1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Suomelle luvassa viime vuosia laihempi saalis NHL:n varaustilaisuudessa – ykkösnimen osakkeet romahtivat viime kauden aikana

Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä perkaa asetelmat Suomen aikaa varhain lauantaina pidettävään varaustilaisuuteen. Suomelle on tulossa laiha saalis, kun taas Ruotsi on iskemässä levällä rintamalla.

Aatu Räty on Suomen ykkösnimi lauantain varaustilaisuudessa, mutta ennen päättynyttä kautta hän oli jopa kärkinimiehdokkaiden joukossa. Kuva: Markku Hyttinen / AOP

NHL:n varaustilaisuus järjestetään vuosittaiseen tapaansa jälleen perjantaina, mutta tällä kertaa pandemian vuoksi poikkeuksellisesti internetin välityksellä. Joukkueet ja varattavat pelaajat eivät siis normaaliin tapaan kokoonnu jonkin joukkueen kotiareenalle, vaan valinnat tehdään videoyhteyden kautta.

Edessä on kaikilla tavoin mielenkiintoinen varaustilaisuus, vaikka nyt käsillä olevaa ikäluokkaa ei pidetä poikkeuksellisen lahjakkaana tai laajana.

Oman mausteensa varaustilaisuussoppaan tuo laajennusjoukkue Seattle Kraken. Laajennusjoukkue haluaa varmasti varata perjantain varaustilaisuudessa mahdollisimman monta kertaa. Sillä on paljon rahaa (lue: tilaa palkkakaton alla) sekä muutamia ylimääräisiä pelaajia, joiden avulla se voi yrittää haalia itselleen lisävuoroja

Kun Vegas liittyi NHL:ään vuoden 2017 varaustilaisuudessa, se varasi ensimmäisellä kierroksella peräti kolme ja yhteensä kaksitoista kertaa. Jotakin tämän suuntaista sopii odottaa myös Seattlelta.

Lisäksi varaustilaisuuden ympärillä porisee mukavasti pelaajakauppahuhujen ympärillä. Varaustilaisuus on perinteisesti paras paikka tehdä suurempia pelaajakauppoja ja niitä saattaa nyt todellakin olla tarjolla. Supertähtikategorian pelaajia saattaa olla viikonloppuna kaupan useitakin.

Buffalon Jack Eichel ja Sam Reinhart, Columbuksen Seth Jones ja St. Louisin Vladimir Tarasenko etunenässä ovat pelaajia, jotka saattavat eri syistä tulla varaustilaisuuden ympärillä kaupatuksi. Toki myös näiden nimien ulkopuolelta saattaa olla tulossa merkittäviäkin pelaajakauppoja, eikä olisi suuri ihme, mikäli juuri Seattle olisi niissä joissakin mukana.

Selkeä kärkinimi

Mitä tulee itse varaustilaisuuteen, käsillä on vaikeasti ennustettava ikäluokka.

Kanadalaispuolustaja Owen Power lienee kuitenkin selkeä ykkösnimi perjantaille. Järkälemäinen, mutta myös taitava vasemmalta laukova puolustaja omaa kaikki eväät NHL:ssä laadukkaaksi kärkiparin puolustajaksi, joka pystyy pelaamaan peliä korkealla tasolla kentän molemmissa päissä.

Kuva: 2021 EyesWideOpen / Getty Images

Michiganin yliopistossa loistanut Power sinetöi paikkansa varaustilaisuuden ykkösnimenä viimeistään kevään MM-kisoissa, joissa hän pelasi loistavan turnauksen. Hän toimi MM-kultaa voittaneen Kanadan takalinjoilla ainoastaan 18-vuotiaana.

Monet ovat veikanneet varaustilaisuuden toiseksi pelaajaksi Powerin joukkuetoveria Michiganista, jenkkisentteri Matty Beniersiä. Taitavaa ja älykästä, mutta myös luotettavaa ja tunnollista Beniersiä on verrattu muun muassa Detroit-keskushyökkääjä Dylan Larkiniin, mikä onkin osuva vertaus.

Ykkösvuorolta varaa Buffalo, toiselta laajennusjoukkue Seattle. Arizona ei varaa ensimmäisellä kierroksella lainkaan, koska se menetti varausvuoronsa rikottuaan NHL:n sääntöjä nuorten pelaajien testaamisessa kaudella 2019-2020.

