1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Aatu Rädyn piti tehdä suomalaishistoriaa NHL:n varaustilaisuudessa – tilanne muuttui, kun superlupaus joutui Kärpissä sivurooliin

Oli varausnumero lauantaiaamuna mitä tahansa, Aatu Räty on valmiina hommiin niin ensi kaudella kuin aikanaan NHL-maailmassakin.

Sentteri Aatu Räty pelasi viime kaudella SM-liigassa 35 peliä tehoin 3+3. Kuva: Markku Hyttinen / AOP

Kalenterivuosi on nuoren jääkiekkoilijan elämässä pitkä aika.

Kärppien Aatu Räty oli vielä vuoden 2020 alkupuolella vahva ehdokas jopa NHL:n 2021 varaustilaisuuden ensimmäiseksi varaukseksi. Se olisi historiallinen temppu, koska ketään suomalaista ei ole varattu ensimmäisenä NHL:n varaustilaisuudesta.

Mennyt kausi laski kuitenkin vasta 18-vuotiaan Oulunsalossa syntyneen nuoren keskushyökkääjän osakkeita NHL:n varaustilaisuuden suhteen merkittävästi.

Rädyllä oli etenkin syyskaudella vaikeuksia mahtua Kärppien liigajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon eikä tämä sinne mahduttuaan päässyt – tai pystynyt – pelaamaan niillä vahvuuksilla, joista älykäs ja taitava sentteri on tunnetuksi tullut. Viimeinen rynnistys varaustilasuutta ajatellen jäi vajaaksi, minkä vuoksi Rädyn varauksen ounastellaan tapahtuvan ensimmäisen kierroksen lopulla.

Se, onko NHL:n varauksen numerolla laajemmassa katsannossa suurempaa merkitystä, on kokonaan eri keskustelu. Tarunhohtoisen jääkiekkoliigan varaustilaisuuden ympärille on rakentunut viime vuosina valtava mediasirkus, mikä on johtanut siihen, että ikäluokkien parhaita seurataan suurennuslasilla maailmanlaajuisesti jo rippikouluiästä.

Varausnumero itsessään ei kuitenkaan vielä tarkoita mitään ja tästä riittää esimerkkejä molemmista päistä. Suomalainenkin jääkiekko tuntee lukuisia esimerkkejä pienten varausnumeron pelaajista, jotka eivät lopulta vetäneet NHL-jäähän yhtäkään luistimen viiltoa. Ja toisinpäin.

Kaksi edellistä Stanley Cupia pokanneen Tampa Bayn tähtipelaajista moni on tullut varatuksi kaukana kärjestä. Todellisista supertähdistä Nikita Kutsherov on toisen ja Brayden Point kolmannen kierroksen varaus. Luottomestareista Anthony Cirelli varattiin toiselta ja Ondrej Palat seitsemänneltä kierrokselta. Yanni Gourdea ja Tyler Johnsonia ei varattu lainkaan.

Rädyn tapauksessa vaikea kausi osui varausnumeron kannalta ikävään saumaan, mutta tärkeämpää uran kannalta lienee se, miten tämä vaikeuksiin reagoi.

Räty painoi armottoman määrän hommia vaikeiden aikojen keskellä. Jopa siinä määrin, että kova työmäärä saattoi olla osaltaan hiekoittamassa tämän tietä peleissä. Vaikka varausnumero olisikin hieman suurempi, sitoutuminen, työmoraali ja sammumaton jano kehittymistä kohtaan ovat mahdollista NHL-uraa ajatellen tärkeämpiä arvoja kuin itse varausnumero.

Aatu Räty on edustanut Suomea nuorten kisoissa. Kuva: All Over Press

– Onhan treenaaminen aina ollut yksi vahvuuksistani, halua on kehittyä. Se tulee minulta luonnostaan. Olisin varmasti voinut olla tämän asian kanssa viime kaudella fiksumpikin. Määrät oli todella kovia ja varmasti riittäviä, ja pienellä viilauksella tulokset parempiakin. Pelejä ajatellen määrät saattoivat olla omalle kropalle jopa hieman liikaa, Räty sanoo.

Räty ei kuitenkaan lähde jossittelemaan harjoittelun suhteen.

– Se on vaikea tilanne, kun et pääse pelaamaan. Silloin sitä ajattelee, että jotakin on tehtävä, jotta tilanne muuttuisi.

Räty oppinut vaikeasta kaudesta paljon

Tällainen ajattelu- ja arvomaailma ovat konservatiivisessa pohjoisamerikkalaisessa kiekkokulttuurissa äärimmäisen arvostettua, sillä valta osa pelaajista käy jossakin vaiheessa uraansa läpi vaikeita jaksoja ja kausia. Kyse on siitä, miten etenkin nuoret pelaajat vaikeuksiin reagoivat.

Räty uskoo ammentaneensa hieman vaikeammasta kaudesta paljon.

– Aivan varmasti. Ei sekään välttämättä paras tilanne ole, jos koskaan ei minkäänlaisia vastoinkäymisiä tulisi vastaan. Suomen tasollakin kilpailu kovenee joka kerta, kun nouset udelle tasolle ja NHL:ssä on sama juttu. Koen, että tämä oli minulle siihen hyvä valmistautuminen, tämä vuosi opetti paljon.

