1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Tulihan se sieltä – Rasmus Ristolaisen kaupassa voittivat kaikki, vaikka hintalappu oli kova

Rasmus Ristolainen on pelannut pitkään Buffalossa ilman menestystä. Nyt hän siirtyy Philadelphiaan ja saa uuden mahdollisuuden.

Rasmus Ristolainen on pelannut Buffalossa kahdeksan kautta. Kuva: Getty Images

Tulihan se sieltä!

Totuus ei Rasmus Ristolaisen kohdalla pala tulessakaan: kilometrit kestohäviäjä Buffalossa olivat täynnä. Jatkuva häviäminen ja pystyyn mädäntynyt seurakulttuuri teki Ristolaisen viimeisistä vuosista seurassa raskaan via dolorosan eikä turkulaispuolustaja peitellyt vuosien saatossa turhautumistaan.

Minkäänlaista mahdollisuutta seurassa jatkamiselle kesällä 2022 päättyvän sopimuksen jälkeen ei ollut – tämän tiesivät sekä Ristolainen että seurajohto.

Niinpä pelaajakauppa toisaalle oli ollut jo pitkään vain ajan kysymys. Ja silti se oli jotakin, mikä ei tuntunut tapahtuvan koskaan. Samaan aikaan, kun moni muu Sabresin avainpelaajista vapautettiin seurasta, TPS-kasvatti oli ja pysyi.

Siksi perjantai-iltana saatu tieto pelaajakaupasta Philadelphiaan jopa hieman yllätti, vaikka ei yllättänytkään.

Helpotuksen tunne on varmasti perusteellinen molemmin puolin. Ristolainen saa Philadelphiassa NHL-uralleen kokonaan uuden alun – pitkään kaivatun sellaisen.

Tehtyä kauppaa on pakko arvioida ensi tuntumalta win-win-tyyppisenä.

Philadelphia maksoi Ristolaisesta todella kovan hinnan lähettäen Buffaloon ykkös- ja kakkoskierroksen varausvuoron lisäksi puolustaja Robert Häggin. Hinta on kova, kun ajatellaan, että tulevana kesänä parhaassa iässä olevassa Ristolaisesta, 26, tulee rajoittamaton vapaa agentti. Hän voi valita kesällä 2022 seuraavan työnantajansa vapaasti.

Ristolainen pelaa jokaisen tilanteen kovaa ja suurella sydämellä. Kuva: Bill Wippert/NHLI via Getty Images

On siis mahdollista, että Flyers maksoi yhden kauden pelaajasta kaksi varausvuoroa ja luotettavan puolustajan.

Samaan aikaan on kuitenkin muistettava Ristolaisen laatu pelaajana. Vaikka turkulaispuolustajaa on riepoteltu ajoittain kovastikin pohjoisamerikkalaisessa mediassa, tosiasia on, että tämän perässä oli sisäpiiriläisten mukaan tällä viikolla monet muutkin seurat. Kysyntä nosti hintaa.

Eikä tämä ole mikään ihme.

Vaikka Sabres on kyntänyt monin paikoin syvissä vesissä, ja miksei Ristolainen itsekin ajoittain, järkälemäinen suomalaispuolustaja on pelannut ottelun tai sarjataulukon tilanteesta riippumatta aina jokaisen tilanteen kovaa ja suurella sydämellä. Ristolaisen hirvittävä fysiikka ja poskettoman kovat taklaukset alkavat olla NHL:ssä käsite.

Ristolaisen kaltainen puolustajatyyppi ei mene koskaan pois muodista ja siksi kysyntää riitti.

Nyt Ristolainen pääsee vihdoin aloittamaan puhtaalta pöydältä ja sitä tullaan alkavalla kaudella seuraamaan silmä kovana. Kukaan ei ole nimittäin nähnyt, miltä Rasmus Ristolainen hieman paremman joukkueen takalinjoilla näyttäisi. Myös roolitus tulee olemaan Ristolaiselle Philadelphian laadukkaammassa puolustuskalustossa suotuisa.

Etenkin ensimmäisinä Buffalon vuosina Ristolainen joutui vetämään koko pakkikaluston kivirekeä perässään. Minuutteja ja kuormaa tuli liikaa. Kun tähän vielä yhdistettiin jatkuvien tappioiden kuormittama kovalevy korvien välissä, taakka kasvoi liian suureksi. Kun kuormaa Buffalon viimeisinä vuosina kevennettiin, Ristolaisen peli parani.

Ristolainen siirtyy vahvistamaan Philadelphian puolustusta. Kuva: Getty Images

Tämä tulee olemaan pelin henki myös Philadelphiassa ja se antaa Ristolaiselle erinomaiset edellytykset onnistumiseen. Kun viereltä löytyy Ivan Provorovin ja Ryan Ellisin kaltaisia laatupuolustajia, kuorma jakautuu tasaisemmin. Toisaalta Ristolainen on erittäin monikäyttöinen ja luotettava pelaaja, joka tarvittaessa pelaa isotkin minuutit laadukkaasti.

Ristolaisen kaupan jälkeen Philadelphian puolustuskalusto näyttää vähintäänkin hyvältä ja merkittävästi kovemmalta kuin aiemmin.

Eikä Ristolaisen pelaajaprofiili voisi juuri sopia mihinkään paremmin kuin veljellisen rakkauden kaupunkiin, Flyersiin. Perinteisesti kovista otteistaan tunnetun seuran puolustuslinjoilla ei ole tulevalla kaudella numeron 55 jäällä ollessa tarjolla kovinkaan veljellistä rakkautta – tai riippuu veljeksien väleistä.

Ensi tuntuma on, että tehty pelaajakauppa palvelee erinomaisesti molempia osapuolia. Buffalon on tyhjennettävä pajatsonsa viimeistä runkopelaajaa myöten, jos aikoo nousta itselleen kaivamastaan äärimmäisen syvästä kuopasta. Kaiken lisäksi se sai Ristolaisesta mahtavan korvauksen.

Flyers sen sijaan tarvitsi peräpäähänsä jämäkkyyttä ja sitä se parhaassa iässä olevasta, erinomaisen kauden pelanneesta Ristolaisesta saa.

Ristolaisella on tuskin tarvetta jälkikäteen pyöritellä Buffaloa tervassa ja höyhenissä, mutta selvää lienee, että tehty pelaajakauppa antaa tämän omalla uralle valtavan virtapiikin. Lähtöön liittyy varmasti myös haikeutta, mutta ammatillisesti tämä oli juuri sitä, mitä lääkäri oli Ristolaiselle määrännyt.

Ja siksi ensi kaudella tarjolla saattaa hyvinkin olla jopa parasta Ristolaista, mitä NHL-kaukaloissa on kuunaan nähty.

Lue myös:

Rasmus Ristolainen kaupattiin NHL:ssä Philadelphia Flyersiin

Aatu Rädyn piti tehdä suomalaishistoriaa NHL:n varaustilaisuudessa – tilanne muuttui, kun superlupaus joutui Kärpissä sivurooliinAatu Rädyn piti tehdä suomalaishistoriaa NHL:n varaustilaisuudessa – tilanne muuttui, kun superlupaus joutui Kärpissä sivurooliin

Suomelle luvassa viime vuosia laihempi saalis NHL:n varaustilaisuudessa – ykkösnimen osakkeet romahtivat viime kauden aikana

Joonas Donskoi jatkaa uraansa NHL:n tulokasjoukkue Seattle Krakenissa