1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Katie Ledecky ui 10 kilometriä päivässä ja viettää kuusi tuntia altaassa – teini-ihmeestä kasvoi lähes ylivertainen uintikuningatar, joka yritetään syöstä vallasta

Katie Ledecky, 24, on Tokion kisojen suursuosikki, jonka päänahkaa muut tavoittelevat. Haastajia riittää, mutta kahmiiko hän silti jättipotin olympialaisista?

Kuva: AFP / Lehtikuva

Olympialaisten naisten uintikilpailujen seuratuimmasta urheilijasta ei ole ollut epäilystä enää hetkeen.

Amerikkalainen Katie Ledecky oli jo ennen Tokiota 15-kertainen arvokisamitalisti. Tokiossa hän ui neljä henkilökohtaista matkaa, joista kolmen maailmanennätys on tällä hetkellä hänen nimissään.

Kesäkuussa Yhdysvaltojen olympiakarsinnoissa hän voitti kaksi matkaa alle puolentoista tunnin sisällä. Palkintokaapissa on jo henkilökohtainen olympiakulta 200, 400 ja 800 metrin matkoilta.

Tokiossa uutena naisten matkana mukaan tulee myös "maili". Siitäkin hän janoaa voittoa, ja se on huono uutinen kilpakumppaneille.

– Yhdysvalloista on tullut monia huippu-uimareita, jotka eivät koskaan saaneet mahdollisuutta uida 1500 metriä. Haluan hyödyntää sen mahdollisuuden ja aloittaa vahvasti. Se on yksi suosikkikisoistani ja parhaistani, Ledecky sanoi keväällä.

"Yksi parhaista" on hassu lupaus naiselta, jolle kaikki kilpailut ovat olleet lasten leikkiä.

Ledecky on mukana jo uransa kolmansissa olympialaisissa. Tokioon lähdettäessä hänen tavoitteenaan oli palata kotiin kymmenkertaisena olympiavoittajana – 24-vuotiaana.

Tuo mahdollisuus meni maanantaina 400 metrin vapaauinnissa, kun australialainen Ariarne Titmus vei olympiakullan huiman taistelun päätteeksi. Ledeckyn oli tyytyminen hopeaan.

– Annoin aivan kaikkeni, joten en voi olla pettynyt. Aikani oli hyvä, mutta hän ui uskomattomasti, Ledecky totesi kilpakumppanistaan.

– Olemme puskeneet toisiamme eteenpäin tällä matkalla.

Hopeasta huolimatta Ledeckyllä on edelleen mahdollisuus huimaan pottiin Tokiosta.

Ohjelmassa on viisi lajia ja uskomatonta kyllä, Ledeckylle viisi olympiakultaa yksissä kisoissa on realistinen tavoite. Kuva: Getty Images

Yllätti jo nuorena

Elokuussa 2012 Lontoon olympia-altaaseen hyppäsi muiden maailman huippujen mukana nuori opiskelijatyttö.

Vasta 15-vuotias Ledecky osoittautuikin kisojen suurimmaksi yllättäjäksi. 800 metrin kisassa heti alussa johtoon mennyt uimari ei antanut vauhtinsa hyytyä, vaan hämmästytti saavuttaessaan mahdottomalta tuntuneen olympiakullan.

Ledeckyn elämässä elettiin silloin muutosten aikaa. Kyse oli käänteentekevistä vuosista, jotka tekivät hänestä nykypäivän uintikuningattaren.

Vain vuotta aiemmin Ledecky uskalsi hädin tuskin edes unelmoida olympialaisista - joskus ehkä, mutta ei sentään vielä vuotta myöhemmin. Olympialaiset olivat varovainen tavoite, joka toteutuu, jos on toteutuakseen. Aikaa olisi kyllä myöhemminkin.

Kehitys oli kuitenkin muutamissa kuukausissa liki uskomatonta. Ledeckyn olympiakarsinnoissa vuonna 2011 uima aika samalla matkalla jäi noin 20 sekuntia hänen seuraavana kesänä kauhomastaan kultatuloksesta.

Tyhjistä tähteyteen ilmestynyt tyttö oli saanut nimensä otsikoihin. Siinä vaiheessa alkoi myös selvitä, millaisesta lupauksesta on kyse.

