

Kuopiolaisten takaa-ajo ei lähtenyt millään käyntiin, kun ukrainalaiset prässivät todella aggressiivisesti. Ottelun loppupuolella KuPS joutui useampaan otteeseen rikkomaan, kun Vorskla lähti nopeisiin vastahyökkäyksiin.

Juuri, kun lisäaika käynnistyi, KuPSin Udoh oli lähellä tehdä tasoitusmaalin. Ukrainalaismaalivahti Dmitro Riznyk venyi kuitenkin loistavaan torjuntaan ja oli varmistaa vierasjoukkueelle johtoaseman ensi viikon kotiotteluun.

Kotijoukkue sai ottelun viimeisillä minuuteilla kulmapotkun, jonka Boateng onnistu vielä törkkäämään pelaajasumaan. Pallo jäi pomppimaan maalivahdin alueen rajalle, kunnes KuPSin Tomas onnistui survomaan pallon maaliin.

– Pallo tuli keskelle ja siellä oli aika paljon pelaajia. Sitten huudettiin, kun pallo pomppi ja pomppi ja pomppi, kunnes lopulta pääsin vetämään maalia kohti. Tärkeää oli saada se maali, ja joukkueen tunteenpurkaus antoi paljon energiaa ensi viikkoon, Tomas kertoo.

Ottelu päättyi välittömästi kuopiolaisten 2–2-tasoitusmaalin jälkeen.

Päivitys 21.50: Lisätty juttuun Diogo Tomasin kommentit.

Lue myös:

Mikä ihmeen Konferenssiliiga? Uusi eurokilpailu tarjoaa suomalaisille jalkapallojoukkueille paremmat mahdollisuudet päästä lohkovaiheeseen

KuPS pelaa europelinsä kotikentällään, vaikka se täyttää Uefan vaatimukset nipin napin – seura toivoo nopeutusta stadionremontille

Vakuuttava avausjakso riitti pudottamaan armenialaiset kyydistä – KuPS jyräsi jatkoon Konferenssiliigan karsinnoissa, myös FC Honka jatkoon