1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. doping

USA jättää toistaiseksi maksamatta 1,3 miljoonaa dollaria – Wada toivoo parempaa yhteistyötä

Wadan puheenjohtaja Witold Banka vaati myös parannuksia Yhdysvaltain urheilun antidopingtyöhön.

Wadan puheenjohtaja Witold Banka muistutti, että Pohjois-Amerikan suuret ammattilaisliigat eivät ole sitoutuneet Wadan sääntöihin. Kuva: Gettyimages

Maailman antidopingtoimiston Wadan puheenjohtaja Witold Banka toivoo parempaa yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvallat on viime vuosina vaatinut Wadan uudistamista, ja keskiviikkona Valkoisen talon edustaja ilmoitti Yhdysvaltain senaatille, että Yhdysvallat jättää toistaiseksi maksamatta 1,3 miljoonaa dollaria vuosittaisesta 2,9 miljoonan dollarin maksuosuudestaan Wadalle.

Yhdysvallat ja muut Wadan kriitikot pitävät kestämättömänä sitä, että Kansainvälinen olympiakomitea ja muut kansainväliset urheilujärjestöt rahoittavat ylintä dopingvalvojaa ja nimeävät osan sen johtajistosta.

– Haluan painottaa, että haluamme tehdä töitä yhdessä Yhdysvaltain kanssa. Tarvitsemme tätä suurta urheilukansakuntaa. Meidän pitäisi tukea toisiamme, eikä haastaa toisiamme, Banka sanoi.

Banka vaati myös parannuksia Yhdysvaltain urheilun antidopingtyöhön. Banka muistutti, että Pohjois-Amerikan suuret ammattilaisliigat eivät ole sitoutuneet Wadan sääntöihin.

– Jos haluaa parantaa maailmaa, pitäisi aloittaa omalta takapihalta. Yhdysvaltain antidopingtoimiston Usadan ongelma on, että lähes 90 prosenttia heidän urheilijoistaan ei kilpaile (Wadan) antidopingsäännöstön alaisuudessa. En puhu ainoastaan suurista liigoista tai yksityisistä urheiluorganisaatioista, vaan akateemisesta urheilusta, Banka viittasi Yhdysvaltain koulu- ja yliopistourheiluun.

Lue myös:

Euroopan mestarille yhdeksän kuukauden kilpailukielto olympialaisten alla – aitajuoksija Kariem Hussein kärysi kielletyistä aineista