1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Tuomas Sammelvuon pitkäaikainen olympiaunelma toteutui – katso tunteikkaat terveiset Tokiosta Suomeen: "Ei ollut kenellekään helppo päätös"

Tuomas Sammelvuo halusi kiittää suomalaista lentopalloväkeä olympiadebyyttinsä jälkeen. Haave olympialaisista oli syntynyt Sammelvuolle pikkupoikana mökkipatjalla Puhoksella.

Tuomas Sammelvuo lähetti tunteikkaat terveiset Suomeen olympiadebyytin jälkeen
Tuomas Sammelvuo lähetti tunteikkaat terveiset Suomeen olympiadebyytin jälkeen

Tuomas Sammelvuo pääsi toteuttamaan lauantaina Tokiossa 37 vuotta sitten syttyneen unelman olympialaisiin pääsystä. Sammelvuo kertoi torstaina Yle Urheilulle, että hän oli katsellut vuonna 1984 Los Angelesin olympialaisten avajaisia Puhoksen mökin patjalla isän kanssa. Siitä lähtien Sammelvuo oli haaveillut pääsevänsä olympialaisiin.

Huippupelaajana Suomen riveissä se ei vielä onnistunut, mutta lauantaina pitkäaikainen haave toteutui Venäjän olympiakomitean joukkueen valmentajana. Olympialaiset käynnistyivät vielä Sammelvuon suojateilta voitokkaasti, kun Argentiina kaatui erin 3–1.

Sammelvuo halusi olympiaunelman toteutumisen jälkeen kiittää suomalaista lentopalloväkeä Yle Urheilun haastattelussa.

– Haluan kiittää itse ennen kaikkea niitä, jotka ovat valinneet minut Suomen maajoukkuevalmentajaksi. Se ei ollut varmasti kenellekään helppo päätös. Ilman sitä ei olisi ollut välttämättä mitään mahdollisuuksia olla täällä. Kiitos siitä kaikille: Suomen lentopallolle, lentopalloliitolle ja pelaajille, Sammelvuo tunnelmoi tunteellisena.

Sammelvuo valittiin tammikuussa 2013 Suomen päävalmentajaksi. Hän valikoitui 30 ehdokkaan joukosta. Kun Sammelvuo valittiin päävalmentajaksi, hän päätti samalla pelaajauransa.

Menestyksekäs pesti päättyi maaliskuussa 2019, kun Sammelvuo valittiin huippumaa Venäjän peräsimeen.

Argentiina voitti ottelussa avauserän, mutta sen jälkeen Venäjä meni menojaan. Sammelvuo oli ennen ottelua pyrkinyt psyykkaamaan itseään.

– Puhuin itselleni ja yritin pitää keskittymisen hetkessä. Tiesin, että tulee erittäin hankala peli. Totta kai pelin tärkeys näkyi. Oli erittäin tärkeää saada tulos tästä, Sammelvuo sanoi.

Sammelvuo tunnusti, että avausottelu oli venäläisille kova paikka. Venäläiset jahtaavat kisoista mitalia ja se on myös maan lentopalloliiton tavoite Tokion kisoihin.

– Olimme ensimmäisessä pelissä suosikin asemassa. Tiesimme, että meidän piti voittaa ehdottomasti tämä peli, Sammelvuo totesi.

Sammelvuon mukaan venäläisten joukkueen teemana ottelussa oli hyvä vastaanottopelaaminen ja jatkopallohyökkääminen.

– Se sakkasi vähän meillä tänäänkin, Sammelvuo sanoi.

– Emme voi pelata kuin Argentiina, Japani ja ynnä muut maat ja nopeuttaa tilannetta. Meidän pitää pelata yksinkertaista, järkevää passia laitoihin. Muutamat ykköstemmot ja siitä erilaiset ratkaisut. Meille tulee joskus vähän kiire ja nopeutamme peliä. Hyökkäyspaikat eivät ole riittävän hyvissä asemissa.

Seuraavaksi Venäjän olympiakomitean joukkue kohtaa Yhdysvallat varhain maanantaina Japanin aikaa kello 11.05 eli Suomen aikaa kello 5.05.

– Yhdysvallat on aina isoissa turnauksissa hyvin valmistatunut joukkue. Tulee kova peli. He ovat parempi syöttöjoukkue kuin Argentiina. Syöttö- ja vastaanottopeli on jälleen kerran avainasemassa, Sammelvuo sanoi.

Lue lisää:

Näkökulma: Antakaa Sammelvuolle työrauha

Asiantuntijan mukaan Sammelvuon suojattien peli ailahteli liikaa voitosta huolimatta – mitalipeleihin vaaditaan tason nostoa

Tuomas Sammelvuo johdatti venäläiset voittoon olympia-avauksessa – suomalaisvalmentajan pelisilmä toimi jälleen, katso komeat pallorallit

Olympialaisten suurin suomalainen mitalisuosikki ei ole Suomen joukkueessa – Tuomas Sammelvuolla on Tokiossa hurjat menestyspaineet niskassaan