Ruotsi levellä rintamalla, Suomella vaisumpi vuosi

Muuten 2021 varaustilaisuus on järjestyksen osalta arvaamaton. Kuluvan vuoden varaustilaisuudessa laatupainotus on enemmän puolustajissa. Ensimmäisen kierroksen erikoisuus on todennäköisesti kaksi varatuksi tulevaa maalivahtia. Modernissa NHL:ssä maalivahteja on varattu ensimmäisellä kierroksella harvoin, mutta nyt näin tapahtunee kahdesti.

Edellisen kerran näin tapahtui kesällä 2012, kun Tampa varasi Andrei Vasilevskin ja Boston Malcom Subbanin.

Isokokoista ruotsalaista Jesper Wallstedtia on arveltu varattavan ensimmäisenä. SHL:ssä Luulajassa erinomaisesti esiintynyt Wallstedt olisi ensimmäinen koskaan ensimmäisellä kierroksella varattu ruotsalaisveskari. Wallstedtin ohella ensimmäisellä kierroksella menee todennäköisesti isokokoinen kanadalainen Sebastian Cossa.

Jasper Wallstedt voi tehdä ruotsalaishistoriaa lauantaina. Kuva: 2020 Codie McLachlan

Ruotsi tulee muutenkin varaustilaisuuteen taas leveällä rintamalla. Viiden kärjestä saattaa hyvinkin mennä kaksikin ruotsalaista ja ensimmäisellä kierroksella jopa kuusi. Kuuteen ykköskierroksen varaukseen on Ruotsissa ylletty kahdesti (2018 ja 2011) ja seitsemään kerran (2009).

Suomalaisittain luvassa on hiljaisempi vuosi. Suomella on ollut viime vuosina pelaaja kärkisijoilla oikeastaan joka vuosi alkaen Patrik Laineen (2.), Jesse Puljujärven (4.) ja Olli Juolevin (5.) ikäluokasta (2016) alkaen, mutta nyt selkeää kärkipelaajaa ei ole. Ensimmäisen kierroksen saalis suomalaisittain tulee olemaan todennäköisesti yksi tai kaksi pelaajaa.

Aatu Rädystä puhuttiin vielä toissa kaudella jopa koko tilaisuuden ensimmäisenä pelaajana, mutta vaikea mennyt kausi laski oululaisen osakkeita merkittävästi. Odotusarvo on, että kärppäsentteri varataan aivan ensimmäisen kierroksen loppupuolella. Parhaassa tapauksessa ensimmäisellä kierroksella menee niin ikään Kärppiä edustava Samu Tuomaala.

Kärppien Aatu Räty on Suomen ykkösnimi varaustilaisuudessa. Kuva: Markku Hyttinen / AOP

Toisella kierroksella suomalaisia menee todennäköisesti enemmän. JYPissä ja nuorten MM-kisoissa hyvin esiintynyt pohjaketjun voimasentteri Samuel Helenius voisi hyvinkin olla kakkoskierroksen kauraa. Toisella kierroksella voi hyvin mennä myös Kapasen klaanin nuorin vesa Oliver sekä Jokerien juniorijoukkueissa hurjaa jälkeä takonut Samu Salminen.

Tähän haarukkaan mahtuu lisäksi ässäpuolustaja Aleksi Heimosalmi sekä Kärppien A-junioreissa sekä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa loistavasti esiintynyt Ville Koivunen. Heleniuksesta Koivuseen pelaajat mahtunevat kaikki toiselle tai kolmannelle kierrokselle.

Erityisen syvästä suomalaisesta pelaajamassasta ei kuitenkaan tänä vuonna voida puhua. Ei ainakaan parhaiden viime vuosien tasosta.

Varaustilaisuus alkaa lauantaina kello 3.00 Suomen aikaa.

Varausjärjestys

Lue lisää:

Kommentti: Vegasin alku NHL:ssä oli häikäisevä – Seattlelle ei ole luvassa samanlaista huumaa

Stanley Cupia tosissaan jahdanneesta Coloradosta Seattleen siirtynyt Joonas Donskoi aavisti kohtalonsa: "Tietenkin olen myös vähän pettynyt"

Uusi NHL-joukkue vuoti julkisuuteen ennen aikojaan – amerikkalaismedioiden listoilla mukana Joonas Donskoi