Hyppää sisältöön

Novak Djokovic jahtaa mahdottomana pidettyä Kultaista Slamia: "Juuri nyt se näyttää enemmän ja enemmän realistiselta"

Novak Djokovic on voittanut tänä vuonna jo Austalian avoimet, Ranskan avoimet ja Wimbledonin.

Novak Djokovic on selvittänyt tiensä jo 16 parhaan joukkoon Tokiossa. Kuva: 2021 Getty Images

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Tenniksen maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic on hallinnut kenttiä tällä kaudella tavallistakin vakuuttavammin. Tokion olympialaisissa serbillä on parikin isoa saavutusta tavoiteltavana. Ensimmäinen on itse olympiakulta, joka on ainoa merkittävä saavutus, joka häneltä puuttuu.

Sen lisäksi Djokovicilla on kuitenkin mahdollisuus historialliseen Kultaiseen Slamiin (Golden Slam). Sillä tarkoitetaan kaikkien neljän Grand Slam -turnauksen (Australian avoimet, Ranskan avoimet, Wimbledon, US Open) sekä vielä olympialaisten voittamista samana vuonna.

Kultaiseen Slamiin on pystynyt aiemmin ainoastaan Steffi Graf vuonna 1988, miehistä ei siis kukaan. Siihen on mahdollisuus vain joka neljäs vuosi, kun olympialaiset pelataan. Tällä kertaa tauko venähti viideksi vuodeksi Tokion kisojen siirtymisen vuoksi.

Golden Slam -termi keksittiin vasta silloin, kun Graf sen teki. Se on hiukan keinotekoinen konsepti, mutta joka tapauksessa uskomaton saavutus.

Tenniksen historiassa tärkeämpi on ollut Grand Slam, mikä tarkoittaa kaikkien neljän arvoturnauksen voittamista samana vuonna, siis ilman olympialaisia. Siihen on mahdollisuus joka vuosi, mutta se on silti äärimmäisen harvinainen. Siihen ovat pystyneet miespelaajista vain Don Budge ja Rod Laver, joka on tehnyt sen kahdesti, viimeksi vuonna 1969.

Djokovic, 34, on voittanut tänä vuonna jo Australian avoimet, Ranskan avoimet ja Wimbledonin. Hän on selvä ennakkosusikki sekä olympialaisissa että US Openissa.

Kultaisen Slamin saavuttamiseksi Djokovicin on voitettava Tokiossa ja se tehtävä on nyt käynnissä.

– Pidin saavutusta aiemmin lähes mahdottomana, mutta juuri nyt se näyttää enemmän ja enemmän realistiselta, Djokovic sanoi ennen turnauksen alkua.

– Tunnen oloni hyväksi fyysisesti ja henkisesti. Minulla ei olisi voinut olla parempi vuosi ennen olympialaisia.

Olympialaisista puuttuvat muun muassa Djokovicin kanssa tennistä vuosikaudet hallinneet Rafael Nadal ja Roger Federer. Wimbledonissa Djokovic nousi Federerin ja Nadalin kanssa tasoihin: kaikilla on nyt 20 Grand Slam -turnausvoittoa.

Avausottelussaan Djokovic voitti bolivialaisen Hugo Dellienin 6–2, 6–2. Vastustajaa suurempi ongelma oli kuumuus ja kosteus. Djokovic on nähnyt kaiken, mutta hänen mukaansa olosuhteet Tokiossa ovat kovimmat, missä hän on pelannut.

– En ymmärrä, miksi ottelut eivät ala esimerkiksi kolmelta iltapäivällä. Minä pelasin viimeisen ottelun keskuskentällä eikä kello ole edes viisi. Meillä olisi vielä seitsemän tuntia aikaa pelata ja kaikilla kentillä on valot.

Toisella kierroksella vastaan tuli saksalainen Jan-Lennard Struff. Djokovic oli parempi eräluvuin 6–4, 6–3. Seuraavaksi maailmanlistan ykkösen haastaa espanjalainen Alejandro Davidovich Fokina.

Kolmannella kierroksella turnauksessa on jäljellä 16 pelaajaa. Djokovic on siis neljän voiton päässä olympiakullasta.

Lue myös:

Tokion olympialaisten puhutuin urheilija on megatähti ja kiistelty aktivisti – Olympiatulen sytyttänyt Naomi Osaka ottaa kantaa tavalla, johon urheilussa ei ole totuttu

Djokovic kuudennen kerran Wimbledonin mestari: "Tämän turnauksen voittaminen on erityistä"