1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Seksuaalirikoksesta tuomitun pelaajan varaaminen oli Montrealilta ja NHL:ltä tyly viesti – tästä kohussa on kyse

Varaamalla seksuaalirikoksesta taannoin tuomitun pelaajan, Montreal Canadiens antoi siunauksen seksuaaliselle häirinnälle, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Kuva: 2021 Getty Images

Hiljaiseksi veti.

Logan Mailloux, 18, pyysi Twitterissä ennen NHL:n varaustilaisuutta, ettei yksikään seura varaisi häntä. Menneellä kaudella Ruotsissa pelannut kanadalaisnuorukainen syyllistyi seksuaalirikokseen ottamalla naisesta kuvia kesken intiimin hetken ja välittämällä otokset joukkuetovereilleen. Mailloux jäi kiinni ja sai sakkotuomion.

– NHL:n varaustilaisuuden pitäisi olla yksi pelaajan uran jännittävimmistä hetkistä. En ole mielestäni osoittanut tarpeeksi kypsyyttä ansaitakseni tuota etuoikeutta tämän vuoden varaustilaisuudessa, Mailloux kommentoi (siirryt toiseen palveluun).

Harva uskoi silmiään, tai korviaan, kun Montreal Canadiens ensimmäisen kierroksen viimeisenä joukkueena ilmoitti varaavansa puolustaja Logan Mailloux’n.

Sisäpiirilähteiden mukaan monet muutkin seurat olivat ilmoittaneet ennakkoon varaavansa pelaajan toisella kierroksella.

Tapaus on muistutus toksisesta maskuliinisuudesta, jonka määrä jääkiekossa on vakio. Seksuaalirikokset eivät juurikaan paina vaakakupissa, kun kaukalossa tavoitellaan voittoja. Montreal Canadiensin ja NHL:n röyhkeys ja ylimielisyys tässäkin tapauksessa nousivat tasoille, joka vetää hiljaiseksi.

NHL:n varakomisaari Bill Daly tyytyi toteamaan, että näin voi tehdä, koska säännöt eivät sitä kiellä.

NHL:n varakomissaari Bill Daly lehdistön edessä. Kuva: Getty Images

Tällainen viesti on melkoinen avokas jokaiselle lajin parissa operoivalle tytölle ja naiselle. Äijäkulttuuri näytti taas kerran voimansa ja osoitti naisille paikan nurkasta. THL:n mukaan pelkästään Suomessa 15-34-vuotiaista naisista yli puolet on kokenut seksuaalista häirintää (siirryt toiseen palveluun).

Vain viittä päivää aiemmin koko NHL toivotti avosylin vastaan homoseksuaalisuudestaan kertoneen Luke Prokopin. _If you can play, you can play -_slogan (jos pystyt pelaamaan, voit pelata) eli tuona päivänä kovimmassa kukoistuksessaan. Voit pelata -projekti on omistettu homofobian hävittämiselle urheilussa.

Liiga veti kuitenkin itseltään maton alta mitä ylimielisimmällä ja röyhkeimmällä tavalla. Millaisen viestin Montreal Canadiens seurana ja NHL liigana varauksen myötä jääkiekkoilevalle maailmalle lähetti?

Seksuaalisen häirinnän hyväksyvän viestin. Tasa-arvoa polkevan viestin. Seksuaalirikokset kyllä tuomitaan suusanallisesti korulauseissa, mutta seurauksia niistä ei tule. On tragikoomista, että 18-vuotias pelaaja itse ymmärtää tekonsa seuraukset ja on valmis kantamaan vastuun, mutta kaiken nähnyt lajiyhteisö painaa teot villaisella. Seura kommentoi asiaa näin (siirryt toiseen palveluun):

– Varasimme paitsi lupaavan jääkiekkoilijan, myös nuoren miehen, joka hiljattain myönsi tehneensä vakavan virheen. Olemme tietoisia tilanteesta emmekä vähättele Loganin tekoja. Hän ymmärtää seuraukset. Hänen taannoinen julkinen ulostulonsa on aito tunnustus hänen ala-arvoisesta käytöksestään ja ensimmäinen askel hänen henkilökohtaisella matkallaan, seura viestitti.

– Sitoudumme olemaan Loganin tukena hänen matkallaan tarjoamalla hänelle työkalut aikuistumiseen ja tukea kehittymiseen. Olemme myös sitoutuneet parantamaan pelaajiemme tietoisuutta seurauksista, joita heidän teoillaan muita kohtaan on.

Kyse ei ole siitä, ettei Mailloux ansaitsisi elämässään toista mahdollisuutta, ehdottomasti ansaitsee. NHL:n olisi kuitenkin pitänyt osoittaa, ettei se hyväksy tällaisia tekoja. Tämä viesti olisi pitänyt tuoda ponnekkaasti esille sekä pelaajalle itselleen jonkin seuraamuksen kautta että koko lajiyhteisölle.

Yhteiskunta ympärillä ei kuitenkaan vuonna 2021 tällaista purematta niele. On selvää, että Mailloux’n varaaminen tuotti Montreal Canadiensille pr-tappion.

Valtarakenteet urheilun ongelmana

NHL:n toiminta ei rehellisyyden nimissä tule yllätyksenä. Täysin samanlaisella pokerilla liiga operoi esimerkiksi pelaajaturvallisuussa. NHL kiistää edelleen toistuvien aivotärähdysten yhteyden kroonisiin aivovammoihin, vaikka käsillä on laadukasta tutkimustietoa yllin kyllin.

Pelaajaturvallisuus on kaunis sana erilaisissa puheissa, mutta esimerkiksi liigan kurinpidolla ei vaikuta olevan mitään tekemistä pelaajien turvallisuuden kanssa.

Urheilulla on paljon valtaa. Urheilijat voisivat halutessaan ottaa tiukastikin kantaa ja olla luomassa ympärilleen parempaa yhteiskuntaa. Välinpitämättömyyttäkin pahempaa on kuitenkin, että NHL tällaisilla toimilla suorastaan hyväksyy esimerkiksi seksuaalisen häirinnän.

Tapaus oli kaikilla tavoin häpeällinen.

Yksi urheilun suurimmista ongelmista tuntuu edelleen olevan se, että sitä johdetaan liiaksi miesten toimesta. Ilveksen naisten jalkapallojoukkueen päävalmentaja solvasi aiemmin kesällä alaikäistä pelaajaa, mutta sai lopulta lähteä vasta kovan julkisen paineen vuoksi.

Asenteet elävät urheilun sisällä edelleen, vaikka tasa-arvon suuntaan onkin kuljettu. Etenkin siinä vaiheessa, kun kilpailu käy kovaksi ja voittoja tavoitellaan keinoja kaihtamatta, todellinen arvomaailma tulee toisinaan kauniiden korulauseiden takaa tylyllä tavalla esiin. Näin kävi NHL:n varaustilaisuudessa lauantaina.

Ja se oli valtava pettymys.

Lue myös:

NHL:n varaustilaisuudessa odotettu ykkösnimi – Jarmo Kekäläinen teki jättikaupan, suomalaisia ei varattu lainkaan avauskierroksella

Pelaajakauppa sai Rasmus Ristolaisen suunniltaan: "Kuin dopingpiikki, vaikka ei minulla sellaisista kokemusta olekaan"

Kommentti: Tulihan se sieltä – Rasmus Ristolaisen kaupassa voittivat kaikki, vaikka hintalappu oli kova