1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Asiantuntijan mukaan Sammelvuon suojattien peli ailahteli liikaa voitosta huolimatta – mitalipeleihin vaaditaan tason nostoa

Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumovin mielestä Tuomas Sammelvuon suojatit pelasivat Tokion olympiaturnauksen avauksessaan tyypillistä venäläistä lentopalloa.

Tuomas Sammelvuo onnistui katkaisemaan Argentiinan hurmoksen aikalisillään. Kuva: Toru Hanai/Getty Images

Venäjän olympiakomitean miesten lentopallomaajoukkue sai tehdä täyden työn, kun se kukisti Argentiinan Tokion olympiaturnauksessa 3–1. Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumovin mielestä Tuomas Sammelvuon suojattien taso heilahteli ottelussa liikaa.

– Tämä oli turnauksen ensimmäinen peli ja Argentiina pelasi älyttömän hyvin puolitoista erää omilla vahvuuksillaan. Venäläisillä taas oli vaikeuksia käynnistää peliään. Mutta sen jälkeen kun he pääsivät vauhtiin, vastaanotto ja puolustus paranivat, niin he pelasivat sillä tasolla, ettei Argentiinalla ollut enää jakoa, Shumov totesi.

Shumovin mukaan Sammelvuolla on kokemusta venäläisten valmentamisesta ja hän tietää, mitkä pelaajien vahvuudet ovat. Vaikka Argentiina sai alussa flow-tilan päälle, eivät venäläiset hätääntyneet, vaan kuroivat eron umpeen kärsivällisesti kovalla työnteolla.

– Heidän perustasonsa on kuitenkin pikkaisen korkeammalla kuin argentiinalaisten. He pelasivat fyysisesti ja hyökkäsivät korkealta. Tämä oli tyypillistä venäläistä lentopalloa ja aloituspeliksi hyvä.

Shumovin mielestä Sammelvuo reagoi vielä hyvin ottelun kulkuun. Jos Argentiina sai pelissä yliotteen, suomalaisvalmentaja rauhoitti tilanteen saman tien aikalisällä. Vaihtoja Sammelvuo ei tehnyt montaakaan, vaan luotti aloituskuusikkoonsa.

– Vaihdot olivat enemmänkin taktisia syöttövaihtoja ja passarivaihtoja. Tuo samainen kuusikko on toiminut hyvin. Turnauksessa pelejä tulee kuitenkin paljon ja silloin tulee myös enemmän vaihtoja .

Vaikka venäläiset löysivätkin hyvän pelirytmin ottelun loppua kohti, oli Shumovin mielestä tärkeintä se, että joukkue sai pelistä voiton. Voitto varmisti todennäköisesti joukkueen selviytymisen lohkossaan neljän parhaan joukkoon eli puolivälieriin.

B-lohko on varsin tasainen, jolloin jokaisella pisteellä on merkityksensä. Jos venäläiset mielivät mitaleille, pitää parantaa vielä paljon.

– Peruspelin pitää toimia, eikä taso pelin sisällä saa heilahtaa niin paljon kuin tänään. Virheiden määrää helpoissa palloissa pitää vähentää.

Venäjän olympiakomitean joukkue on yksi voittajasuosikki, ja Shumovin mielestä sillä on hyvät mahdollisuudet menestyä. Samaisesta B-lohkosta löytyvät muun muassa hallitseva olympiavoittaja ja Kansallisen liigan voittaja Brasilia sekä Ranska ja Yhdysvallat.

Shumov pitää Brasiliaa yhtenä kovimmista ennakkosuosikeista, mutta Ranska ja Yhdysvallat voivat olla tämän turnauksen yllättäjiä.

Tuomas Sammelvuo kertoi Yle Urheilun haastattelussa ennen ensimmäistä ottelua, että menestyspaineet häntä ja joukkuetta kohtaan ovat kovat. Shumovin mukaan Venäjällä odotetaan menestystä aina, oli kyseessä mikä laji tahansa.

– Paineet kuuluvat urheiluun. Ilman paineita ei voi menestyä. Tuomas on entisenä pelaajana tottunut niitä paineita käsittelemään ja nyt on parhaat pelaajat valittu. Nyt pitäisi enää näyttää osaamista. Peli kerrallaan nähdään, miten joukkue kehittyy ja mihin lopputulokseen päästään, Shumov pohti.

Venäjän olympiakomitean joukkueen pelit jatkuvat maanantaina Yhdysvaltoja vastaan. Lohkon avausottelussa Brasilia kukisti Tunisian 3–0.

Lue myös:

Tuomas Sammelvuo johdatti venäläiset voittoon olympia-avauksessa – suomalaisvalmentajan pelisilmä toimi jälleen, katso komeat pallorallit

Olympialaisten suurin suomalainen mitalisuosikki ei ole Suomen joukkueessa – Tuomas Sammelvuolla on Tokiossa hurjat menestyspaineet niskassaan