Tyhjistä tähteyteen ilmestynyt tyttö oli saanut nimensä otsikoihin. Siinä vaiheessa alkoi myös selvitä, millaisesta lupauksesta on kyse. Kuva: Getty Images

Lontoo oli ennusmerkki tulevasta

Yhtäkkiä kuultiin, miten Yhdysvaltojen eturivin uintivalmentajat olivat ihastuneet Ledeckyn ominaisuuksiin. Kisojen lähestyessä jopa Michael Phelpsin valmentaja oli marssittanut Ledeckyn mukanaan median eteen kertoakseen maailmalle tämän antamista myrskyvaroituksista.

Seuraavien vuosien aikana selvisikin, että Lontoo ei vielä ollut mikään huippuhetki. Se olikin vasta se varsinainen ennusmerkki tulevasta. Ledeckyllä oli koko ura vielä edessään ja kaikki tarvittavat työkalut historiallisiin saavutuksiin.

Neljässä vuodessa moni asia muuttui. Enää Ledecky ei voinut yllättää. Kultamitalit olivat Riossa kesällä 2016 jo vaatimus. Paineet olivat pilvissä ja Ledecky itsekin tiedosti ne.

Mitään taakkaa niistä ei silti tullut. Todennäköisesti Ledecky olisi voinut jättää jokaisen saavuttamansa mitalin kaulaansa roikkumaan ja uida silti lisäpainosta piittaamatta uusiin voittoihin.

Riossa hän osallistui viiteen kilpailutapahtumaan. Tuloksina oli kaksi maailmanennätystä, neljä olympiakultaa ja kaikkiaan viisi mitalia.

Ledeckystä tuli kautta aikain kolmas neljä kultaa samoissa kisoissa voittanut amerikkalaisnainen ja vasta toinen olympialaisten kolme pisintä vapaan tyylin matkaa voittanut nainen. Jälkimmäinen saavutus oli nähty viimeksi vuonna 1968.

400 metrin kilpailun Ledecky voitti viiden sekunnin turvin. 800 metrillä voitto tuli yli 11 sekunnin erolla ja Ledecky oli peräti 23 sekuntia edellä finaalin viimeistä kilpailijaa. Ainoa himmeämpi mitali tuli viestistä, jossa Yhdysvaltojen joukkue ui hopeasta huolimatta uuden kansallisen ennätyksen.

Phelps käytännössä ojensi valtikan perijättärelleen Ledeckyn neljännen Rion kultamitalin jälkeen, juuri ennen oman uransa viimeistä kilpailua. Kuva: Getty Images
– Se, mitä hän tekee, on hullua. Hän on ilmiselvästi sellainen urheilija, jonka kilpailuja tulen seuraamaan suurella innolla, Phelps sanoi. Kuva: Getty Images

Ledecky, koko nimeltään Kathleen, on alusta alkaen kuulunut huippusuorittajien perheeseen.

Isä opiskeli lakitieteitä Harvardin ja Yalen eliittiyliopistoissa. Isoveli valmistui Harvardista juuri ennen Rion olympialaisia. Setäkin valmistui Harvardista, mutta tunnetaan paremmin New York Islandersin NHL-joukkueen omistajana.

Aiemmin Jon Ledecky omisti Washington Capitalsin. Viime vuonna Ledecky twiittasi 20 vuotta vanhan videon itsestään istumassa setänsä aitiossa ottelussa, takanaan koripallolegenda Michael Jordan. Tämä yritti leikkiä, mutta pikkutyttöä kiinnosti enemmän popcorn-kulho.

Kaikki oli aina vähän poikkeuksellista.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Jäi nuorena kilparyhmän ulkopuolelle

Rion jälkeen myös Katie aloitti omat opintonsa huippuyliopistossa, Stanfordissa. Viime vuonna hän valmistui, pääaineenaan psykologia ja sivuaineenaan valtio-oppia. Opinnot päättyivät odotettua nopeammin – totta kai. Dominoinnin sijaan syynä oli tosin olympialaisten siirtyminen ja sen myötä lisääntynyt luppoaika.