Räty pyrki oppimaan myös kaukalossa, missä tarjolla oli ensimmäisen kerran uralla hieman erilainen rooli. Aiemmin kiekosta elänyt nuorukainen joutui Kärpissä pelaamaan enemmän pohjaketjuissa, missä hän pyrki kehittämään kokonaisvaltaista pelaamistaan. Vaikka tehot laahasivat, pelaaminen itse asiassa kehittyi.

Aatu Rädyllä on jalat maassa ennen NHL:n varautilaisuutta. Kuva: Markku Hyttinen / AOP

Myös tämä on NHL:ää ajatellen kuin rahan laittamista pankkiin – etenkin keskushyökkääjälle.

– Pakon edessä kehittyy vielä enemmän. Jos minun puolustusvalmius ja alakenttien peli olisi ollut syksyllä paremmin hallussa, olisin päässyt jo silloin enemmän pelaamaan. Pystyin kehittämään puolustuspelaamista ja kokonaisvaltaista tekemistä ja näin sain pelejä enemmän. Kevät menikin jo paremmin, Räty kertaa.

Eikä Räty pahalla mennyttä kautta muistele.

– Kärpillä oli viime vuonna parempia senttereitä ja sillä siisti. Ei tilanne ollut kenenkään syy. En ollut kauden alussa tarpeeksi hyvä. Olen silti iloinen kaudesta ja koen, että kehityin pelaajana. Kaikesta voi löytää opin ja positiivisen puolen, jos vain itse haluaa.

Vaikka NHL:n varaustilaisuus on varmasti pyörinyt seurojen tekemien haastatteluiden kauttakin Rädyn mielessä tiiviisti syksystä 2020 alkaen, yöuniaan lahjakas jääkiekkoilija ei oman varausosakkeensa laskun vuoksi ole menettänyt.

– Varmasti olen rankingissa alempana kuin ennen kauden alkua, mutta ei se kyllä minua haittaa. Olen pelannut joka kerta niin hyvin kuin olen pystynyt ja tehnyt töitä todella paljon joka päivä ollakseni paras itseni. Tätä parempaan en pystynyt, joten lähden tähän draftiin tosi hyvillä mielin, Räty kuittaa.

Vielä torstainakin Rädyn puhelin pirisi tiuhaan paitsi median, myös NHL-seurojen toimesta. Viimeisiä haastatteluita on tehty aivan kalkkiviivoille asti, ja niistä suomalaissentterille on jäänyt hyvä kuva.

– Hyvä, että puhelin soi vielä viimeisinäkin päivinä, se kertoo, että siellä ollaan kiinnostuneita. Haastattelut ovat menneet mielestäni todella hyvin ja olen saanut annettua itsestäni hyvän kuvan. Se on mielestäni tärkeintä.

Kanadalaismedioista Sportsnet ennakoi Rädyn ensimmäisellä kierroksella numeroksi 26. ja TSN sijalle 28. Jos Räty menisi avauskierroksella kuuden viimeisen pelaajan joukossa, seuroista tarjolla näillä näkymillä olisi Carolina, Colorado, New Jersey, Vegas, Montreal ja Columbus.

Aatu Räty ei ole lähtenyt Pohjois-Amerikkaan haihattelemaan. Kuva: Markku Hyttinen / All Over Press

– Menen mihin seuraan tahansa, niin olen iloinen, Räty linjaa.

Eikä perjantaina nuorten maajoukkuereissulle Yhdysvaltoihin matkustanut Räty aio ottaa stressiä edes tilaisuuden seuraamisesta.

– Jännittää tietenkin hieman, mutta toivottavasti olen varauksen aikaan lentokoneessa tai sen jälkeen bussissa matkalla jonnekin, niin ei tarvitsisi sen enempää päivitellä sitä, Räty naurahtaa.

Eikä Räty varsinkaan kaiken kokemansa jälkeen ole aikanaan lähdössä Pohjois-Amerikkaan haihattelemaan, vaikka varmasti kovin tavoittein suureen maailmaan suuntaakin. Oli varausnumero lauantaiaamuna mitä tahansa, Räty on valmiina hommiin niin ensi kaudella kuin aikanaan NHL-maailmassakin.

– Täytyy olla kova pelimies, jos marssii NHL:ssä suoraan ykkös- tai kakkosketjuun. Joskus tie sinne ylempiin ketjuihin on raivattava alempaa ja sekin sopii minulle erinomaisesti, päättäväinen Räty päättää.

Lue myös:

Suomelle luvassa viime vuosia laihempi saalis NHL:n varaustilaisuudessa – ykkösnimen osakkeet romahtivat viime kauden aikana

Kommentti: Vegasin alku NHL:ssä oli häikäisevä – Seattlelle ei ole luvassa samanlaista huumaa

Stanley Cupia tosissaan jahdanneesta Coloradosta Seattleen siirtynyt Joonas Donskoi aavisti kohtalonsa: "Tietenkin olen myös vähän pettynyt"

Uusi NHL-joukkue vuoti julkisuuteen ennen aikojaan – amerikkalaismedioiden listoilla mukana Joonas Donskoi