Ledecky aloitti uimisen 6-vuotiaana. Vielä silloin hän jäi parhaan harjoitus- ja kilpailuryhmän ulkopuolelle, koska ei kyennyt uimaan 25 metrin allasta päästä päähän pysähtymättä välillä lepäämään. Isän kuvaama video nuoresta Ledeckystä hädin tuskin selviytymässä maaliin on sittemmin levinnyt internetissä.

Nykyisin Ledecky on niin vahva, että hän on pelkiltä fyysisiltä ominaisuudeltaan lähes ylivertainen kilpakumppaneihinsa nähden. Itsekin toistakymmentä olympiamitalia saavuttanut amerikkalainen Ryan Lochte vertasi Ledeckyä jopa miesuimariin voimiensa puolesta.

Ledecky on kertonut harjoittelevansa käytännössä päivittäin, uivansa 10 000 metriä päivässä ja viettävänsä altaassa kuusi tuntia. Se on vasta lajiharjoittelua. Päälle voidaan lisätä vielä valmennus altaan ulkopuolella.

Naisten olympiauinnin uusin matka on Ledeckylle selvästi pisin. 1500 metriä haiskahtaa silti uudelta bravuurilta. Matkan 11 nopeinta aikaa ovat Ledeckyn hallussa.

Ei hän juurikaan kalpene kenellekään muillakaan matkoilla.

400 metrillä Ledeckyllä on maailmanennätyksen lisäksi hallussaan yhteensä 14 kaikkien aikojen 17 nopeimmasta ajasta. Dominoivin hän on kuitenkin 800 metrillä, jolla kukaan ei ole vielä voittanut Ledeckyä.

Hän on voittanut matkan kaksi viimeisintä olympiakultaa ja neljä viimeisintä maailmanmestaruutta. Kilpakumppanit eivät ole aina päässeet edes lähelle. Kuva: Vaughn Ridley
Kaikki kansainvälisten arvokilpailujen 800 metrin kisat Lontoon olympialaisista alkaen ovat päättyneet Ledeckyn voittoon. Matkan 24 nopeinta aikaa kautta aikain ovat hänen nimissään. Kuva: Getty Images

Australialainen Titmus syöksi Ledeckyn valtaistuimelta jo 400 metrillä. Nähdäänkö vastaavaa muillta matkoilla?

Uhkaajia löytyy. Titmus on kova luu myös 200 metrillä. Italian Simona Quadarella ja Kiinan Jianjiahe Wang, 19, ovat haastajia puolestaan 800 metrillä.

Ylivoimaisuudellaan Ledecky on päätynyt asemaan, jossa "vain yksi olympiakulta" olisi karmaiseva pettymys.

Ledeckyn valmentaja Bruce Gemmell kuvasi tilannetta pari vuotta sitten osuvasti todetessaan, että Ledecky kuitenkin epäonnistuu harjoitusryhmästään kaikkein useimmin.

Syy piilee siinä, että Ledecky asettaa itselleen korkean riman, tahdin johon kilpa-altaassa on yllettävä. Sama tappovauhti on tavoitteena siis myös harjoitellessa.

– Hän tekee kuusi sellaista toistoa, tankki tyhjenee ja ajat romahtavat. Hän kuitenkin yrittää uudelleen seuraavana päivänä, ja kolmantena kertana onnistuu. Sitä hän on tehnyt ensimmäisestä yhteisestä päivästämme alkaen, Gemmell sanoi.

Ledecky on asemassa, jossa "vain yksi olympiakulta" olisi suuri pettymys. Kuva: Getty Images

Lue myös:

Tässä on olympialaisten upein tuuletus! Katso, miten aussivalmentaja riehui, kun "Terminaattori" syöksi supertähden valtaistuimeltaan

MM-kisojen uintikuningas nappasi kolme kultamitalia lisää – huomasitko tunteikkaan eleen palkintojenjaossa?

Mestariuimari Ledecky murskasi maailmanennätyksensä

Katie Ledecky teki hurjaa uintihistoriaa: "Hän on kuin toiselta planeetalta"

Uinnin MM-kisoissa uskomatonta ME-tykitystä – Peaty ui maailman nopeinta vauhtia kahdesti